• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Esa Linna ”This Is Who I Am”, 2013

esa linna this isHäpeilemättä ja ylpeästi voimapop-kategoriassa operoiva artisti ja albumi, Esa Linnan täyspitkä esikoinen.

Runsas vuosi sitten Esa Linnan EP ‒ ja eritoten sen aikaiset Soundcloudista löytyneet biisit innoittivat meikäläisen hyvinkin positiiviseen arvioon miehen powerpop-näkemyksestä. Kuulin ja koin miehen musiikin yhdistelmäksi perusamerikkalaista, aika raskaalla kädellä kohdeltua kitararockia ja brittiläistä, Beatles- ja ELO-melodioissa uitettua laulupoppia.

Tuon EP:n aikaisista kappaleista osa on periytynyt tälle kymmenen biisin debyytille, EP:n ”Meat Market” tosin eri miksauksena. Tuolloin Esa julkaisi kappaleen eriskummallisessa teknomoodissa.

Teknomiksauksen reivaus voimapop-muottiin liittynee myös Linnan tee-se-itse-tapaan työskennellä. Eri aikoina, ehkä eri olosuhteissa ja erilaisissa jaksoissa soitetut, äänitetyt ja miksatut biisit muotoutuvat väkisinkin itsenäisiksi persoonikseen. Monipuolisuus sekä tyylien ja toteutusten kirjo ovat asioita, jotka tuovat elävästi mieleen Bruce Brodeenin Not Lame -merkin julkaisemat ja jakelemat powerpop-lätyt. Samaa verevyyttä löytyy miehen nettisivujen mukaan häntä inspiroineiden artistien tuotannosta: The Who, Cheap Trick, Jason Falkner, Alice Cooper Band

Ohjat omissa käsissä

Mies soittaa tällä ”This Is Who I Am” -kiekolla lähes kaikkia soittimia itse. Rummuissa vauhtia piiskaa Seppo Alvari Pohjolainen, Roger Joseph Manning Jr. (ex-Jellyfish) antaa väriä ja nimeä koskettimissa tälle levylle päätyneessä, viime vuoden EP:n nimikappaleessa ”She’s Not a Human Being”. ”A Drop in the Ocean” esittelee Esan tyttären Miljan taustalaulussa.

Juuri ”A Drop in the Ocean” -biisi allekirjoittaneen alun perin Esa Linnan musiikkiin sytytti. Luontevasti monessa osassa etenevä, melodisesti kohottava ja sieluun vetoava sävellys sekä rikkaasti ja tukevasti hyökyaallon lailla vyöryvä toteutus koskettaa. Kappale on kaukaista sukua Arto Tammisen ”Neljän ruuhka” -sävellykselle. Ja se puolestaan jollekin Jeff Lynnen ja myös John Lennonin biisille ‒ ainakin henkisesti. Ne kaikki ammentavat yhteisestä melodia-nimisestä lähteestä matkalla mollikylvyssä henkistyen. Majesteetillinen.

Tuon kappaleen vastapainoksi albumilta löytyy myös pari akustisvoittoista, ehkä Egotrippimäistä vetoa (”Reuna”, ”Dawnbreaker” ‒ molemmissa miellyttäviä ruohontuoksuisia yksityiskohtia) sekä napakampia, enemmän kitararock-perinteeseen nojaavia pläjäyksiä. Kappaleet eivät kuitenkaan ole puolihuolimattomasti parista soinnusta kokoonkursittuja heittopusseja. Esimerkiksi ”D.I.Y.” puskee sielukkaasti ja voimalla, tarttuva ja säkeistöjen paineet purkava kertosäe osuu suoraan aivojen mielihyväkeskukseen.

”Isi, mitä se powerpop oikein on?”

Voimamelodiaa. Kitaravetoa. Kiimakomppia. Etukenovokaalia. Hunajakööriä. Jos powerpop pitäisi määritellä yhdellä musiikkinäytteellä, se voisi hyvinkin olla juuri ”D.I.Y.” kipakoine sooloineen ja melodisine väliosineen.

Tähän genreen, sen popimpaan laitaan istuu hyvin myös jo Soundcloudista löytynyt ”False Flag Show”. En ole niin postimerkkeilijä, että pystyisin sanomaan onko tämä sama versio. Biisin elementit ovat harmoniselle powerpopille tunnusomaisia: simppeli Emitt Rhodes- ja sitä kautta Jeff Lynne- ja Paul McCartneymainen, music hall -perinteinen, melkein marssirytmillä toteutettu melodia, jousimausteet ujuttavat toteutuksen ELOn klassispoppis-maailmaan.

Kaiken kaikkiaan monipuolinen kokonaisuus parhaassa powerpop-hengessä. Käsittääkseni joku biisi on jo löytänyt tai ainakin löytämässä tiensä jollekin genren kansainväliselle kokoelmalle. Suomi maailman kartalle powerpopilla!

Pekka

Esa Linna: This Is Who I Am (Castello Recordings CASTELLO 2, 2013)

www.esalinna.com

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: