• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  • Blogin tilastot

    • 140 803 hits

Pekka Tiilikainen & Beatmakers ”Ainutlaatuinen”, 2021

Muistelen parin vuoden takaista arviotani, jossa ”tanssilavat sytyttävä Agentsin ja Yölinnun risteytys” sai puhtaat paperit. Silloisen Pekka Tiilikainen & Beatmakers -levyn nimi oli ”Salaperäinen”, nyt siis on edetty ”Ainutlaatuiseksi”. Hämmennyn, vaikka kyseessä on toki vain yhden biisin nimi. Huomaan jostain, että levy on lokakuussa valittu paikallisradioiden Kuukauden levyksi. Hämmennys kasvaa, sillä ensimmäinen kuuntelukerta jättää ”tuttua on, mutta onko liian tuttua?” -olon.

Useamman autokuuntelun jälkeen istahdan katsomaan kappaleiden tekijätietoja samalla, kun taustalla soi Mikko Karjalaisen välillä ankarakin ”Fellowship”-jazzkiekko. Takaraivossa jyskyttää tieto Kuukauden levy -valinnasta: kaipa nuo nyt ammattinsa osaavat ja kilvoittelulevynsä ovat huolella kuunnelleet. En halua, että puolihuolimattomuus kaivaa kuopan sekä yhtyeelle että itselleni.

Valtaosa ”Ainutlaatuisen” biiseistä on Pekka Tiilikaisen omaa tuotantoa, jossain mukana säveltäjä- tai sanoittajakumppani. Lisäksi löytyy Fatboyn repertuaarista ”The Way We Were”, sekä Elviksen ensimmäinen levytys vuodelta 1953, ”My Happiness” – kansien mukaan jo 80-luvulla käännettynä nimellä ”Onnenkuu”, mutta vasta nyt käännösluvan saaneena. Kustannusoikeuksien haltija ei kuitenkaan antanut lupaa käyttää biisin suomenkielistä nimeä, vaikka ihan selvää suomea Tiilikainen laulaakin.

Vaikka muutama muukin laina löytyy, Beatmakersien – Tiilikainen, Juha Heinonen, Jori Venemies ja J-P- Harju – yhtenäinen beat-toteutus kutoo albumista yhtenäisen, pari rautalankaa mukaan lukien. Mitä lähemmäs perisuomalaista tanssilavapaatosta – ja myös länsinaapurin vastaavaa – mennään, sitä enemmän ainakin tämän kuuntelijan mielenkiinto laimenee (”Missä olit silloin”). Nyt ei siis huudeta ”soittakaa tangoa!” siitä yksinkertaisesta syystä, että vauhdikkaampi beat luonnistuu Beatmakersilta niin tiukasti ja svengaavasti. Ymmärrän kyllä pointin: lavoilla tarvitaan myös hitaita puserrusbiisejä.

Monipuolisuudesta kuitenkin pisteet – sittenkin.

Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Ainutlaatuinen (Wanaja Music WMCD-002, 2021)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: