• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

 • Blogin tilastot

  • 125 447 hits
 • Mainokset

Retrokki kuuntelee uusvanhaa: Charlies ”Jail Sessions” (Shadoks, 2015)

CharliesLahtelainen Charlies on jäänyt suomalaiseen rock-historiaan maineikkaana, raskaammanpuoleisena blues-rock-yhtyeenä. Lyhyt aktiivikausi ja harvat, harvojen kuulemat julkaisut ovat kasvattaneet legendaa, samoin aikalaisten muistelut hurjista keikoista. Nyt Charlies on jälleen ajankohtainen: Shadoks julkaisi juuri bändiltä ”Jail Sessions” -kiekon.

Myös levynkeräilijöille yhtye on ollut kova pala, sillä kahden alkuperäisen albumin – ”Musiikkia elokuvasta Julisteiden liimaajat” (Anarcinema) ja ”Buttocks” (Love) – hinnat ovat pilvissä, pienipainoksiset Shadoks-uudelleenjulkaisuvinyylitkin alkavat olla keräilykappaleita.

Undergroundia vai mitä?

”Musiikkia elokuvasta Julisteiden liimaajat” syntyi vauhdilla, yllättäen ulottuville tullutta mahdollisuutta hyödyntäen. ”Tarttis musiikkia elokuvaan, äänitys huomenna, käykö?”, uteli ohjaaja Tuomo-Juhani Vuorenmaa lahtelaisilta tuttavamuusikoiltaan. Kävihän se.

Charlies oli perustettu jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Soittokokemusta ja biisejäkin oli kerinnyt kertyä, vaikka keikoilla covereitakin veivattiin. Albumin ykköspuolen musiikki elokuvaan, kakkospuolella Charlies sai soitella omiaan. Pieni painos, harvojen aikanaan löytämä.

Levyn jälkeen yhtye kasvatti mainettaan ahkeralla keikkailulla. Lavoilla ja klubeissa yleisö sai todistaa ankaraa blues-rockia, volyymia säästelemättä. Charlies oli kuuntelijoille hurja kokemus niin äänenvoimakkuudella kuin esiintymisen intensiteetilläkin mitaten, lajissaan ainoita Suomessa. Musiikin perusta oli tiukkatempoisessa rock’n’rollissa ja blues-rockissa, jota kitaristi Eero ”Ebro” Ravin villit soolot sävyttivät. Päällimmäisenä vertailukohtana mainitaan Cream ja sen soitannolliset seikkailut. Ravi kertoo, että myös Led Zeppelinin keikka Helsingin Kulttuuritalolla pisti ajatukset hyrräämään, samoin edellisenä vuonna nähty Jethro Tull. Ensimmäisen Ruisrockin avausesiintymisestä muodostui legendaarinen – käytössä kunnon vehkeet, samalla lavalla kuin esimerkiksi Colosseum, Family ja Argent.

Syntyi myös uusia biisejä, treenipaikkana toimi basisti Kari ”Pitkä” Lehtisen poliisi-isän myötävaikutuksella Uusikylän poliisiaseman juopposelli. Osa kappaleista oli jo keikoilla testattuja. Tarkoitus oli harjoitella biisejä, jotta ajatuksissa siintävä kakkoslevy olisi mahdollisimman edustava paketti. Tulevaa levytystä varten lavoilla pitkiksi jamibiiseiksi venähtävistä kappaleista muokattiin kompakteja versioita – keikoilla keskeiset basso-, rumpu- ja kitarasoolot saivat lähteä.

Kaverit ottivat treeneissä äänittämänsä nauhan referenssiksi, ja painuivat Pekka Nurmikallion Microvox-studioon kokoonpanolla Eero ”Ebro” Ravi (kitara), Kari ”Pitkä” Lehtinen (basso), Ari ”Kusti” Ahlgrén (rummut), siviiliin astunut Vesa ”Wellu” Lehtinen (laulu) sekä ammattimuusikko, puhaltaja (huilu, saksofoni, piano) Erkki ”Igor Sidorow” Summala. Igor Sidorow oli tuohon aikaan yhtyeen ulkojäsen, ja mukana keikoilla silloin, kun aikaa vakituisesti työllistävän tanssibändin aktiviteeteistä liikeni.

Edistyksellinen Love kiinnostui Microvoxissa äänitetyistä nauhoista, ja ”Buttocks” (Love LRLP 29) ilmestyi vuoden 1970 lopulla. Vaikka albumi sai asiantuntijoiden piireissä oivat arviot, sekä painos- että myyntimäärät olivat pieniä, ja kiekko jäi harvojen herkuksi. Asiaa ei auttanut, että Lahdesta tulevan yhtyeen oli vaikea saada palstatilaa pääkaupunkiin keskittyneistä valtakunnallisista julkaisuista.

Seuraavan vuoden heinäkuussa yhtye – tai ainakin tämä legendaarisin kokoonpano – sitten hajosi kesken Koria Roll -keikan. Täydellisen Charlies-historiikin löydät ”Buttocks”-uudelleenjulkaisun liitteestä.

Tarinamme katkeaisi tähän ilman Eero Ravin harmista kihisevää mieltä ja hänen nauha-arkistoaan.

”Buttocks” ei nimittäin saanut synninpäästöä Ravilta eikä Pitkä Lehtiseltä. Yhtyeen perustajien mielestä nauhoitus oli tylsyttänyt musiikin terän. Keikkojen ja treenien tukeva ja raaempi ote oli jäänyt matkan varrelle, lopputulos poikkesi ratkaisevasti mukana olleesta, juopposellissä äänitetystä referenssinauhasta.

”Istuimme Pitkän kanssa monta iltaa treenikämpällä murehtimassa, ottamassa olutta ja manailemassa, miten taas pääsi käymään näin. Kuinka saatoimme laskea ulos tuollaisen levyn? Yhtenä iltana Pitkä sanoi: ”Ebro, meidän olisi pitänyt tehdä se levy noilta sinun nauhoiltasi, tulos olisi jo niinkin ollut aivan toinen”,” kuvailee Eero Ravi.

Treeneissä musiikki oli äänitetty ”analogisesti livenä yksillä otoilla, vain itsellemme kuultavaksi. Mitään uusintaottoja ei tehty. Magian vangitsemiseen tarvitsimme vain Akai-kotinauhurin ja kaksi mikrofonia. Vuoden 1970 äänitys tehtiin kuukausi ennen varsinaisia ”Buttocks”-studioäänityksiä ja otimme nauhan studiolle referenssiksi siitä, millaista soundia halusimme. Pieleen kuitenkin meni. Nauhat jäivät kaikkine pienine virheineen odottamaan aikaa parempaa.”

Varsinkin Raville pettymys oli kova, ja hän lopettikin Koria Roll -episodin jälkeen soittamisen tyystin. Pitkä Lehtinen sen sijaan jatkoi uraansa lukuisissa yhtyeissä (mm. Sleepy Sleepers, Dave Lindholmin eri viritelmiä). Myös Wellu Lehtinen ja Kusti Ahlgren jatkoivat musisointia tahoillaan.

Charlies vuonna 1970, Buttocks-uudelleenjulkaisun sisäpussista. Kuva Apu / Martti Brandt

Charlies vuoden 1970 Ruisrockissa, Buttocks-uudelleenjulkaisun sisäpussista. Kuva Apu / Martti Brandt

Tältä sen olisi pitänyt kuulostaa

Shadoksin nyt julkaisema ”Jail Sessions” (Shadoks 173) koostuu siis vuosina 1969 ja 1970 treenikämpällä eli juoppoputkassa tehdyistä äänityksistä. ”Meillä oli käytössä kaksi Akai-kotinauhuria ja kaksi laulumikkiä, joilla kaikki tallennettiin tuossa pienessä huoneessa. Soitimme tietenkin koko ajan keikkavarusteilla ja nappulat kaakossa, joten on ihmeellistä, että tällaistakin jälkeä saatiin aikaiseksi.”

Niin totta, sillä svengi on aivan hillitön!

Ennen kuin olin kuullut ”Jail Sessions” -nauhoituksia, puhuin Eero Ravin kanssa. Kuuntelin hieman epäuskoisena, kun hän kertoi studio- ja treenikämppä-nauhoitusten eroista. Studio siisti ja hengetön, treenikämppä primitiivinen ja lihallinen. Kuinka yksi ja sama yhtye pystyisi tuottamaan kahdessa eri yhteydessä yhdestä ja samasta materiaalista kaksi totaalisesti toisistaan poikkeavaa lopputulosta?

Kyllä se näköjään pystyy.

”Jail Sessions” on yhtä kuin Charlies raakana ja hienostelemattomana, sellaisena kuin yhtye olisi halunnut itse itsensä myös levyllä esitellä. Sellaisena, kuin yhtye shokkiherätteli moppitukkamusiikkiin tuudittautuneita ruotsalaisia helmikuun 1969 kiertueellaan. Pelottavan alkuvoimaisena, hieman härönä, ehkä undergroundina ja psykedeliana.

Ravi lykkää ilmoille paksuja, raskaita sointuja, riistää välillä kitarastaan purevaa sooloa. Wellu Lehtisen voin kuvitella seisovan vauhdikkaassa etukenossa, puristavan kaksin käsin mikrofonia, laulavan kuin kitarisat vastatuulessa lepattaen. Vaikka Pitkä Lehtinen ja Kusti Ahlgren työntävät komppia kaikin voimin, kuin henkensä hädässä, soitossa on yksioikoisen juntan sijaan irtonaista elastisuutta. Lehtinen ei tyydy pitämään biisiä pystyssä ja etukenossa. Hän kirittää soittoa omilla melodisilla kuvioillaan, luo biisin sisälle toisen biisin. Myös Ahlgrenin energia on hengästyttävä: ei Keith Moonin tuulimylly, ehkä enemmän Ginger Bakerin ja Mitch Mitchellin rytmillisiä purskahduksia ja rumpusetin totaalista hyödyntämistä.

Sellissä kiehuu, ilman puhaltajaakin.

Esimerkiksi ”Like the Purpose Told Me”: Ravin harkitusti pudottamat riivinrautasoinnut saavat alleen Lehtisen ja Ahlgrénin vastustamattomasti rullaavan, kiskoja kolistelevan junakompin. Ravin soolossa on pistävyyttä ja vääntöä, Wellu Lehtinen ei säästele äänijänteitään. Rockin alkuvoimaista ydinmehua. Voin vain kuvitella millainen loistava mekkala pienessä sellissä on ollut!

Saman biisin ”Buttocks”-versiolla Sidorowin saksofonilla on merkittävä osuus, komppi kulkee kevyemmin, ei kuitenkaan ihan bossanova-hengessä, sillä kyllä Ahlgrén settiään potkii kiitettävällä tarmolla. Biisissä on häröä ja julistavuutta siinä missä sellinauhoissa on puhdasta rock’n’roll-riemua. Tuo soittamisen riemu, nuoruuden adrenaliini ja rock’n’roll-asenne paistavat läpi jokaisessa biisissä. Ei armoa! Muistuu mieleen Pete Townshendin asenne ja ajatus ennen lavalle astumista: olemme menossa taisteluun, jossa voitamme yleisön puolellemme.

Sen Charlies voittaa myös esimerkiksi ”Try Try Or You’ll Never Die” -biisillä: kavereilla on pytyssään niin korkeaoktaanista polttoainetta, että tätä junaa on turha edes yrittää pysäyttää! Olisiko levyn kovin veto? Samaan rintamaan liittyy ”Feeling That Feeling” ‒ ykkösosan riffi on äärimmäisen simppeli ja komppi suoraviivainen, mutta juuri siksi niin nerokas: yksinkertaisuudessa on voimaa. Kuuluisiko tässä Zeppelin-vaikutus?

Kevyesti svengaava ”Smoggy Story” keinuu myös sellisessioissa, ei ehkä niin ilmavasti ja jopa hienostuneesti kuin ”Buttocksilla”, mutta livevedoksi versio on erinomainen: Pitkä Lehtinen ankkuroi ja kuljettaa biisiä, Ahlgrén kolisuttaa ja helisyttää koko arsenaalillaan, Ravi vetäisee jazzahtavan soolon ja Wellu Lehtisen kaikuisessa laulussa on auktoriteettia.

Sen lisäksi että ”Jail Sessions” sisältää kaikki ”Buttocks”-biisit lihallisina versioina, levyllä on myös sessioita vuodelta 1969, laulajana oli tuolloin Juha Saali. Energiaa löytyi silloinkin, kohteina olivat mm. ”Rock Me Baby” ja ”I’m So Glad”. Tuttuja lainoja molemmat, levyllä Charlies-voimakvartetin voimaannuttamina. Ravin kitarassa oli tuolloin puhtaampi mutta ei missään nimessä kiltimpi sävy. Eron Ravi kertoo osin johtuvan eri kitarasta: -69-nauhalla soi Burns Black Bison, myöhemmin kitaraksi vaihtui puoliakustinen Gibson ES-330. Esimerkiksi puolihölkkäblues ”Down Together” – jossa Ravi vetäisee mahtisoolon, Bo Diddley -kompin serkku ”So Much More” sekä aiemmin mainitut lainat todistavat kavereiden taitoa, näkemystä ja tunnetta.

”Jail Sessionsin” CD-versiota maustetaan muutamalla bonusbiisillä, joista ”Going Around” rullaa niin maan perusteellisesti. ”Rumpalin ansiota”, toteaa Ravi turhan vaatimattomasti, sillä kyllä hänen Wilko Johnsonmainen tikkauskitaransa kiihdyttää kappaleen armottomaan menoon. Biisi on sama kuin ”Julisteiden liimaajilla” julkaistu ”Taiteen kritiikistä” – tuollakin levyllä hyvin kulkeva.

”Jail Sessionsia” nyt jonkin aikaa pyöritelleenä ymmärrän täysin mistä Eero Ravi puhui: Charlies livenä on täysin toinen peto kuin levylle päätynyt kesytetty versio. Myönnän tosin, että henkilökohtaisesti pidän molemmista. Niin ”Buttocksin” värikkäästä ja häröilevämmästä meiningistä kuin ”Jail Sessionsin” hienostelemattomasta ja hengästyttävän suoraviivaisesta rockistakin.

Nyt kun ”Jail Sessions” on ulkona, ja jo etukäteispöhinän ansiosta ensimmäisen painoksensa loppuunmyyneenä, Ravi suree enää sitä, että Pitkä Lehtinen ei ole enää todistamassa levyn julkaisua, vaikka aiheesta hänen elinaikanaan paljon puhuttiinkin.

Pekka Keitsi1

Elettiin vuotta 1968, syksyä se taisi olla. Olin seitsemättätoista ikävuotta lähestyvä, rock-kärpäsen rankasti puraisema ja poikuuden menettämistäkin kiihkeämmin omasta bändistä haaveillut pojanmulkku Helsingin Tapanilasta.

Ystäväni Erkki Janatuisen kanssa lampsimme lähes joka ilta kolmen kilometrin matkan Jakomäen nuorisokerholle. Kavereiden kanssa hengailun lisäksi kerhoelämä tarjosi keskimäärin kerran viikossa elävää musiikkia – pääosin tuikituntemattomia kotimaisia bändejä, joilla oli hirveä himo päästä esiintymään. Palkkioksi riitti, että sai KTK:lta kuljettajineen vuokratun keikkapakun maksetuksi. Ja jos jotakin yli jäi, se tuhlattiin porukalla lähimmällä snagarilla.

Jakiksessa näkemistäni bändeistä on jäänyt mieleen vain kaksi. Toinen oli Lido Salosen luotsaama Kalevalan esiaste Oscar Band (kirjoitusasusta en ole aivan varma), ja se toinen raskassointinen bluesrocktrio Charlies Lahdesta.

Oscar Bandista en muista musiikillisesti mitään. Sitä vastoin Charliesin osalta audiovisuaalisemotionaaliset tuntemukset ovat hyvinkin vahvoja.

Kolme tummanpuhuvaa, suorastaan uhkaavanoloista pitkätukkaa. Räkäläkeikoille turhan isot kamat ja tavanomaista paremmat soundit / tuhdimmat desibelit. Aito, nirppanokkaisuutta nöyristelemätön rock & roll -asenne ja kyky tartuttaa se myös yleisöön.

Vielä tuolloin bändi soitti keikoilla pääosin coverbiisejä. Nimeltä en kuitenkaan muista  kuin Creamilta kierrätykseen napatun ”I’m So Gladin” ja Steppenwolfin tammikuussa julkaistulta esikoisalbumilta kopsatun ”Sookie Sookien”.

Sen kuitenkin muistan, että Eero Ravin tummapintainen Burns-kitara soi vallan herkeleen hienosti, ja että  koko Charlies oli sinä(kin) iltana liekeissä!

Ekin kanssa Malmin lentokentän kupeessa taitettu kotimatka maistui poikkeuksellisen hyvältä. Uskoakseni myös satakunta kilometriä Vanhaa Lahdentietä pohjoiseen kuluivat nekin hyvissä fiiliksissä.

Keitsi

gibson

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: