Retrokki kuuntelee: Tero Hyväluoma ”Junkyard Ball”, 2013

tero hyväluomaMusisoiva maan- ja maailmankiertäjä, mm. Frigg-, Snekka- ja Haaga Folk Machine -aktiivi, ahkera levy- ja keikkamuusikko, pelimanniviulun Suomen mestari, opettaja, säveltäjä ‒ ja nyt Tero Hyväluoma on myös sooloalbumidebytantti.

Puolihuolimaton vilkaisu levyn kanteen ja nimeen saattaa hyvinkin tuottaa oletuksen romuluisesta rappioromantiikasta. Musiikista, joka kirskuu ja kitisee, rahisee ja rämisee. Ainoa, joka määritelmistä lopulta pätee, on romantiikka, sekin lähinnä kulkuriromantiikan muodossa. Sillä Tero Hyväluoma ja yhtyeensä Frost V tekevät levyllään huikean matkan tyylistä ja tunnelmasta toiseen. Ehkä Hyväluoma vielä tarkoituksellisesti ruokkii kulkuri- ja seikkailija-mielikuvaa: ”Reel Psilocype & Juottomarssi” johtaa jo yksin biisin nimenä ajatukset aika hämäriin tunnelmiin.

Lisäsin tähän arvioon tagit ”acid folk”, ”fantasia” ja ”hippie” niiden oletettavien ”folkin” ja ”kansanmusiikin” lisäksi. Ehkä ne kertovat tämän levyn luonteesta.

Tero Hyväluoman lisäksi instrumentaaliyhtyeen vakiokokoonpanoon kuuluvat Harri Kuusijärvi (harmonikka), Matias Tyni (piano, harmooni), Vesa Ojaniemi (kontrabasso) ja Niko Votkin (rummut). Vierailijoina on mm. aika monta Järvelä-sukunimellä varustettua muusikkoa ja laulajaa. Suomalaisen nykykansanmusiikin ykköskaartia siis.

Musiikillisesti ollaan kuitenkin kaukana perinteisestä suomalaisesta kansanmusiikista ‒ paitsi että yhtye versioi muuten instrumentaalien kyllästämällä levyllä perinteisen ”Läksin minä kesäyönä” -laulelman, tulkitsijoina Aili Järvelä, Maija Kauhanen ja Tero Pajunen. Toki Hyväluoma ja yhtye vääntävät tähänkin, hyvin herkässä ja suoraviivaisessa hengessä alkavaan lauluun hienovaraista kierrettä ja kaarretta. Biisistä on YouTubessa hieno levytystilannevideo, joka korostaa makeaa laulusovitusta. Mieleen muistuvat David Crosbyn ”If I Could Only Remember My Name” -albumin lauluosuudet: vapaata, melodista, sanatonta.

Muualla piisaa hillitöntä svengiä, kiitos Niko Votkinin ja Vesa Ojaniemen armottomasti groovaavan rytmiryhmän! Välillä biisien pohjavire on irtonainen, vetävästi jazzahtava, toisaalla kiidetään hillittömällä vapaalla laukalla.

Eniten tällä levyllä hämmästyttää se, että lähes kaikki musiikki on tallennettu livenä studiossa. Se tuntuu synnyttäneen orgaanisen, itseään ruokkivan rytmikierteen: Hyväluoman intohimoinen, välillä mustalaistyyppisesti revittelevä viulu, Tynin harkitsevampi piano sekä Kuusijärven irtonainen harmonikka pääsevät vapaasti riehumaan eteenpäin potkivan kompin päällä. Studiolive on tuottanut myös muutaman harhailevamman soolon ‒ sekin improvisaatiosta voi toki seurata. Demokratiasta kertoo, että Hyväluoman viulu ei mitenkään hallitse, vaan kaikki saavat arvoisensa palstatilan.

Etno-jazzia? Proge-folkkia? ”Highway to Iced Land” edustaa ehkä edellistä ‒ skandinaavista, pianovetoista kauneutta pariisilaisessa jazz-salongissa. Kolmiosainen ”Deep Field Travel” on taas korkealentoinen esimerkki jälkimmäisestä. Osien nimet (Interstellar Blue, Pristine, Cygnus X-1) nostavat ajatukset sfääreihin, myös viulu ja harmoni tulkitsevat tähtien korkeataajuista viestiä kunnes päädytään zappamaiseen jazz-rockiin.

Hurjin on nimikappale ”Junkyard Ball”. Hanurilla soitetun heavy-riffin sekä rumpu-, basso- ja viulusoolojen kautta eksytään yökerhoon ‒ kunnes aamu valkenee, ja tallustetaan raskain askelin kotiin. Samaa sisällön rikkautta löytyy muistakin biiseistä. ”Punaturkki Breakdown” on villi sekoitus masurkkaa ja herkkää bassosooloa, ”Itälahden” eleginen pianoaloitus (ja / vai claviola by Johanna Juhola?) kääntyy pianon ja viulun melodiseen vuoropuheluun.

Freelanceviulistiksi itseään tituleeraava Tero Hyväluoma on yhtyeineen luonut vahvasti elämänmakuisen bailukiekon: toimii sekä keskittyneessä kuuntelussa että kuplivassa puheensorinassa. Tilattavissa ainakin Lusti Musicin sivujen kautta.

Pekka

Tero Hyväluoma: Junkyard Ball (Lusti Music LUSTI009, 2013)

www.terohyvaluoma.com

www.lustimusic.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: