• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Peppina ”Follow Your Gravity” (2015)

PeppinaSuomalaisen Peppina Pällijeffin viiden biisin joukkorahoitettu EP, toteutettu USA:ssa.

Lyhyesti: laulaja ja lauluntekijä Peppina Pällijeffin hitRECord-tuotantoyhtiön (www.hitrecord.org) nettipalveluun lataama musiikki, tekstit ja kuvat havahduttivat tuotantoyhtiön perustajan, näyttelijä Joseph Gordon-Levittin. Hänen avullaan Peppina päätyi mm. Sundance-festivaaleille.

Kuuluisuus avaa myös muita ovia ja synnyttää tärkeitä verkostoja. Kaikkeen se ei kuitenkaan taivu, joka lienee syy siihen, että Peppina päätti julkaista musiikkiaan joukkorahoituksen avulla.

Olin nähnyt joitain Peppinan videoita, ja ihastunut hänen luonnolliseen, tyttömäiseen lauluääneensä. Parasta puhtaana, ajattelin, ei lisäaineita. Aivan kuten Jessica Prattin ahkerassa rotaatiossa pyörinyt ”Back, Baby” -biisi. Sitä samaa odotin Peppinan EP:ltä: kesäaamun raikkautta, sydäntä vääntävää nostalgiaa, leikkisyyttä, vähän hempeyttäkin.

Ymmärrän ”Follow Your Gravity” -EP:n jonkinlaisena käyntikorttina. Kappaleet esittelevät monipuolisesti Peppinan eri puolia pianovetoisesta, jousien ja kaikuvan sähkökitaran dramatisoimasta ”We Can Go Back Again” -mahtiballadista, isosti taustoitetusta ”Time Standing Still” -avauksesta ”What You Are Will Shown” rallatuksella kevennettyyn keinuvaan, aurinkoisen ukulelen maustamaan folkkiin.

”My Only Heart” rullaa americana-hengessä akustisine kitaroineen ja viuluineen. Nimikappaleen sähkökitaranakutus antaa odottaa voimapoppia, tuloksena on kuitenkin harkitusti viuluvälikkeiden värittämä ja tahdittama rytmikäs balladi.

Musiikki on toteutettu New Yorkissa vakuuttavasti ison maailman malliin, varmastikin ihan tarkoituksella. Sävellykset ovat niin vahvoja, että ne toimisivat riisutummillakin sovituksilla. Ehkä Peppinan viehko lauluääni löisi silloin vahvemman persoonallisen leimansa? Soundcloudissa olevat biisit nimittäin vahvistavat, että nuoresta iästään huolimatta Peppina hallitsee äänensä suvereenisti, ja uskaltaa ottaa vapauksia ja variaatioita tutuissakin kappaleissa.

Joka tapauksessa EP osoittaa Peppinan lahjat säveltäjänä ja laulajana. Saas nähdä mitä seuraavaksi.

Pekka

www.soundcloud.com/peppinamusic

PS. Kickstarter, Indiegogo ja Pledgemusic ovat entistä tärkeämpiä väyliä omaehtoiselle tekemiselle. Jokaisesta löytyy tälläkin hetkellä osallistumisen arvoisia projekteja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: