• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Vellamo ”Trad”, 2014

Vellamo TradSuomalaisia ja suomenruotsalaisia kansanlauluja reippaina sähköisinä sovituksina.

Duosta on tällä yhtyeen toisella albumilla kuoriutunut kvartetti. Pia Leinosen (laulu, huuliharppu) ja Joni Tielan (kitarat, koskettimet) kumppaneina kansanlauluja nykyaikaistavat Janne Ylikorpi (basso) ja Timo Tikkamäki (rummut), perinteinen rockretkue siis, osin myös sovitusratkaisuja myöten.

Onko Vellamo siis tehnyt Fairport Conventionit?

Parhaat versioinnit ovat täyden kympin arvoisia. Tällainen on esimerkiksi hyvinkin tuttu ”Mannakorven mailla”, joka on saanut osakseen Agentsmaisen sovituksen kuulaisiin kesäiltoihin kuuluvine rautalankakitaroineen ja klonksuttavine rumpuineen. Sävel on säilynyt ennallaan, rytmi on ripeä, mutta ilmavan sovituksen ansiosta biisi elää ja hengittää. Se ei ole enää se tuttu kansanomainen pelimanniralli ja renkutus, jossa soittimet ovat puhtaasti taustaroolissa. Kappale on saanut uuden instrumentaalisen ulottuvuuden, autereiset kesäniityt, tanssilavat ja lättähatut.

Muutenkin Joni Tiela kitaroineen on noussut isoon instrumentaaliseen rooliin. Hänen tyylinsä vaihtelevat mainitusta rautalankatyylittelystä hellyttävän iskelmällisen sovituksen osakseen saaneen ”En voi sua unhoittaa poies” -laulun jopa jazzsävyjä saavaan erisävyisillä nuoteilla herkutteluun. Mainitaan vielä ”Hej faderitton” -biisin voimasoinnut ja -sävelet. Miehellä on selvästikin näkemystä ja taitoa! Toki se on täysin toisentyylisessä Moonwagonissa jo todettu ja todistettu.

Viimeksi mainitun kappaleen sovituksessa kuulen ehkä eniten Fairport Conventionia: levollisesti etenevää, Pia Heinosen melodisesti laulavaa tarinaa, pinnan alla voimaa uhkuvaa sähköistä instrumentaatiota. Ylikorven bassossa on jäntevyyttä, Tikkamäki suitsii ja ratsastaa rytmiä. Sovituksessa on tarpeeksi uutta, jotta kansanlaulu uudistuu.

Suomenruotsalaisten kansanlaulujen nykyaikaistamisessa Vellamo kulkee isojen saappaiden kintereillä. Ei tosin suomen- mutta ruotsinruotsalaisia kansanlauluja on versioitu kevyen musiikin saralla jo 60-luvun alkupuolelta Jan Johanssonista alkaen. Myöhemmin Merit Hemmingsen teki useammankin upean kansanmusiikkipohjaisen sähköisen kiekon kovien ruotsalaisrokkarien tukemana. Ja olihan meillä oma Karelia ja uraauurtava Suomi-Poppimme. Sieltä ”Hårgalåten” ja sen terävä sähkökitarakuvio sekä melkeinpä painostavasti laahustava rytmi ammentavat.

Onko aika loppunut kesken, vai mikä lienee syynä, että ”Kreivin sylissä istunut” on toteutettu Vellamo-duona, Heinosen huuliharppu toki värittää. Varmaankin Tielan karusellimaisista uruista ja kiivaasta humpparytmistä johtuu, että ”Kullan ylistys” kääntyy Eläkeläisten hilpeästi vinksahtaneelle musiikkikielelle. ”Piupali paupalin” sähkishillbilly potkii sekin mainiosti, vaikka omalle ikäluokalleni tuo lallatus voi olla liiankin tuttu ja kaluttu lastenlaulu.

Ja lopulta ”Haamu ja Marjaana”: Heinosen laulussa on voimaa ja vakuuttavuutta, Tielan puhdasääninen sähkökitara säestää niukkaa huuliharppua. Akustisemmilla soittimilla toteutettuna kappale olisi voinut sisältyä Pihasoittajien repertuaariin, Paratiisin Pojilta Karjalainen ja Järvenpää taitaa löytyä oma versio.

Henkilökohtaisesti koen ”Trad”-albumin kotimaiseksi vastineeksi 60-luvun puolivälin folkin ja rockin englantilaisille ja jenkkiläisille pioneeriteoksille. Noiden uraauurtavien Fairport Convention-, Byrds– ja Dillards-levyjen – ja onhan niitä tietty tuhottomasti muitakin – jälkeen on folkrockia julkaistu tuhansia, jos ei kymmeniä tuhansia kiekollisia. Tuossa viereisessä hyllyssäkin niitä on satoja.

”Trad” kannattaa sijoittaa samaan jatkumoon: siinä on samanlaista löytämisen ja tekemisen iloa, ylpeyttä omasta musiikkikulttuurista, muutamia erinomaisen toimivia sovituksellisia ja soitannollisia ratkaisuja.

Pekka

Vellamo: Trad (Solva Records SOICD02 , 2014)

Tässä arvio Vellamon debyytistä.

Tässä arvio Moonwagonin ”Foyers of the Future” -albumista.

vellamoband.wordpress.com

www.facebook.com/Vellamoband

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: