• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: The Groke ”Monstrorum Historia” (2014)

The GrokeOulusta jyrähtää taas, pilkettä unohtamatta.

Mitäköhän Oulun veteen on sekoitettu? Sen verran häröltä The Groke kuulostaa, että ihan kevyt mikseri ei tätä fuzzilla sakeutettua, turboahdetuilla riffeillä kyllästettyä rock’n’rollia kypsytä. Lopputulos sisältää myös häpeilemättömän rohkeaa laulua, muutaman suvannossa liplattavan rauhallisemman osuuden, tuplakitaroinnin siivittämää heavylaukkaa ja vatsaa vääntäviä monsteririffejä. Ja tämä kaikki vain ”Raconteurissa”. Kertakaikkisen tuhtia tavaraa!

Lyhyt ”Tequila Sunset” kieroilee valssitahtisella panhuiluilulla, ”Blind Eyes” vie sävelkulullaan silkkitielle, askellus on raskaan pätkivää, laulu yksitotisen junnaavaa. Jossain tätä taidetaan kuvata nimikkeellä ”stoner” – tylyn toisteista ja hypnoottista junttaa. ”Ain’t Worth a Dime” vuorottelee jytisevien kertosäkeitten ja rauhallisten säkeistöjen välillä, lisäpontta tuo moniääninen tai moniäänitetty laulu sekä miellyttävän akustinen väliosa.

”End of the Fearin” jytisevästi askeltava riffi on puhdasta Sabbathia, säkeistöt kiitävät mahtavaa laukkaa, seuralainen huomauttaa nykivästä jalasta. Levyn nimikappaleesta tehdyllä videolla Stratocaster ja Gibson nypläävät, näykkivät, vingahtelevat, kirskuvat ja jumittavat – makeaa kitarismia, jollaista itsekin soittaisin jos soittaisin, mutta perhana kun myin kitarani rahapulassa jo 80-luvulla. Ja helppohan se on soittaa, kun pohja ei anna tumaakaan periksi.

Kokonaisuutena the Groke eli Jesse Heikkinen (kitara, laulu), Miika Heinonen (rummut, laulu), Petri Henell (basso, laulu), Joonas Karjalainen (koskettimet, laulu) ja Juho Törmälä (laulu, kitara) on onnistunut esikoisellaan erinomaisesti. Stoner-jyrään kuuluvaa hypnoottisuutta ja biisien venymistä kompensoidaan ja koristellaan jopa Queenin tontille kurottavilla lauluosuuksilla, törähtääpä paikoin trumpettikin viitteenä bändin Ennio Morricone -mieltymykseen.

Ehkä oululainen mikseri tuottaa spektriin ylimääräisiä värejä, sillä genreen kuuluvaa yksitotisuutta tällä levyllä ei totisesti ole.

Pekka

The Groke: Monstrorum Historia (MediaCroco MCR050413, 2014)

thegroke.net

www.facebook.com/thegrokeofficial

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: