• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

Retrokki kuuntelee: Progeland ”Gate to Fulfilled Fantasies” (MRR, 2014)

ProgelandKuten yhtyeen tai yhteenliittymän nimikin kertoo, progressiivisen musiikin kenttää tässä viljellään. Musiikista vastaa myös Corvus Stonessa vaikuttava Petri Lindström.

Toisaalta louhitun tiedon mukaan Progelandin siemen kylvettiin jo useita vuosia sitten. ”Gate to Fulfilled Fantasies” on siis kypsynyt säveltäjä Petri Lindströmin (mm. basso) ja sanoittaja Tomi Murtomäen (laulu) mielissä pitkään. Tukena Lindströmin ja Murtomäen vision toteuttamisessa ovat Matias Kangasniemi (kitara), Juha Kaski (koskettimet) sekä Pasi Manninen (rummut). Tyylille uskolliset fantasiakannet on suunnitellut Corvus Stonen hoviartisti Sonia Mota.

Proge on väljä käsite

Sijoittaisin Progelandin sinne genren suoraviivaisempaan ja laulullisempaan päähän. Esimerkiksi ”The New Era” -alkusoiton massiivisen kosketinmaton jälkeinen ”Dead Calm Waters” muistuttaa menevässä, urku- ja kitaravetoisessa rullauksessaan aikalailla alkuaikojen Uriah Heepiä. Soittimiltaan perinteinen kokoonpano osuu muutenkin noihin progen ja heavy-progen kulta-aikoihin. Ja siitähän tässä perinteitä arvostavassa huushollissa riemuitaan: oikeat soittimet, oikeat soittajat, inhimillistä ja intohimoista, puutteineen päivineen. Samaan laariin sataa myös ”One Day I Will Be Your King” – urkuravia, melodista laulua, loppupuolella biisin vetovastuu siirtyy hypnoottiselle kitarakuviolle.

Erittelen ja luokittelen levyn biisejä: muutama vetävä rullaus, useampi rauhallinen voimaballadi-tyyppinen laulu, pari pidemmän kaaren ja useamman osan teosta. Sellainen on esimerkiksi yli 8-minuuttinen ”Solar Boat”, hitaasta ja tunnustelevasta kosketinsoitinosuudesta ilkeiden kitaramurahdusten ja tyynen suvannon kautta kitarasinfoniaksi kehittyvä, hyvin jäsennelty kokonaisuus. Jos viivat vetäisi suoriksi, kappaletta voisi nimittää raskaahkoksi heavyballadiksi.

Sitten pärähtää ”Under the Ancient Sky”, biisi progen parhaassa perinteessä: instrumentaalinen alku muistuttaa The Whon ”Tommyn” dynamiikkaa, kaunis syntikkaosuus ja komea, taivaaseen kurkottava kitarakuvio tuovat mieleen Wigwamin progepopin. Sävellaji ei tosin ole laulajalle välttämättä otollisin.

Albumin päättävät heavyballadit – nimitys yksinkertaistaa lukuisia mietittyjä yksityiskohtia sisältäviä biisejä – ”So Silently” ja ”Angel” jättävät levollisen tunnelman ja mielikuvan tasapainoisesta kokonaisuudesta.

Progeland keikalla

Yhtye esiintyy Colossus-klubin konsertissa Helsingin On the Rocksin lavalla torstaina 19.3.2015, samalla keikalla myös Pax Romana.

Pekka

Progeland: Gate to Fulfilled Fantasies (Melodic Revolution Records MRR CD 22104, 2014)

facebook.com/Progeland

powerofprog.com/profile/Progeland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: