• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

  acid folk acid rock ambient americana aor beat blues blues rock britti-rock cabaret classic rock country country rock fantasia folk folkpop folkproge folk rock funk fuusio garage hammond hard rock heavy metal hippie improvisaatio indie indierock instrumentaali iskelmä jazz jazzlaulelma jazzrock kansanmusiikki keräily kitara laulelma levynkansi mod sixties new wave pop post punk power-pop powerpop prog proge progressiivinen folk Progressive rock protesti psychedelia rautalanka rhythm&blues rock rock'n'roll rockabilly Ruotsi-rock singer-songwriter sixties rock soul southern rock space rock sunshine-pop suomi suomi-blues suomi-folk suomi-pop suomi-rock suomiproge sweden beat underground urku-jazz uusi aalto viihde vinyyli west coast
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

 • Blogin tilastot

  • 145 675 hits

Judy Collins ”Spellbound”, 2022

Ilman sen kummempia odotuksia poimin Judy Collinsin uusimman – näin ainakin uskoin, kun en levytysuraansa ollut sen aktiivisemmin sitten 80-luvun seurannut – kirjaston hyllystä. Onneksi poimin!

Nyt 83-vuotias Collins kirjoittaa levyn vihkosessa, että kyseessä on ensimmäinen levy, jonka kaikki kappaleet ovat omia sävellyksiä ja sanoituksia: koronavuodet antoivat aikaa keskittyä. Kappaleet ovat omakohtaisia, kimmokkeina tapahtumat, paikat ja ihmiset hänen elämänsä varrelta – Collins taustoittaa kutakin biisiä. Mielenkiintoisia juttuja, sanoituksissa tuttuja kielikuvia hänen aikaisemmista kappaleistaan.

Ja musiikki sitten: äänensä on yhtä kuulas ja puhdas kuin aikoinaan, vuosikymmenet eivät ole karstoittaneet laulua. Biisit ovat kauniita, usein haikeita laulelmia, jotkut folkahtavia, piano, kitarat, rummut ja basso, koristeina mandoliinia, stilikaa, viulua, selloa. Haikeus taitaa tulla menneiden muistelemisesta – vaikka toki Collinsin äänessä on aina kuultanut melankolia ja dramatiikka, teatraalisuuskin. Todella upeita lauluja! Vaikka hätäisessä kuuntelussa tuntuvat samaan muottiin valetuilta, kussakin kappaleessa on oma sisäinen jännitteensä, sanoituksen ja sävellyksen saumaton yhteistyö.

Collins aloitti uransa muiden tekemän musiikin tulkkina, ensimmäinen iso läpimurto taisi olla versio Leonard Cohenin ”Suzanne”-biisistä. Vihkosessa Collins kertoo, että Cohen kiitti tuon version menestyksestä: ”Teit minusta kuuluisan, mutta miksi et tekisi omiakin lauluja?”. ”Menin kotiin, istuin koskettimien ääreen ja kirjoitin ”Since You’ve Asked””. Hienosti se laulunkirjoittajan uran siitä urkeni, vaikka tämä todellakin on ensimmäinen täysin omaa tuotantoa oleva albumi – ensimmäinen levynsähän ilmestyi 1961.

Eipä löydy montaakaan tuolloin aloittanut artistia, jonka ura jatkuu edelleen. Katsoin nettisivuiltaan ”Concerts”-osiota: tulossa useita kymmeniä keikkoja, sekä USA:ssa että syksyllä Euroopassa. Tämän levyn innoittamana tutkailin jo lentoja, sillä Pohjoismaat eivät ainakaan tällä hetkellä näy konserttikalenterissa.

Judy Collins: Spellbound (Cleopatra, 2022)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: