• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

Retrokki kuuntelee: Mikko Iivanainen ”Last Room” (Presence 2014)

Mikko IivanainenUseamman vuoden tekeillä ollut kitaristi Mikko Iivanaisen ensimmäinen soololevy. Rock-proge-jazz-akseli kuvannee musiikkia osuvimmin. Eikä tässä vielä kaikki.

Mikko Iivanainen tunnetaan varmaan parhaiten kitaristina vaimonsa Johanna Iivanaisen bändistä ja pariskunnan duosta. Hän on kuitenkin vaikuttanut jo vuosia vapaammissakin jazz-kuvioissa, mm. Nordic Trinity -kokoonpanossa. Mies tiedetään myös Kingston Wall -entusiastiksi ja tributoijaksi. Kun näihin lisätään vielä Iivanaisen panos viime vuonna ilmestyneellä Tuomas Holopaisen ”Music Inspired by The Life And Times Of Scrooge” -levyllä, oman soololevyn persoonaa voi etukäteen vain arvailla.

Sitä persoonaa pähkäilin useamman puolihuolimattoman kuuntelun jälkeenkin. Ei, kitarasankaruutta tämä levy ei esittele, vaan jotain paljon enemmän. Arvaan samalla, että satunnaiselle kuuntelijalle ”Last Room” on vaikea pala.

Jonkinlaisesta elämän mittaisesta matkasta tässä lienee kysymys, ainakin puhuttujen alku- ja loppusanojen ja biisien nimien perusteella. Kunnianhimoa on, vaivoja ei ole säästelty, aikaa on käytetty. Mikko soittaa luonnollisesti kitarat, mutta myös basson, koskettimet ja banjon. Vierailijoitakin on, aika huomaamattomaksi jäävässä laulussa tai oikeammin kähinässä Aija Puurtinen ja Kari Aalto (tuttu Pertti Kurikan Nimipäivistä), jossain kuuluu Johanna Iivanainenkin, rummuissa Mikko Kaakkuriniemi, perkussioissa Abdissa Assefa. Alku- ja loppusanat lausuu Matti Kervinen.

Progressiivisessa rockissa ”Last Room” sijoittuu sinne raskaampaan tai oikeammin kunnianhimoisempaan ja ehkä sinfonisempaankin päähän. Monikerroksisia, mutkikkaita biisejä, isoja liikkuvia sointimassoja, akustista ja sähköistä. Tarttuvien sävelmien sijasta Mikko luottaa sointukulkuihin ja sooloihin niiden päällä, mieleen iskostuvat riffit ovat poikkeuksia. Kuuntelijalta tämän tyyppinen tunnelmoiva musiikki edellyttää keskittymistä ja tietoista kuuntelua. Iskevien, hyräiltävien kiinnekohtien puuttuessa ajatukset lähtevät helposti harhailemaan. Suosittelen kuulokkeita, sillä toteutuksiin on upotettu lukuisia herkullisia yksityiskohtia.

Toki biiseillä on omat luonteensa. Esimerkiksi akustisvoittoinen ”Haunted Mind” jousineen (Jousikaiku Kvartetti) on pehmeän melodinen ja hyvin elokuvallinen – kunnes taivaanrannasta kohoaa raskas kitara kuin tumma ja uhkaava pilvi. Mieli järkkyy, musiikin sävy muuttuu uhkaavaksi, sade saapuu kaikotakseen seesteisen akustisen kitaran myötä. Seuraava ”Room Full of Angels” on vastaavasti herkkä ja romanttinen akustisine kitara- ja jousikuvioineen: vaalea avara huone, jota häikäisevän kirkkaat valon säteet vielä valaisevat.

Toisaalta ”From Dark to Light” ja “Final Ride” tarjoavat sähköä olan takaa. Edellisen uskon kuvaavan lapsuuden ja nuoruuden epäilyä, erehdyksiä, epätoivoa ja intohimoa kiperän riffin ja komeiden kitarakaarien muodossa, jälkimmäinen jyrää elämän viimeisiä tummia vuosia, kuukausia, viikkoja ja päiviä paksun sointumaton, ulvovien kitaroiden sekä Kaakkuriniemen tymäkän rumpukompin vauhdittamana.

Vaikka musiikissa on synkkiäkin sävyjä, päällimmäiseksi tunteeksi jää kuitenkin ilo ja riemu, tasapaino ja harmonia, niitä välittää esimerkiksi pakahduttava ”Holy Playground”. Useamman kuuntelukerran aikana biisi oli sujahtanut ohitse jälkiä jättämättä, rykelmänä jousilla vahvistettuja sinne tänne soutavia muhkeita sointuja, kitaran huiluääniä, itämaista perkussiota, kuulaita kitaranuotteja. Nyt, keskittyneellä kuuntelulla, tunnen elämän sykkeen, sielua ravitsevat lohduttavat ja lempeät sävelet. Kesätuulen, kimmeltävän veden, kukkien tuoksun, niityn perhosineen.

Albumin päättää ”Welcome Home” – Riikka Lampinen soittaa sellolla melodiaa Mikon sähkökitaranäppäilyn säestämänä, seesteinen loppu, sinettinä pikkulapsen nauru. Kun lapsi on albumin avaavassa ”Rebirth” -biisissä saanut elämisen oppeja, ”Welcome Home” toivottaa hänet tervetulleeksi takaisin, valmistautumaan seuraavaan elämään. Ympyrä on sulkeutunut, yksi elämä on eletty, uusi kierros voi alkaa.

Tunnistan musiikissa ja sen sanomassa syvyyttä, mystisyyttäkin. Oletan että Mikko ei ole etsinyt helppoja ja itsestään selviä ratkaisuja, vaan maalannut elämän ja rakkauden kirjoa, tarjonnut kuuntelijalle eväitä oman ajattelun ja omien tunteiden kuulosteluun. Enemmän kuin kitarasankarin taidoilla ja sorminäppäryydellä briljeeraava soololevy, ”Last Room” on Mikko Iivanaisen avaus säveltäjänä ja instrumentalistina. Siinä suhteessa asetan tämän albumin esimerkiksi Jukka Gustavsonin ja Anssi Tikanmäen teosten henkiseksi sukulaiseksi. Jokaisella on kunnianhimoa ja sanomisen paloa, sielua ja ruumista.

Pekka

Mikko Iivanainen: Last Room (Presence PRECD 039, 2014)

www.mikkoiivanainen.com

Katso ”Final Ride” -video:

Katso “Welcome Home” -video:

www.runningmoose.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: