Retrokki kuuntelee: ”Esko Järvelä Epic Male Band”, 2013

esko järveläMonissa kansanmusiikkiliemissä kypsynyt viulisti ja säveltäjä Esko Järvelä yhtyeineen. Lukuisista lähteistä ammennettua, omalla näkemyksellä omaperäiseen muotoon miksattua ja virtuoosisesti soitettua folkrockfunk-instrumentaalia.

Yritän istua läppäri sylissäni keinutuolissa. Kuulokkeissa soi viulisti Esko Järvelän ja kumppaneiden eli Eeppareiden debyytti, trash folkiksikin joku musiikkia nimittää. Siis yritän istua, sillä jo kiekon ensimmäinen varsinainen biisi alkuvirittelyn jälkeen, hillittömän irtonaisesti svengaava ”Bottom Fellows” iskee siihen osaan elimistöstäni, joka on vastuussa mm. jalkoihin liikettä välittävistä hermoradoista. Jos vanha mies kehtaisi tanssia, kehtaisin.

Näen mielessäni yhtyeen kiertyneenä yhden mikrofonin ympärille, samaa kiperää riffiä hurmoksessa veistäen, joka varvilla höyryä lisäten. Vaikka Esko Järvelän nimi otsikossa ja sävellyksissä onkin, yhtä paljon tämä on Jani Kivelän (sähkökitara), Anssi Salmisen (akustinen kitara), Juho Kivivuoren (basso) ja Janne Mathlinin (rummut) levy. Yhteistä hiiltä, hehkuvaa hiillosta, polttavaa liekkiä ‒ kuumaa kamaa! Lisäpotkua antaa vierailijan Callum MacCrimmonin pilli sekä sanattomassa laulussa Jutta Rahmel, Maija Pokela ja Aili Järvelä. Vaikka löydän riffistä niin irlantilaista kansanmusiikkia kuin Jethro Tulliakin, Järvelä kumppaneineen pistää biisiin huimasti enemmän vauhtia, kierrettä ja potkua ‒ onko folkfunk syntynyt?!

Muita musiikin aiheuttamia muistumia ovat Dave Swarbrickin aikainen Fairport sekä miehen lukuisat soolokiekot. Ja olihan noita brittifolk-mestareita muitakin! Epic Male Bandissä kuulen ‒ tai oikeastaan aistin ‒ enemmän sykettä ja liikettä, rytmiryhmän huima, välillä jazzahtavakin meno siivittää lähes jokaista kappaletta.

Rauhallinen ”Blue Mountain Polska” noutaa hartaan innoituksensa uudelta mantereelta, joissain muissa käsissä tämä voisi kääntyä bluegrassiksi. Rytmillistä, tosin hillittyä ilotulitusta tässäkin. ”What Is the Drink of Kings?” on puolestaan osoitus Järvelän instrumentin hallinnasta, lähinnä jyräävääkin folkrockia.

Heti perään hillitön “Limburger”, jossa Järvelä meets Hendrix! Lyhyessä soolobiisissä instrumenttinsa virtuoosi vääntää ja pusertaa viulustaan ääniä, joita ei nelikielisestä puunkappaleesta tuleviksi tietämättä tunnistaisi. Ai sitä voi soittaa noinkin! Pään takana? Liekeissä? No en tiedä kun en näe. Samanlaista instrumentin ja sen mahdollisuuksien tutkimista ja uudelleenmäärittelyä kuin vasenkätiseltä kitaran mestarilta. Täydellisessä maailmassa soolo kehittyisi tyyliä määritteleväksi ikoniseksi biisiksi, joka jäisi musiikkihistorian kirjoihin genren merkittävänä suunnannäyttäjänä ja lopulta standardina.

Saman tein koko bändi rutistaa kunnon rockriffin, eli ”Slice to Laura-Beth”. Kuvio haiskahtaa Led Zeppeliniltä, Jethro Tullilta ja joltain muultakin jota en nyt saa päähäni (Neil Young?). Mutta miksipä ei hyvää lainaisi ja modistaisi. Vastaavasti päätöbiisi ”Epic Theme” ja Zeppelinin ”Black Dog” ovat riffimielessä sukulaisia. Biisi kehittyy kunnon stendarijubilaatioksi säkkipilleineen ja kuoroineen! ”Attention!” on sulaa akustista swingiä, kunnes bändi käy kertosäkeissä sähköisesti päälle.

Jos joku mielessään kuvittelee, että ”viulistin soolokiekko, jaksaako sitä vingutusta koko levyllistä kuunnella”, sanoisin että jaksaa. Sillä vaikka Esko Järvelä valtaosan ajasta solistina onkin, muun bändin osuus on merkittävä. Monipuolinen ja virkistävä levy, jonka soisi osuvan vaikkapa mainittujen progemonsteriharrastajien käsiin: samasta lähteestä kaikki kuitenkin juomansa nauttivat ja innoituksensa ammentavat. Epic enough.

Pekka

Esko Järvelä Epic Male Band (Sibelius Academy Folk Music Recordings EMB 001, 2013)

epicmaleband.com

www.facebook.com/E.JarvelaEpicMaleBand

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: