• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

  acid folk acid rock ambient americana aor beat blues blues rock britti-rock cabaret classic rock country country rock fantasia folk folkpop folkproge folk rock funk fuusio garage hammond hard rock heavy metal hippie improvisaatio indie indierock instrumentaali iskelmä jazz jazzlaulelma jazzrock kansanmusiikki keräily kitara laulelma levynkansi mod sixties new wave pop post punk power-pop powerpop prog proge progressiivinen folk Progressive rock protesti psychedelia rautalanka rhythm&blues rock rock'n'roll rockabilly Ruotsi-rock singer-songwriter sixties rock soul southern rock space rock sunshine-pop suomi suomi-blues suomi-folk suomi-pop suomi-rock suomiproge sweden beat underground urku-jazz uusi aalto viihde vinyyli west coast
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

 • Blogin tilastot

  • 144 247 hits

Retrokki kuuntelee: U.N.i ”Dreamland”, 2014

UNIRaisiolaisen Jouni Lehtosen progressiivissävytteinen projekti, pääosassa multi-instrumentalisti Lehtonen itse säveltäjänä, sovittajana, tuottajana, äänittäjänä, miksaajana ja masteroijana. Onpa Lehtonen myös löytänyt ja adaptoinut vanhoihin runoihin perustuvat englanninkieliset sanoituksetkin.

Vankka kokemus erilaisista musiikkituotannoista, mm. teatteri- ja mainosmusiikista sekä myyräntyöstä eri artistien taustoilta (esim. Joel Hallikainen) kuuluu Jouni Lehtosen projektibändin ”Dreamland”-kokonaisuudessa varmuutena, tyylitajuna, tyylillisenä rikkautena. Kiekon kymmenessä kappaleessa kuulen sävyjä folkista, progesta, tangosta, vähän sinfonisesta heavystakin.

Voisin hyvin kuvitella ainakin osan ”Dreamlandin” kappaleista elokuvan sanattomien kohtausten taustalle: jännitystä, rakkautta, himoa (”Tango Inferior”), kotkan uljasta kaartelua taivaalla, näemme kuinka auto kiipeää mutkittelevaa rinnetietä turkoosin Välimeren kimmeltäessä taustalla. Ja vaikka kappaleissa on elementtejä vähän sieltä ja täältä, perusvireeksi löydän hieman teknispainotteisen progepopin. Peter Gabriel ja Kate Bush ehkä ovat lähinnä mielessä. Oikeat jouset pehmentävät hieman synteettisen äänimaiseman sykettä.

Eihän tämä täysin Lehtosen sooloa toki ole vaikka hän lukuisia soittimia soittaakin, sillä mukana on päteviä muusikoita kitaristi Kari Riihimäestä, basisti Jussi Ahosesta ja rumpali Markku Tuomesta lähtien. Iso rooli on erityisesti laulaja Petra Lehtosella: ei sukua Jouni Lehtoselle, mutta sukua ylväällä profiililla itseään ilmaiseville naissolisteille kuten Tarja Turuselle. Hänen äänessään on Kate Bushin herkkyyttä, tarvittaessa myös Turusen kiihkoa. Jossain isommalla äänellä, korkeammalla profiililla ja leveämmällä soitinarsenaalilla rynnistettäessä vilahtaa myös Nightwishin varjo.

”Tango Inferior” on siis intohimon pyörteitä sytyttävä instrumentaalitango, Kari Riihimäen kitarasoolo virittää tanssijat kunnon vieteriin. Hitaasti syttyvä ”Soft Rain” vie mandoliineineen jopa Zeppelin-maisemiin. Se leijonan puraisu tosin jää puuttumaan. Ehkä lähinnä Kate Bushia on ”In Meeting Eyes”: rauhallinen, jousiriffien rytmittämä laulu, jotain tässä on myös Daven ”Ainoa” ja Eva Dahlgrenin ”För väntania”.

”The Charm” on mainio mix sirkusmaista, hurjasti kieppuvaa karusellikiemuraa ja oopperadiivan intohimoista nostatusta, kuulen elävästi Utopianistia eli Markus Pajakkalaa. Lehtosen näkemys sovittajana on erehtymätön: kymmenet elementit kiertävät kehää, yhdistyvät ja eriytyvät, kokonaisuus muuttaa väriä ja suuntaa kertaakaan horjahtamatta. Kari Riihimäki loistaa ”A Ghost And A Dream” -biisissä; ei hillitöntä tiluttelua, vaan tyylikkäästi hieman Gilmour-hengessä korkealle kohoavia ulvaisuja. Pidättyvä, jotain pinnan alle piilottava ”Phantomwise” hieman soittorasia-tyyppisine melodioineen ja toteutuksineen herätti mielikuvan ”Bladerunner”-leffasta. Päätöskappale ”Buried in Love” tuo kuuntelijan rauhallisesti kotiin, irkkuvivahtein.

Niin, ja siis runoilijat joita Lehtonen on lainannut ovat Lewis Carroll, Sara Teasdale, William Shakespeare ja Madison Cawein – kaukaa menneisyydestä ammennetaan. Kokonaisuudessaan ”Dreamland” on aikamoinen näyte Jouni Lehtosen näkemyksestä ja taidosta, hieno lisäys suomalaisen progressiivisen musiikin kirjastoon.

U.N.i: Dreamland (Presence THECD1002, 2014)

www.jounilehtonen.com/uni

www.facebook.com/unibandproject

 

Advertisement

2 vastausta

 1. Moi Pekka!

  Hienoa, kun viittasit Televisionin arvostelussa Quicksilveriin ja etenkin sen hienoon levyyn Happy Trails, se on jäänyt unohduksiin monelta alan harrastajalta! Terv. Reima

  • Terve Reima, ja kiitos kommentista. Joo, Quicksilver ja monet muut ”menneen maailman” bändit jäävät syyttä suotta huomiotta – ja niitähän on paljon! Onneksi nämä Shindigit ja Flashbackit ovat olemassa. Pekka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: