Tommi Varjola Trio ”Tommi Varjola Trio”, 2013

tommi varjola trioHyvinkin perinteinen kitaratriolevy, suuntimat jazzin ja viihteen välimaastossa. Myös Mist Season -yhtyeestä tutun kitaristin toinen kiekko omissa nimissä.

Olin pyöritellyt levyä autossa lukuisia, jos en peräti lukuisia kymmeniä kertoja. Mukavaa, mutkatonta, tarttuvaa ja taitavaa. Muutama melodia jäi korvamadoksi, mietin missä olin kuullut niitä aikaisemmin, alkuperäisinä. Oletin nimittäin, että osa yhdeksästä biisistä on lainaa vaan. Grant Green? Gabor Szabo? Wes Montgomery? Tal Farlow?

Pieleen meni, sillä kansissa ja liitteessä lukee isolla ”All music by Tommi Varjola”.

Johtopäätös luonnollisesti on, että Varjola säveltäjänä ja soittajana sekä trionsa kaksi muuta jäsentä, Jan-Olof Strandberg (basso) ja Markus Ketola (rummut) hallitsevat tyylilajin ja liikkuvat sen puitteissa täysin suvereenisti. Korostaisin tässä myös näkemystä. Hillitöntä kitarataituruutta ei esitellä, soittoon uskalletaan jättää ilmaa ja aukkoja. Muutamat vivahteikkaat ja tunnustelevat soolot kitaralla, hillitymmät bassolla ja rummuilla, ei muuta. Pääasia on soiton jouhevuus ja luontevuus ‒ kuuntelijalle tulee lämmin ja kodikas olo.

Varjolan biiseistä huokuu toisaalta kunnioitus vanhoja sankareita ja heidän edustamiaan ja kehittämiään tyylisuuntia kohtaan, toisaalta hän ei ole jäänyt tyylin vangiksi. Kitaristi ja soittokumppaninsa haravoiva myös uutta maaperää: kokeillaan kevyin vedoin, kestäisikö alkutalven jää. Ne tutun oloiset teemat ovat melodian pätkiä, muutaman nuotin toistuvia harmonisia pyrähdyksiä, kitaraa varten sävellettyjä. Tai toimisivat ne varmaan jollain muullakin solistisoittimella, eivät kuitenkaan laulettuina.

Kitara soi luonnollisesti, joissain kohdin pienellä säröllä, ilman sen kummempia kommervenkkejä. Tehosteilla ei tarvitse peittää vajeita soittotaidossa, Hämeenlinnan Sibelius-opistossa kitaraopettajanakin toimiva Varjola on soittimensa suvereeni hallitsija. Ja sen seurauksena taidokas ja sielukas tyylittelijäkin. Siihen varmasti vaikuttaa myös klassisen kitaransoiton opiskelu sekä Suomessa että Saksassa. Kun on tarpeeksi taitoa ja näkemystä, on myös taitoa ja uskallusta improvisoida.

Tapojeni vastaisesti en kirjaa tuntemuksia ja tunnustuksia yksittäisistä biiseistä. Kokonaisuus on yhtenäinen ja tasapainoinen, häröilybiisit ‒ jos tässä nyt häröilystä voi puhua, sillä aika maltillisilla linjoilla liikutaan ‒ ja tarttuvammat melodiakappaleet vuorottelevat sopivassa suhteessa. Tyylikäs ja miellyttävä kokemus kantta myöten.

Pekka

Tommi Varjola Trio: Tommi Varjola Trio (TV 002, 2013)

www.tommivarjola.com

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: