• Retroa vai rockia?

  Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

  Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: U.N.i ”Dreamland”, 2014

UNIRaisiolaisen Jouni Lehtosen progressiivissävytteinen projekti, pääosassa multi-instrumentalisti Lehtonen itse säveltäjänä, sovittajana, tuottajana, äänittäjänä, miksaajana ja masteroijana. Onpa Lehtonen myös löytänyt ja adaptoinut vanhoihin runoihin perustuvat englanninkieliset sanoituksetkin.

Vankka kokemus erilaisista musiikkituotannoista, mm. teatteri- ja mainosmusiikista sekä myyräntyöstä eri artistien taustoilta (esim. Joel Hallikainen) kuuluu Jouni Lehtosen projektibändin ”Dreamland”-kokonaisuudessa varmuutena, tyylitajuna, tyylillisenä rikkautena. Kiekon kymmenessä kappaleessa kuulen sävyjä folkista, progesta, tangosta, vähän sinfonisesta heavystakin.

Voisin hyvin kuvitella ainakin osan ”Dreamlandin” kappaleista elokuvan sanattomien kohtausten taustalle: jännitystä, rakkautta, himoa (”Tango Inferior”), kotkan uljasta kaartelua taivaalla, näemme kuinka auto kiipeää mutkittelevaa rinnetietä turkoosin Välimeren kimmeltäessä taustalla. Ja vaikka kappaleissa on elementtejä vähän sieltä ja täältä, perusvireeksi löydän hieman teknispainotteisen progepopin. Peter Gabriel ja Kate Bush ehkä ovat lähinnä mielessä. Oikeat jouset pehmentävät hieman synteettisen äänimaiseman sykettä.

Eihän tämä täysin Lehtosen sooloa toki ole vaikka hän lukuisia soittimia soittaakin, sillä mukana on päteviä muusikoita kitaristi Kari Riihimäestä, basisti Jussi Ahosesta ja rumpali Markku Tuomesta lähtien. Iso rooli on erityisesti laulaja Petra Lehtosella: ei sukua Jouni Lehtoselle, mutta sukua ylväällä profiililla itseään ilmaiseville naissolisteille kuten Tarja Turuselle. Hänen äänessään on Kate Bushin herkkyyttä, tarvittaessa myös Turusen kiihkoa. Jossain isommalla äänellä, korkeammalla profiililla ja leveämmällä soitinarsenaalilla rynnistettäessä vilahtaa myös Nightwishin varjo.

”Tango Inferior” on siis intohimon pyörteitä sytyttävä instrumentaalitango, Kari Riihimäen kitarasoolo virittää tanssijat kunnon vieteriin. Hitaasti syttyvä ”Soft Rain” vie mandoliineineen jopa Zeppelin-maisemiin. Se leijonan puraisu tosin jää puuttumaan. Ehkä lähinnä Kate Bushia on ”In Meeting Eyes”: rauhallinen, jousiriffien rytmittämä laulu, jotain tässä on myös Daven ”Ainoa” ja Eva Dahlgrenin ”För väntania”.

”The Charm” on mainio mix sirkusmaista, hurjasti kieppuvaa karusellikiemuraa ja oopperadiivan intohimoista nostatusta, kuulen elävästi Utopianistia eli Markus Pajakkalaa. Lehtosen näkemys sovittajana on erehtymätön: kymmenet elementit kiertävät kehää, yhdistyvät ja eriytyvät, kokonaisuus muuttaa väriä ja suuntaa kertaakaan horjahtamatta. Kari Riihimäki loistaa ”A Ghost And A Dream” -biisissä; ei hillitöntä tiluttelua, vaan tyylikkäästi hieman Gilmour-hengessä korkealle kohoavia ulvaisuja. Pidättyvä, jotain pinnan alle piilottava ”Phantomwise” hieman soittorasia-tyyppisine melodioineen ja toteutuksineen herätti mielikuvan ”Bladerunner”-leffasta. Päätöskappale ”Buried in Love” tuo kuuntelijan rauhallisesti kotiin, irkkuvivahtein.

Niin, ja siis runoilijat joita Lehtonen on lainannut ovat Lewis Carroll, Sara Teasdale, William Shakespeare ja Madison Cawein – kaukaa menneisyydestä ammennetaan. Kokonaisuudessaan ”Dreamland” on aikamoinen näyte Jouni Lehtosen näkemyksestä ja taidosta, hieno lisäys suomalaisen progressiivisen musiikin kirjastoon.

U.N.i: Dreamland (Presence THECD1002, 2014)

www.jounilehtonen.com/uni

www.facebook.com/unibandproject

 

Mainokset

2 vastausta

 1. Moi Pekka!

  Hienoa, kun viittasit Televisionin arvostelussa Quicksilveriin ja etenkin sen hienoon levyyn Happy Trails, se on jäänyt unohduksiin monelta alan harrastajalta! Terv. Reima

  • Terve Reima, ja kiitos kommentista. Joo, Quicksilver ja monet muut ”menneen maailman” bändit jäävät syyttä suotta huomiotta – ja niitähän on paljon! Onneksi nämä Shindigit ja Flashbackit ovat olemassa. Pekka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: