• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

KuDoS ”Live at Rekolan Kino”, 2013

kudosInstrumentaalista progea pääkaupunkiseudulta, äänitetty pari vuotta sitten livenä. Projektiyhtyeen ensimmäinen ja viimeinen keikka, siksikin julkaisun arvoinen.

Joillekin mammuttiartisteille julkaisun perustaksi riittää historiallisuus, materiaalin laatu ei välttämättä ole julkaisukriteereissä pääosassa. KuDoS ei kuulu tähän sarjaan, sillä yhtyettä tuskin lähipiirin ulkopuolella tunnettiin. Toki tämäkin julkaisu on historiallinen siinä mielessä, että yhtye soitti vain tämän yhden ainoan keikan. Tiedätte kuitenkin mitä tarkoitan.

Jos oikein olen ymmärtänyt, kokoonpanon juuret löytyvät Kataya-yhtyeestä, jonka avaruudellista folkrockia lähdettiin instrumentaalisti varioimaan. Muutaman mutkan kautta päädyttiin miehistöön, jonka muodostivat Sami Sarhamaa ja Jaakko Kiikeri (kitarat), Pauli Päiviö (koskettimet), Samu Wuori (basso) sekä Tomi Laaksonen (rummut). Tällä miehityksellä tehtiin pistokeikka Vantaan Rekolan Kinossa, vanhassa elokuvateatterissa 27.8.2011. Loppujen lopuksi Katayakin jäi muistoksi vain: musiikki otti itsenäisen, hyvinkin sähköisen suunnan.

Vahvassa kitaravedossa mennään. Kiikerin Gilmourmaisen kaikuvia, tyynen rauhallisesti soitettuja, korkealle kurottavia sankarimaisia kitarakaaria. Sarhamaan jämäkästi komppaamia säröisempiä kuvioita. Päiviön välillä hyvinkin 70-lukulaisesti ujeltavia syntikoita. Wuoren ja Laaksosen komppi pitää välillä hieman hahmottomat, muutaman fraasin ja soolon biisitkin liikkeessä. Liveksi soundi on hyvinkin tasapainoinen, dynamiikkaa löytyy niin soitossa kuin sovituksissakin: toisaalla astellaan vienon tunnelmoinnin merkeissä, välillä juntataan raskaammalla kädellä.

Melodioissa on skandinaavista jylhyyttä, parhaimmillaan slaavilaista, sydämeen käyvää melankoliaakin kuten avausbiisissä ”From the Ground Up”. Sarhamaan tarina biisien synnystä selittää parin sisällöltään kalpeamman kappaleen olemassaolon: aika on aina kortilla, setti on silti saatava täyteen. Biisien tarttumattomuus
lupaa toisaalta levylle pitkän elämän karkottamalla kyllästymisen.

Yksittäisistä biiseistä moniosainen ”Putkivaara” periytyy Katayan ”Canto Obscura” -levyltä. ”On the Verge” riffittelee yksinkertaisen tekokkaasti, välillä kiidetään vuorovetoa moottoritiellä, välillä rauhoitutaan ihailemaan jylhiä vuoristomaisemia kunnes päädytään junnaamaan mutkaisempia pikkuteitä. ”Driving Deep” on mainion elokuvamainen, viihteellisessä jännärissä omiaan oleva biisi päättää keikan ylvään tyylikkäästi. Ehkä siitä ei olisi mielen poimuja kutittavaksi klassikkotunnariksi, mutta tunnarin muunnelmaksi kylläkin. Tämä taitaa päteä muuhunkin levyyn: se kirkkain melodinen helmi olisi ehkä vaatinut hieman enemmän puserrusta ‒ ja uskon että sitä kavereilta olisi kyllä löytynyt. Sovituksellista mielikuvitusta ja näkemystä nimittäin kyllä piisaa. Tällaisenaan ”Live at Rekola Kino” on pätevä ja melodiseen instruprogeen tykästyneitä diggareita viihdyttävä dokumentti.

Tulossa lisää arkistojen aarteistoa

Nyt käsissä pyörivä KuDoS-kiekko on ensimmäinen Samsara Recordsin Sami Sarhamaan arkistojulkaisujen sarjassa, Samin mukaan ”yllättävän paljon julkaisemisen arvoista materiaalia on jäänyt pöytälaatikkoon”. Ensi vuonna Samsaran arkistonauhoista pitäisi julkaista kaksi Chapter Onen albumia (laulajana Hannu Leiden ennen äijän Havana Black -rupeamaa), yksi Katayalta sekä vielä yksi, jonka esittäjäksi on mainittu PS.. Itselläni on hämärä muistikuva, että olisin nähnyt Chapter Onen livenä Tavastialla joskus 80-luvun alkuvuosina ja vaihtanut Hannun kanssa keikan jälkeen ajatuksia. Voi mennä nyt ihan harhaan, mutta jotenkin mielessäni muhii Van der Graaf Generatorin ja U2:n ristisiitos… bändissä oli lupausta, joten ainakin tuon kokoonpanon arkistoäänitteet kiinnostavat.

Pekka

Kudos: Live at Rekolan Kino (Samsara SAMSR-05, 2013)

www.samsararecords.fi

Mainokset

Yksi vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: