• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

KuDoS ”Live at Rekolan Kino”, 2013

kudosInstrumentaalista progea pääkaupunkiseudulta, äänitetty pari vuotta sitten livenä. Projektiyhtyeen ensimmäinen ja viimeinen keikka, siksikin julkaisun arvoinen.

Joillekin mammuttiartisteille julkaisun perustaksi riittää historiallisuus, materiaalin laatu ei välttämättä ole julkaisukriteereissä pääosassa. KuDoS ei kuulu tähän sarjaan, sillä yhtyettä tuskin lähipiirin ulkopuolella tunnettiin. Toki tämäkin julkaisu on historiallinen siinä mielessä, että yhtye soitti vain tämän yhden ainoan keikan. Tiedätte kuitenkin mitä tarkoitan.

Jos oikein olen ymmärtänyt, kokoonpanon juuret löytyvät Kataya-yhtyeestä, jonka avaruudellista folkrockia lähdettiin instrumentaalisti varioimaan. Muutaman mutkan kautta päädyttiin miehistöön, jonka muodostivat Sami Sarhamaa ja Jaakko Kiikeri (kitarat), Pauli Päiviö (koskettimet), Samu Wuori (basso) sekä Tomi Laaksonen (rummut). Tällä miehityksellä tehtiin pistokeikka Vantaan Rekolan Kinossa, vanhassa elokuvateatterissa 27.8.2011. Loppujen lopuksi Katayakin jäi muistoksi vain: musiikki otti itsenäisen, hyvinkin sähköisen suunnan.

Vahvassa kitaravedossa mennään. Kiikerin Gilmourmaisen kaikuvia, tyynen rauhallisesti soitettuja, korkealle kurottavia sankarimaisia kitarakaaria. Sarhamaan jämäkästi komppaamia säröisempiä kuvioita. Päiviön välillä hyvinkin 70-lukulaisesti ujeltavia syntikoita. Wuoren ja Laaksosen komppi pitää välillä hieman hahmottomat, muutaman fraasin ja soolon biisitkin liikkeessä. Liveksi soundi on hyvinkin tasapainoinen, dynamiikkaa löytyy niin soitossa kuin sovituksissakin: toisaalla astellaan vienon tunnelmoinnin merkeissä, välillä juntataan raskaammalla kädellä.

Melodioissa on skandinaavista jylhyyttä, parhaimmillaan slaavilaista, sydämeen käyvää melankoliaakin kuten avausbiisissä ”From the Ground Up”. Sarhamaan tarina biisien synnystä selittää parin sisällöltään kalpeamman kappaleen olemassaolon: aika on aina kortilla, setti on silti saatava täyteen. Biisien tarttumattomuus
lupaa toisaalta levylle pitkän elämän karkottamalla kyllästymisen.

Yksittäisistä biiseistä moniosainen ”Putkivaara” periytyy Katayan ”Canto Obscura” -levyltä. ”On the Verge” riffittelee yksinkertaisen tekokkaasti, välillä kiidetään vuorovetoa moottoritiellä, välillä rauhoitutaan ihailemaan jylhiä vuoristomaisemia kunnes päädytään junnaamaan mutkaisempia pikkuteitä. ”Driving Deep” on mainion elokuvamainen, viihteellisessä jännärissä omiaan oleva biisi päättää keikan ylvään tyylikkäästi. Ehkä siitä ei olisi mielen poimuja kutittavaksi klassikkotunnariksi, mutta tunnarin muunnelmaksi kylläkin. Tämä taitaa päteä muuhunkin levyyn: se kirkkain melodinen helmi olisi ehkä vaatinut hieman enemmän puserrusta ‒ ja uskon että sitä kavereilta olisi kyllä löytynyt. Sovituksellista mielikuvitusta ja näkemystä nimittäin kyllä piisaa. Tällaisenaan ”Live at Rekola Kino” on pätevä ja melodiseen instruprogeen tykästyneitä diggareita viihdyttävä dokumentti.

Tulossa lisää arkistojen aarteistoa

Nyt käsissä pyörivä KuDoS-kiekko on ensimmäinen Samsara Recordsin Sami Sarhamaan arkistojulkaisujen sarjassa, Samin mukaan ”yllättävän paljon julkaisemisen arvoista materiaalia on jäänyt pöytälaatikkoon”. Ensi vuonna Samsaran arkistonauhoista pitäisi julkaista kaksi Chapter Onen albumia (laulajana Hannu Leiden ennen äijän Havana Black -rupeamaa), yksi Katayalta sekä vielä yksi, jonka esittäjäksi on mainittu PS.. Itselläni on hämärä muistikuva, että olisin nähnyt Chapter Onen livenä Tavastialla joskus 80-luvun alkuvuosina ja vaihtanut Hannun kanssa keikan jälkeen ajatuksia. Voi mennä nyt ihan harhaan, mutta jotenkin mielessäni muhii Van der Graaf Generatorin ja U2:n ristisiitos… bändissä oli lupausta, joten ainakin tuon kokoonpanon arkistoäänitteet kiinnostavat.

Pekka

Kudos: Live at Rekolan Kino (Samsara SAMSR-05, 2013)

www.samsararecords.fi

Mainokset

Yksi vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: