• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Kaamoksen esihistoriaa vuodelta 1976

Keitsi kävi keväällä 1976 Turussa tutustumassa paikallisiin musiikkikuvioihin ja -vaikuttajiin. Musa 3-4/1976 -lehdessä mies turisi paikallisista bändeistä, tarkemmassa esittelyssä olivat Yellow, Kaamos, McRae Band ja Noitawaimo.

Näin Keitsi jutussaan

Sarjassamme Hekumallisia matkakertomuksia, osa 1: Käytiinpä Turussa

”Kaamos on kolmas kova kokoonpano näiltä läntisiltä leveysasteilta. Se perustettiin joskus vuoden -73 tienoilla ja nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat seuraavat herrat: Johnny Gustafsson (mm. ex-Yellow): rummut ja laulu, Jakke Leivo (ex-vähän yhtä sun toista): basso, Kyösti Laihi (muuten vaan mukava miekkonen): urut, moogi ja laulu sekä haasteltavanani ollut bändin kitaristi/laulaja, vanha Yellowlainen hänkin, Ilpo Murtojärvi. Nykyinen kokoonpano tosin muovautui ylläolevan näköiseksi vasta viime syys-lokakuussa kun entinen basisti lähti Porin Kaupunginorkesterin leipiin, ja Jakke tuli remmiin.

Tässä taannoinhan Kaamos esiintyi Iltatähdessä esittäen silloin varsin eksoottisen homman nimeltä, olisikohan ollut jotain sellaista kuin ”Intialainen”? Joka tapauksessa homma kuulosti jo tuolloin varsin lupaavalta ja persoonalliselta. Entä miten nykyisin? Vieläkö soitatte ensisijaisesti omaa materiaalianne?

– Pyrkimys siihen kyllä on kova, mutta aika sen tekemiseen ei oikein tahdo riittää, sillä hommaa jos jonkinlaista on riittänyt viime aikoina vallan mukavasti. Siihen kyllä tähdätään.

Nykyisin Kaamos soittaa keikoilla oman tavaran ohella otteita mm. sellaisten nimien kuin Yes ja Jack Bruce ohjelmistosta. Eipä ole jengi vielä valittanut missään vaikka Kaamosta voitaneenkin pitää melko progressiivisena bändinä.

Ilpon mukaan heille on erittäin, suorastaan ensisijaisen tärkeää, että heidän esittämänsä musiikki tyydyttää heitä itseään MUTTA yhtä tärkeä ja monin tavoin edellisen mahdolliseksi tekevä seikka on kommunikaatio yleisön kanssa ja Kaamokselta se tuntuu onnistuvan melko hienosti. Levyn teosta on Kaamoksella ollut juttua jo jonkin aikaa, mutta tarpeeksi tasaisen oman materiaalin kokoonsaamisen suhteen on juuri ollut hienoisia vaikeuksia. Levy kuitenkin tehdään, se on selvää, vaikka aika ja paikka eivät vielä olekaan sen tarkemmin tiedossa ja samantien siitä pyritään saamaan mahdollisimman hyvä, myös omat vaatimukset pääpiirteittäin täyttävä, opus.

Muuten, sattuiko kukaan teistä näkemään tässä taannoin TV:stä ohjelmaa kaverista nimeltä Hasse Ahlstrand? Se oli ihan kiva juttu, mutta pointti tässä yhteydessä on se, että taustat tuohon ohjelmaan olivat Kaamoksen tekemät. Tällä hetkellä pojat sitä paitsi väsäävät uusia taustoja juuri saman miehen ensimmäiseen albumiin, joka muuten ilmestyy Matin ja Tepon omalla levymerkillä (M&T Production). Kaikesta päätellen hommasta pitäisi tulla kova sana, sillä Ilpon lisäksi on levyllä kitaraa näpläämässä Patti Karlsson, joka saamieni tietojen mukaan soittaa vakituisesti Nakkila Jazzissa ja on silkkaa rautaa. Yes, mä vähän luulen, että Kaamos on bändi, josta vielä tulevaisuudessa puhutaan paljon.”

Musa 3-4/1976

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: