• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Captain Cougar ”Åkerblomrörelsen”, 2014

captain cougarHieno kokoelma melodisia lauluja kunnianhimoisesti toteutettuina, made in Finland.

Kun yhtye alustaa kuuntelukokemusta ”temaattinen kokonaisuus” -kuvauksella, poistan ”Tommy”-varmistimen.

Captain Cougarin tapauksessa temaattinen kokonaisuus tarkoittaa, että albumin kappaleita sitoo tekstillisesti yhteen 1920-luvulla vaikuttaneen unissasaarnaaja Maria Åkerblomin elämäntarina. Ja kiintoisa tarina onkin, kannattaa tutustua.

Kyseessä on kuitenkin vain viitekehys, sanoitukset ovat tilannekuvia, mitenkään orjallisesti Åkerblomin elämää ei kuvata. Se helpottaa kummasti ”Tommy”-traumaani, ja pystyn keskittymään kokonaisuuteen.

Keitä he ovat?

Yhtyeen selkäranka on kitaristi Jussi Petäjä, kaikkien biisien isähahmo, säveltäjä, sanoittaja ja tuottaja. ”Kivenpyörittäjä” Juha Kujanpään tapaamme uudelleen, tässä kontekstissa Kujanpää keskittyy koskettimiin. Kippareita ovat myös basisti Juha-Matti Rautiainen ja rumpali Janne Torvikoski. Alun perin, lähes kymmenen vuotta sitten yhtyettä perustettaessa Captain Cougarissa lauloi Eva Louhivuori. Eva & Manu -duon menestyksen myötä Louhivuori lähti omille teilleen, laulajaksi löytyi erinomaisen sävykäs Laura Lehtola.

Tämä on jo yhtyeen kolmas albumi, myös edellinen ”Of Dreams Long Gone” -kiekko haki virikkeitä historiasta.

Miltä se kuulostaa?

Yhtye itse sijoittaa itsensä indien ja americanan jatkumoon, tuonne Beckin, Eelsin, Elliott Smithin ja Aimee Mannin maastoon. Täysin selkeää musiikillista kuvaa en noista viittauksista huolimatta Captain Cougarista osaa muodostaa. Levyltä löytyy niin pianovetoisia singer-songwriterbiisejä aika paljonkin Kate Bushin hengessä (ja lauluäänen kirkkaudessa), dramaattisen melodista amerikan rockia ja muistumia Fleetwood Macista ja Stevie Nicksistä kuin hillityistä balladilaaksoista pakahduttaville volyymihuipuille kurottavia, jopa progeen vivahtavia teoksiakin. Pari muuta nimeä, jotka musiikki innoittaa mainitsemaan: Talking Heads (lievä hypnoottisuus), Peter Gabriel (hyvinkin mahtipontisena toteutettu uhmakas ”Revelation”).

Sillä nyt kun kuuntelen tarkemmin (ja luen uudelleen kiekon mukana tullutta tiedotetta), löydän lähes jokaisen kappaleen ytimestä napakan laulun. Lähtökohtina ovat siis olleet sävellykset, joita on lähdetty instrumentoimaan ja sovittamaan vastakohtana irrallisille ideoille ja fraasinpätkille, joista olisi yritetty liimata edes jotenkin koossa pysyvä häkkyrä.

Ja ne ytimessä olevat laulut ovat erinomaisia – sekä sävellykset että sanoitukset! Jussi Petäjän taidoilla voisi olla kysyntää muuallakin. Ja on näköjään ollutkin, sillä löydän netin syövereistä tiedon Eliisa-nimisen neidon kiekosta, jonka Petäjä on säveltänyt jo hyvän aikaa sitten. Ties vaikka olisi muitakin.

Yhtye vai solisti?

Vaikka tiedotteessa mainitaan, että koko yhtye on osallistunut sovitustyöhön, koen albumin aika pitkälti Jussi Petäjän ja laulaja Laura Lehtolan taidonnäytteenä. Instrumentaaliset soolo-osuudet ovat minimissä, kokonaisuus on valttia.

Ja se Lehtolan laulu! Välillä herkkää ja kimaltelevaa (kauniit, hymnimäiset laulelmat ”Maria” ja ”Palace”, jälkimmäinen rytmilliseksi ilotulitukseksi laukeava, akustisen kitaran ja hienovaraisen syntikan säestämä ”Prayer” – toteutuksessa myös kaikuisaa kirkkotunnelmaa, Paul McCartneyn laulukirjasta ammentava ”Marriage of Three”), välillä raukeaa ja nautiskelevaa (”Inner Desert” Broadway-sävyineen), terävää ja armotontakin sisällön niin vaatiessa (tykyttävä, hypnoottinen ”Rise”). Englanninkieliset sanoitukset taittuvat sujuvasti, laulun sävy seuraa ja korostaa sanoja.

”Åkerblomrörelsen”-kiekon sävellykset ja sanoitukset kietoutuvat toisiinsa, täydentävät toisiaan. Monipuolisuus, tasa- ja korkealaatuisuus – kansainvälistä tasoa!

Pekka

Captain Cougar: Åkerblomrörelsen (Pinetree Records PINECD06, 2014)

https://www.facebook.com/captaincougarband

http://www.captaincougar.net

www.soundcloud.com/captaincougar

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: