• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Väinö Tuonela & Kerettiläiset ”Burleski”, 2014

Väinö Tuonela BurleskiTuonelan Suomi-bluesia, sanoituksellisesti makaabereja ja irvokkaitakin biisejä. Nyt mukana myös ”countryvaikutteista americana-iskelmää”. Onko Väinö seestynyt?

Koskapa Väinö Tuonela Kerettiläisineen on saavuttanut jo kolmannen kiekkonsa, lienee turvallisinta suhtautua – nyt parrattomaan – mieheen hänelle kuuluvalla asiallisuudella. Myös siksi, että tämän ”Burleskin” myötä Tuonela on noussut monessa suhteessa uudelle tasolle. Sanoisinko, että kasvanut aikuiseksi?

Kahteen aikaisempaan Väinö Tuonela -kiekkoon olen mielestäni suhtautunut kohteliaasti ja korrektisti. Olen kuunnellut, yrittänyt ymmärtää Tuonelan aivoituksia, sijoittanut musiikin siihen lokeroon, johon mieleni sen on mieltänyt. Kähinä, ärinä, kolaus, kumu – tyyli on ollut ehkä liiankin selkeästi tunnistettavissa ja jäljitettävissä tomwaits- ja tuomarinurmio-akselille, vaikka sekoitus on sisältänyt myös Tuonelan omaa turpeentuoksuista parranpärinää. Tekstillisesti Tuonela on toki ollut oma itsensä jo aikaisemmin.

”Nyt saatavilla: uutta Tuonelaa aikuiseen makuun”

Tuonelan tekstikuvasto on säilynyt ennallaan: löytyy vihtahousua, kurtisaania, väkivaltaa ja hirttoköyttä. Siinä ei siis mitään uutta. Uutta löydän sen sijaan sekä Tuonelan laulusta että kappaleiden sovituksista. Kuulen Tuonelan pudottaneen roolin lauluäänestään, ääni on rehellisesti oma, ei kopio kenestäkään muusta. Hänen äänensä on jossain Kauko Röyhkän, Jarkko Martikaisen ja Ismo Alangon maastossa – jäyhä ja koulimaton, rehellinen ja aseistariisuvan suomalainen.

Sävellyksissä ja sovituksissa on ilmaa, mielikuvitusta ja tyylillistä monipuolisuutta.

Pelin avaa ”Väkivaltaa” rivakasti – tiukka komppi, uljaat urut, punk-asennetta vaikkapa aikaisen Kauko Röyhkän hengessä. ”Kurtisaani” on sanoituksellisesti tuttua Tuonelaa: vahva, alistava nainen sekoittaa miehen pään. Lattarikomppi, sujuva kitarasoolo, mainio tarina. ”Katala nainen” on kapakkapianon säestämä rompsahdus. ”Ei kelpaa” tuo tunnelmaltaan ja totutukseltaan mieleen Arno Ankermanin ”Singaporen satamassa” -kupletin, vähän jopa Mikko Alataloa. Tuonela on siis saavuttanut valtavirran!

”Sä mitä vihjaat” on lähinnä vanhaa Tuonelaa – ja samalla Tuomari Nurmiota. Rhythm&blues-rutistus slidekitaroineen, tarinallisesti ollaan kolkuttamassa tuonelan portteja, ”Tuonelan portilla” -biisissä nimeä myöten. ”Luontoäiti huiputtaa” voisi musiikillisesti periytyä Juicen ja Mikon alkuajoilta, jopa Pena Penninkilammen möreää laulua siteerataan! Tekstillisesti Väinö kituu lapsilauman silmissä, vanhenevan vaimon ikeessä. ”Poika Raiska” on makaaberi kasvutarina pyöveleineen ja saarnamiehineen – aikamoista! Ja onhan mukana vihainen koirakin, hound dog (”Varokaa”), laulussa pieni kaiku, sähkökitaroineen kuin Narttu. ”Jos et minua usko” on hyvin rakennettu, paatoksellisen hidas rock, jostain syystä sijoitan biisin Hassisen Koneen pirtaan. Eetteri kuiskaa myös Nick Caven nimen.

Huomionarvoista on, että Tuonelan yhteydessä mainitaan Suomi-ikoneita. Mies on ilmiselvästi vakiinnuttanut paikkansa tuossa joukossa. Materiaalia riittää, se on tasalaatuista ja omaperäistä, bändi – Arska (rummut ja perkussiot), Poika (kitarat, mandoliini, huuliharppu, taustalaulu), Väinö (laulu, akustinen, koskettimet, banjo) ja Spörde (basso) – osaa asiansa, se ei ole pääosassa, soolot palvelevat kokonaisuutta. Maukasta.

Pekka

Väinö Tuonela & Kerettiläiset: Burleski (Psychedelica DELIC-35, 2014)

Tästä luet Väinö Tuonelan aikaisempien kiekkojen arviot

”Toinen”.

facebook.com/VainoTuonela

psychedelica.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: