Kuuntelussa: Esa Linna ”This Is Who I Am”, 2013

esa linna this isHäpeilemättä ja ylpeästi voimapop-kategoriassa operoiva artisti ja albumi, Esa Linnan täyspitkä esikoinen.

Runsas vuosi sitten Esa Linnan EP ‒ ja eritoten sen aikaiset Soundcloudista löytyneet biisit innoittivat meikäläisen hyvinkin positiiviseen arvioon miehen powerpop-näkemyksestä. Kuulin ja koin miehen musiikin yhdistelmäksi perusamerikkalaista, aika raskaalla kädellä kohdeltua kitararockia ja brittiläistä, Beatles- ja ELO-melodioissa uitettua laulupoppia.

Tuon EP:n aikaisista kappaleista osa on periytynyt tälle kymmenen biisin debyytille, EP:n ”Meat Market” tosin eri miksauksena. Tuolloin Esa julkaisi kappaleen eriskummallisessa teknomoodissa.

Teknomiksauksen reivaus voimapop-muottiin liittynee myös Linnan tee-se-itse-tapaan työskennellä. Eri aikoina, ehkä eri olosuhteissa ja erilaisissa jaksoissa soitetut, äänitetyt ja miksatut biisit muotoutuvat väkisinkin itsenäisiksi persoonikseen. Monipuolisuus sekä tyylien ja toteutusten kirjo ovat asioita, jotka tuovat elävästi mieleen Bruce Brodeenin Not Lame -merkin julkaisemat ja jakelemat powerpop-lätyt. Samaa verevyyttä löytyy miehen nettisivujen mukaan häntä inspiroineiden artistien tuotannosta: The Who, Cheap Trick, Jason Falkner, Alice Cooper Band

Ohjat omissa käsissä

Mies soittaa tällä ”This Is Who I Am” -kiekolla lähes kaikkia soittimia itse. Rummuissa vauhtia piiskaa Seppo Alvari Pohjolainen, Roger Joseph Manning Jr. (ex-Jellyfish) antaa väriä ja nimeä koskettimissa tälle levylle päätyneessä, viime vuoden EP:n nimikappaleessa ”She’s Not a Human Being”. ”A Drop in the Ocean” esittelee Esan tyttären Miljan taustalaulussa.

Juuri ”A Drop in the Ocean” -biisi allekirjoittaneen alun perin Esa Linnan musiikkiin sytytti. Luontevasti monessa osassa etenevä, melodisesti kohottava ja sieluun vetoava sävellys sekä rikkaasti ja tukevasti hyökyaallon lailla vyöryvä toteutus koskettaa. Kappale on kaukaista sukua Arto Tammisen ”Neljän ruuhka” -sävellykselle. Ja se puolestaan jollekin Jeff Lynnen ja myös John Lennonin biisille ‒ ainakin henkisesti. Ne kaikki ammentavat yhteisestä melodia-nimisestä lähteestä matkalla mollikylvyssä henkistyen. Majesteetillinen.

Tuon kappaleen vastapainoksi albumilta löytyy myös pari akustisvoittoista, ehkä Egotrippimäistä vetoa (”Reuna”, ”Dawnbreaker” ‒ molemmissa miellyttäviä ruohontuoksuisia yksityiskohtia) sekä napakampia, enemmän kitararock-perinteeseen nojaavia pläjäyksiä. Kappaleet eivät kuitenkaan ole puolihuolimattomasti parista soinnusta kokoonkursittuja heittopusseja. Esimerkiksi ”D.I.Y.” puskee sielukkaasti ja voimalla, tarttuva ja säkeistöjen paineet purkava kertosäe osuu suoraan aivojen mielihyväkeskukseen.

”Isi, mitä se powerpop oikein on?”

Voimamelodiaa. Kitaravetoa. Kiimakomppia. Etukenovokaalia. Hunajakööriä. Jos powerpop pitäisi määritellä yhdellä musiikkinäytteellä, se voisi hyvinkin olla juuri ”D.I.Y.” kipakoine sooloineen ja melodisine väliosineen.

Tähän genreen, sen popimpaan laitaan istuu hyvin myös jo Soundcloudista löytynyt ”False Flag Show”. En ole niin postimerkkeilijä, että pystyisin sanomaan onko tämä sama versio. Biisin elementit ovat harmoniselle powerpopille tunnusomaisia: simppeli Emitt Rhodes- ja sitä kautta Jeff Lynne- ja Paul McCartneymainen, music hall -perinteinen, melkein marssirytmillä toteutettu melodia, jousimausteet ujuttavat toteutuksen ELOn klassispoppis-maailmaan.

Kaiken kaikkiaan monipuolinen kokonaisuus parhaassa powerpop-hengessä. Käsittääkseni joku biisi on jo löytänyt tai ainakin löytämässä tiensä jollekin genren kansainväliselle kokoelmalle. Suomi maailman kartalle powerpopilla!

Pekka

Esa Linna: This Is Who I Am (Castello Recordings CASTELLO 2, 2013)

www.esalinna.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: