Retrokki kuuntelee: Vellamo ”Trad”, 2014

Vellamo TradSuomalaisia ja suomenruotsalaisia kansanlauluja reippaina sähköisinä sovituksina.

Duosta on tällä yhtyeen toisella albumilla kuoriutunut kvartetti. Pia Leinosen (laulu, huuliharppu) ja Joni Tielan (kitarat, koskettimet) kumppaneina kansanlauluja nykyaikaistavat Janne Ylikorpi (basso) ja Timo Tikkamäki (rummut), perinteinen rockretkue siis, osin myös sovitusratkaisuja myöten.

Onko Vellamo siis tehnyt Fairport Conventionit?

Parhaat versioinnit ovat täyden kympin arvoisia. Tällainen on esimerkiksi hyvinkin tuttu ”Mannakorven mailla”, joka on saanut osakseen Agentsmaisen sovituksen kuulaisiin kesäiltoihin kuuluvine rautalankakitaroineen ja klonksuttavine rumpuineen. Sävel on säilynyt ennallaan, rytmi on ripeä, mutta ilmavan sovituksen ansiosta biisi elää ja hengittää. Se ei ole enää se tuttu kansanomainen pelimanniralli ja renkutus, jossa soittimet ovat puhtaasti taustaroolissa. Kappale on saanut uuden instrumentaalisen ulottuvuuden, autereiset kesäniityt, tanssilavat ja lättähatut.

Muutenkin Joni Tiela kitaroineen on noussut isoon instrumentaaliseen rooliin. Hänen tyylinsä vaihtelevat mainitusta rautalankatyylittelystä hellyttävän iskelmällisen sovituksen osakseen saaneen ”En voi sua unhoittaa poies” -laulun jopa jazzsävyjä saavaan erisävyisillä nuoteilla herkutteluun. Mainitaan vielä ”Hej faderitton” -biisin voimasoinnut ja -sävelet. Miehellä on selvästikin näkemystä ja taitoa! Toki se on täysin toisentyylisessä Moonwagonissa jo todettu ja todistettu.

Viimeksi mainitun kappaleen sovituksessa kuulen ehkä eniten Fairport Conventionia: levollisesti etenevää, Pia Heinosen melodisesti laulavaa tarinaa, pinnan alla voimaa uhkuvaa sähköistä instrumentaatiota. Ylikorven bassossa on jäntevyyttä, Tikkamäki suitsii ja ratsastaa rytmiä. Sovituksessa on tarpeeksi uutta, jotta kansanlaulu uudistuu.

Suomenruotsalaisten kansanlaulujen nykyaikaistamisessa Vellamo kulkee isojen saappaiden kintereillä. Ei tosin suomen- mutta ruotsinruotsalaisia kansanlauluja on versioitu kevyen musiikin saralla jo 60-luvun alkupuolelta Jan Johanssonista alkaen. Myöhemmin Merit Hemmingsen teki useammankin upean kansanmusiikkipohjaisen sähköisen kiekon kovien ruotsalaisrokkarien tukemana. Ja olihan meillä oma Karelia ja uraauurtava Suomi-Poppimme. Sieltä ”Hårgalåten” ja sen terävä sähkökitarakuvio sekä melkeinpä painostavasti laahustava rytmi ammentavat.

Onko aika loppunut kesken, vai mikä lienee syynä, että ”Kreivin sylissä istunut” on toteutettu Vellamo-duona, Heinosen huuliharppu toki värittää. Varmaankin Tielan karusellimaisista uruista ja kiivaasta humpparytmistä johtuu, että ”Kullan ylistys” kääntyy Eläkeläisten hilpeästi vinksahtaneelle musiikkikielelle. ”Piupali paupalin” sähkishillbilly potkii sekin mainiosti, vaikka omalle ikäluokalleni tuo lallatus voi olla liiankin tuttu ja kaluttu lastenlaulu.

Ja lopulta ”Haamu ja Marjaana”: Heinosen laulussa on voimaa ja vakuuttavuutta, Tielan puhdasääninen sähkökitara säestää niukkaa huuliharppua. Akustisemmilla soittimilla toteutettuna kappale olisi voinut sisältyä Pihasoittajien repertuaariin, Paratiisin Pojilta Karjalainen ja Järvenpää taitaa löytyä oma versio.

Henkilökohtaisesti koen ”Trad”-albumin kotimaiseksi vastineeksi 60-luvun puolivälin folkin ja rockin englantilaisille ja jenkkiläisille pioneeriteoksille. Noiden uraauurtavien Fairport Convention-, Byrds– ja Dillards-levyjen – ja onhan niitä tietty tuhottomasti muitakin – jälkeen on folkrockia julkaistu tuhansia, jos ei kymmeniä tuhansia kiekollisia. Tuossa viereisessä hyllyssäkin niitä on satoja.

”Trad” kannattaa sijoittaa samaan jatkumoon: siinä on samanlaista löytämisen ja tekemisen iloa, ylpeyttä omasta musiikkikulttuurista, muutamia erinomaisen toimivia sovituksellisia ja soitannollisia ratkaisuja.

Pekka

Vellamo: Trad (Solva Records SOICD02 , 2014)

Tässä arvio Vellamon debyytistä.

Tässä arvio Moonwagonin ”Foyers of the Future” -albumista.

vellamoband.wordpress.com

www.facebook.com/Vellamoband

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: