• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Cirkus42 ”Tigerbrand” (2015)

Cirkus42Kuten kannen alaotsikko kertoo, kuulemme suomenruotsalaisia sävellyksiä ja tulkintoja ruotsalaisen Nils Ferlinin runoihin.

Alun perin joukkorahoituksella toteutettu Cirkus42-projektikokoonpanon avaus koostuu pääosin Petter Korkmanin sävellyksistä. Albumilla on myös kaksi Toivo Kärjen sävellystä Ferlinin (1898 – 1961) runoihin, bluesnuottinen, raskassoutuinen ”Kärleken kommer” ja jazzlaulelma ”Tre dagar”, molemmat ennen julkaisemattomia. Korkmanin ja Kärjen lisäksi sävelkynää ovat kuljettaneet Kaj Chydenius ja poikansa Jussi.

Viisuja esittävät mm. Emma Salokoski, Riki Sorsa, Korkman itse, hänen klaaniaan sekä Jonte Ramsten. Cirkus42:n instrumentaalista ydintrioa Jan-Erik Mansikkaa (koskettimet), Kaarle Mannila (basso, lyömäsoittimet) ja Mats Nyman (kitarat ja muut kielisoittimet) täydentävät mm. Verneri Pohjola, Jouko Kyhälä, Niko Kumpuvaara ja Jousikaiku-jousisto.

Ferliniä on sävelletty runsaasti aiemminkin – ehkä ruotsalaisista runoilijoista eniten, harvemmin kuitenkin lahden tällä puolella. Pienten ihmisten isot haasteet, alakulo ja pessimismi, oman olemuksen pohdiskelu, hienovarainen hymähtely porvarilliselle elämälle, jokapäiväinen selviytyminen, ryyppy silloin tällöin – Ferlinin runojen aiheet ja hieman vanhahtava kieli puoltavat bluesia, lakonisia ja lohduttomiakin laulelmia sekä jakeita jazzista. Perusvire on pohjoismaisen viileä, sitä korostaa vielä Verneri Pohjolan trumpetti ja flyygelitorvi, Niko Kumpuvaaran haitari soi haikeasti.

Kohokohtia on useita. Emma Salokosken ”Vinden viskar” lattarivaikutteineen – mieleen muistuu Salokosken ensimmäinen ep ja ”Puutarhassa”, tämä on sitä vivahteikasta herkkua, jota useat ruotsalaiset laulajattaret ovat suurella suosiolla esittäneet. ”Luffare (jag kunde ju vara)” rullaa akustisesti kuin tukahdutettu Springsteen tai Eldkvarn konsanaan, haitari heijaa juhannusta, kuoro yltyy gospeliin – kuten myös rytmikkäästi tamppaavassa ”En skål” -laulussa.

Eva Dahlgrenin ”För väntan” sekä tämän levyn ”Med sitt rödaste bläck” ja ”Av ständig oro” ovat dramaattisia sukulaissieluja jousitaustoineen. ”Tröstlösa dagar” on skandinaavista laulelmaa tunnelmallisimmillaan: Emma Salokosken armollisen lohduttava laulu, Verneri Pohjolan kuulas trumpetti, Mats Nymanin osuvat kitarakuviot ja Jan-Erik Mansikan punnitut pianosävelet –  yksinkertainen on kaunista. Nyt soi Petter Korkmanin pakahduttavasti tulkitsema ”Tystna din fråga”, joka voisi hyvinkin olla Tom Waitsin varhaisesta laulukirjasta.

”Tigerbrand” on hämyisten iltojen musiikkia, tarkoitettu kuunneltavaksi ja tunnelmoitavaksi. Petter Korkman on onnistunut luomaan sävellyksellisesti monipuolisen ja hillityn kokonaisuuden, jota muutama elämänmakuisempi tulkinta rehevöittää. ”Tigerbrand” on muuten Ferlinin antama nimi kuvitteelliselle sirkukselle.

Pekka

Cirkus42: Tigerbrand – Ferlinvisor från Finland (CIRKUS001, 2015)

cirkus42.tiuku.info

http://www.facebook.com/Cirkus42

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: