Retrokki kuuntelee: Tuomas Logrén ”Yövesi”, 2014

Tuomas LogrenFrigg-yhtyeessä vaikuttavan, kitaran ja muidenkin kielisoitinten taitaja Tuomas Logrénin ensimmäinen soololevy. Näppäilyn juhlaa!

Musiikki jättää syviä jälkiä: en yhtään ihmettele, että muistinsa kanssa painiskelevat havahtuvat tutun musiikin voimasta. Jopa lapsuudessa kuullut sanoitukset, tilanteet ja henkilöt voivat palautua mieleen.

Kuulen Tuomas Logrénin banjoa hänen ensimmäisen soololevynsä avauskappaleessa ”Tuu tuu”, ja näen mielessäni Elektra-levy-yhtiön 60-luvun alussa julkaiseman ”String Band Project” -albumin kannen. Ajatonta, taidokasta, koskettavaa. ”Tuu tuu” on samalla se lapsuudesta tuttu ”Tuu tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla” -laulu, joka sekin herättää tuntemuksia ja muistoja, vaikka lapsena ei sanoista tuolloin kauan sitten mitään ymmärtänytkään. Kummasti ne kuitenkin nousevat mieleen!

Aasinsiltani ydin on siis ajattomuus.

Jo kymmenvuotiaana Värttinässä soittanut Logrén on kielisoitinten virtuoosi, tälläkin levyllä hänen arsenaaliinsa kuuluvat banjo, kitara, mandoliini, dobro ja viulu, myös huuliharppu, lyömäsoittimet ja parissa kappaleessa laulu. Soitto on taidokasta, Logrénin lisäksi soittajistosta löytyvät mm. instrumenttiensa virtuoosit Petri Hakala, Teija Niku sekä Eero ja Esko Grundström – ja varsinkin viulisti Matti Pitkänen.

Ajattomuus korostuu myös kappalevalinnoissa.

Kansanmusiikkiliiton nettisivuilla ”Yöveden” repertuaarista kerrotaan näin: ”Yövesi sisältää tuoreena sekoituksena Logrénin omaa kiperää bluegrassia, Musiikin maailma -laulukirjasta tuttuja kantrikappaleita, suomalaiskansallista tanhua ja taidokasta triolipolskaa yllättävinä, svengaavina sovituksina.”

Ei siis ihme, että levyä eikä musiikkia voi sitoa mihinkään aikaan tai edes aikakauteen. Tartun saman tien myös sanaan ”svengaavina”. Yleensähän virtuoosit tekevät virtuoosisen levyn sorminäppäryydestä tinkimättä ja sitä korostaen. Peliin pistetään kaikki opitut fraasit ja niksit, vauhtisokeus uhkaa sekä soittajia että kuuntelijoita. Ehkä Logrénin oma instrumentaali ”Toutain” on tuota kuvausta lähinnä: Logrén ja Matti Pitkänen pistävät menemään Elina Lappalaisen kontrabasson säestyksellä.

Tässä suhteessa Tuomas Logrén osoittaa kypsyytensä.

Svengin lähteenä ei ole nopeus tai taiturimaisuus – vaikka sitäkin Logrénilta ja muilta soittajilta varmasti löytyy, vaan kielisoitinten maukas, maltillisesti kehittyvä yhteispeli. Soittimet kiertelevät ja kaartelevat, tunnustelevat toisiaan, löytävät yhteisen sävelen ja rytmin. Svengi löytyy kuin varkain, esimerkkinä kolmen miehen voimin jammailtu ”Etelälahtista” – ihan tulee Ameriikan länsirannikko ja 60-luvun hypnoottiset kitararagat mieleen.

Logrénin kypsyys kuuluu myös demokraattisuudessa. Vaikka levy on julkaistu hänen nimissään, muutkin soittajat saavat reilusti soittotilaa.

Levyllä vierailee myös kolme taidokasta ja omintakeista naisartistia. Maritta Kuula tulkitsee suvereenilla auktoriteetillaan tutun iskelmän ”Aaveratsastajat” sekä Yona ”Puirosilla”-tanhun, herkästi ja eläytyen. Muita vierailevia laulajia ovat Aili Järvelä (huikean varmasti tulkittu, jopa raisuksi yltyvä ”Talonpoika meni honkamettään”) ja levyn taiteellinen tuottaja Kimpi Huisman (reggaepainotteisella texmex-kompilla rytmitetty ”Herrasväki meni saareen” – ainakin omiin korviini ja jalkoihini rytmissä on reggaeta, sinusta en tiedä).

Kauniiksi lopuksi, ennen ”Polskaa Pekalle”, Logrén itse laulaa tutun ”Kotilaakson” eli ”Red River Valley”. Hillitty ja karsittu sovitus, sopii hyvin haikeaan säveleen ja sanoitukseen.

Hienon hieno yhdistelmä traditiota, tulkintaa ja tunnelmaa.

Pekka

Tuomas Logrén: Yövesi (Sibelius-Akatemia / Tuomas Logrén TLCD001, 2014)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: