• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: ”Esko Järvelä Epic Male Band”, 2013

esko järveläMonissa kansanmusiikkiliemissä kypsynyt viulisti ja säveltäjä Esko Järvelä yhtyeineen. Lukuisista lähteistä ammennettua, omalla näkemyksellä omaperäiseen muotoon miksattua ja virtuoosisesti soitettua folkrockfunk-instrumentaalia.

Yritän istua läppäri sylissäni keinutuolissa. Kuulokkeissa soi viulisti Esko Järvelän ja kumppaneiden eli Eeppareiden debyytti, trash folkiksikin joku musiikkia nimittää. Siis yritän istua, sillä jo kiekon ensimmäinen varsinainen biisi alkuvirittelyn jälkeen, hillittömän irtonaisesti svengaava ”Bottom Fellows” iskee siihen osaan elimistöstäni, joka on vastuussa mm. jalkoihin liikettä välittävistä hermoradoista. Jos vanha mies kehtaisi tanssia, kehtaisin.

Näen mielessäni yhtyeen kiertyneenä yhden mikrofonin ympärille, samaa kiperää riffiä hurmoksessa veistäen, joka varvilla höyryä lisäten. Vaikka Esko Järvelän nimi otsikossa ja sävellyksissä onkin, yhtä paljon tämä on Jani Kivelän (sähkökitara), Anssi Salmisen (akustinen kitara), Juho Kivivuoren (basso) ja Janne Mathlinin (rummut) levy. Yhteistä hiiltä, hehkuvaa hiillosta, polttavaa liekkiä ‒ kuumaa kamaa! Lisäpotkua antaa vierailijan Callum MacCrimmonin pilli sekä sanattomassa laulussa Jutta Rahmel, Maija Pokela ja Aili Järvelä. Vaikka löydän riffistä niin irlantilaista kansanmusiikkia kuin Jethro Tulliakin, Järvelä kumppaneineen pistää biisiin huimasti enemmän vauhtia, kierrettä ja potkua ‒ onko folkfunk syntynyt?!

Muita musiikin aiheuttamia muistumia ovat Dave Swarbrickin aikainen Fairport sekä miehen lukuisat soolokiekot. Ja olihan noita brittifolk-mestareita muitakin! Epic Male Bandissä kuulen ‒ tai oikeastaan aistin ‒ enemmän sykettä ja liikettä, rytmiryhmän huima, välillä jazzahtavakin meno siivittää lähes jokaista kappaletta.

Rauhallinen ”Blue Mountain Polska” noutaa hartaan innoituksensa uudelta mantereelta, joissain muissa käsissä tämä voisi kääntyä bluegrassiksi. Rytmillistä, tosin hillittyä ilotulitusta tässäkin. ”What Is the Drink of Kings?” on puolestaan osoitus Järvelän instrumentin hallinnasta, lähinnä jyräävääkin folkrockia.

Heti perään hillitön “Limburger”, jossa Järvelä meets Hendrix! Lyhyessä soolobiisissä instrumenttinsa virtuoosi vääntää ja pusertaa viulustaan ääniä, joita ei nelikielisestä puunkappaleesta tuleviksi tietämättä tunnistaisi. Ai sitä voi soittaa noinkin! Pään takana? Liekeissä? No en tiedä kun en näe. Samanlaista instrumentin ja sen mahdollisuuksien tutkimista ja uudelleenmäärittelyä kuin vasenkätiseltä kitaran mestarilta. Täydellisessä maailmassa soolo kehittyisi tyyliä määritteleväksi ikoniseksi biisiksi, joka jäisi musiikkihistorian kirjoihin genren merkittävänä suunnannäyttäjänä ja lopulta standardina.

Saman tein koko bändi rutistaa kunnon rockriffin, eli ”Slice to Laura-Beth”. Kuvio haiskahtaa Led Zeppeliniltä, Jethro Tullilta ja joltain muultakin jota en nyt saa päähäni (Neil Young?). Mutta miksipä ei hyvää lainaisi ja modistaisi. Vastaavasti päätöbiisi ”Epic Theme” ja Zeppelinin ”Black Dog” ovat riffimielessä sukulaisia. Biisi kehittyy kunnon stendarijubilaatioksi säkkipilleineen ja kuoroineen! ”Attention!” on sulaa akustista swingiä, kunnes bändi käy kertosäkeissä sähköisesti päälle.

Jos joku mielessään kuvittelee, että ”viulistin soolokiekko, jaksaako sitä vingutusta koko levyllistä kuunnella”, sanoisin että jaksaa. Sillä vaikka Esko Järvelä valtaosan ajasta solistina onkin, muun bändin osuus on merkittävä. Monipuolinen ja virkistävä levy, jonka soisi osuvan vaikkapa mainittujen progemonsteriharrastajien käsiin: samasta lähteestä kaikki kuitenkin juomansa nauttivat ja innoituksensa ammentavat. Epic enough.

Pekka

Esko Järvelä Epic Male Band (Sibelius Academy Folk Music Recordings EMB 001, 2013)

epicmaleband.com

www.facebook.com/E.JarvelaEpicMaleBand

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: