• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Fetus Maximus ”Fetus Maximus” (2014)

Fetus MaximusJos on kerran free jazz, miksei ole myös free rock?

”Jazzcore, doomfunk, definitely progressive alternative”, sanovat miehet. ”Alternative-progjazzfunk trio.” Ja mikä minä olen väittämään vastaan, jos Miika Toivanen (kitara), Matti Stenvall (basso) ja Aleksi Lappalainen (rummut) näin yhtyeensä musiikillisesta annista toteavat.

Erittäin nopeaa. Hidastettua. Rauhallista. Pitkitettyä. Kiihtyvää. Painavaa. Kaikkea mihin sähköinen trio nyt pystyy – ja mikä sitä huvittaa – riffein toteuttaa. Romuluisuus on tahallista, kuulijaa testataan äkkivääryydellä. Vaikka biisit ovat selkeästi itsenäisiä teoksia erityyppisillä painotuksilla, kovin muotoiltuja ne eivät ole. Jos on free jazz, on myös free rock, ainakin mitä netistä kavereitten keikkoja katsoo.

Hitaasti kehittyviä, sykkiviä teemoja kelataan ja viritetään, kunnes töpseli vedetään yhtäkkisesti seinästä. Hieman kuin epätyydyttävällä pyörälenkillä: juuri kun polkemiselle löytyy rytmi, edessä on liikennevalot. Uusi kiihdytys, maitohapottava ylämäki imee mehut, hengitys salpaantuu. Sydän pakahtuu, silmissä hämärtyy.

Kitara soi kirkkaasti, kirskuvasti, kuurouttavasti ja jos Robert Fripp alkaisi k-kirjaimella, lisäisin senkin. Onneksi King Crimson alkaa. Edistyksellistä kyllä, moniulotteista ehdottomasti. Haastavaa. Välillä nautittavaakin, varsinkin silloin, kun kone kiihtyy hypnoottiseen toistoon.

Vinyyli ja komea kansi ovat statementteja sinällään.

Fetus Maximus: Fetus Maximus (FMX001, 2014)

Pekka

mattistenvall.wix.com/fetusmaximus

facebook.com/fetusmaximus

fetusmaximus.bandcamp.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: