Retrokki kuuntelee: Cirkus42 ”Tigerbrand” (2015)

Cirkus42Kuten kannen alaotsikko kertoo, kuulemme suomenruotsalaisia sävellyksiä ja tulkintoja ruotsalaisen Nils Ferlinin runoihin.

Alun perin joukkorahoituksella toteutettu Cirkus42-projektikokoonpanon avaus koostuu pääosin Petter Korkmanin sävellyksistä. Albumilla on myös kaksi Toivo Kärjen sävellystä Ferlinin (1898 – 1961) runoihin, bluesnuottinen, raskassoutuinen ”Kärleken kommer” ja jazzlaulelma ”Tre dagar”, molemmat ennen julkaisemattomia. Korkmanin ja Kärjen lisäksi sävelkynää ovat kuljettaneet Kaj Chydenius ja poikansa Jussi.

Viisuja esittävät mm. Emma Salokoski, Riki Sorsa, Korkman itse, hänen klaaniaan sekä Jonte Ramsten. Cirkus42:n instrumentaalista ydintrioa Jan-Erik Mansikkaa (koskettimet), Kaarle Mannila (basso, lyömäsoittimet) ja Mats Nyman (kitarat ja muut kielisoittimet) täydentävät mm. Verneri Pohjola, Jouko Kyhälä, Niko Kumpuvaara ja Jousikaiku-jousisto.

Ferliniä on sävelletty runsaasti aiemminkin – ehkä ruotsalaisista runoilijoista eniten, harvemmin kuitenkin lahden tällä puolella. Pienten ihmisten isot haasteet, alakulo ja pessimismi, oman olemuksen pohdiskelu, hienovarainen hymähtely porvarilliselle elämälle, jokapäiväinen selviytyminen, ryyppy silloin tällöin – Ferlinin runojen aiheet ja hieman vanhahtava kieli puoltavat bluesia, lakonisia ja lohduttomiakin laulelmia sekä jakeita jazzista. Perusvire on pohjoismaisen viileä, sitä korostaa vielä Verneri Pohjolan trumpetti ja flyygelitorvi, Niko Kumpuvaaran haitari soi haikeasti.

Kohokohtia on useita. Emma Salokosken ”Vinden viskar” lattarivaikutteineen – mieleen muistuu Salokosken ensimmäinen ep ja ”Puutarhassa”, tämä on sitä vivahteikasta herkkua, jota useat ruotsalaiset laulajattaret ovat suurella suosiolla esittäneet. ”Luffare (jag kunde ju vara)” rullaa akustisesti kuin tukahdutettu Springsteen tai Eldkvarn konsanaan, haitari heijaa juhannusta, kuoro yltyy gospeliin – kuten myös rytmikkäästi tamppaavassa ”En skål” -laulussa.

Eva Dahlgrenin ”För väntan” sekä tämän levyn ”Med sitt rödaste bläck” ja ”Av ständig oro” ovat dramaattisia sukulaissieluja jousitaustoineen. ”Tröstlösa dagar” on skandinaavista laulelmaa tunnelmallisimmillaan: Emma Salokosken armollisen lohduttava laulu, Verneri Pohjolan kuulas trumpetti, Mats Nymanin osuvat kitarakuviot ja Jan-Erik Mansikan punnitut pianosävelet –  yksinkertainen on kaunista. Nyt soi Petter Korkmanin pakahduttavasti tulkitsema ”Tystna din fråga”, joka voisi hyvinkin olla Tom Waitsin varhaisesta laulukirjasta.

”Tigerbrand” on hämyisten iltojen musiikkia, tarkoitettu kuunneltavaksi ja tunnelmoitavaksi. Petter Korkman on onnistunut luomaan sävellyksellisesti monipuolisen ja hillityn kokonaisuuden, jota muutama elämänmakuisempi tulkinta rehevöittää. ”Tigerbrand” on muuten Ferlinin antama nimi kuvitteelliselle sirkukselle.

Pekka

Cirkus42: Tigerbrand – Ferlinvisor från Finland (CIRKUS001, 2015)

cirkus42.tiuku.info

http://www.facebook.com/Cirkus42

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: