• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

Pekka retroilee: Morning ”Morning”, 1970, USA

morningVähäiselle huomiolle jääneen ‒ ja ehkä tyylillisestikin, toki tahtomattaan väliinputoajaksi luisuneen ‒ yhtyeen esikoislevy. Paremman termin puutteessa arvon stetsonistani sanan ”länsirannikko”.

Alun perin ostin tämän kiekon brittiläisenä Liberty-painoksena Valintatalosta kaukana 70-luvulla. Tuosta painoksesta, tosin Keitsin eksemplaarista, on tuo kuvakin. Kansimateriaali on haurasta, vähän röpelöistä, helposti hajoavaa sorttia. Alkuperäistä Vault-painosta aukeavine kansineen sain odottaa tähän vuoteen asti ‒ ei ole tullut vain hankittua, vaikka sitä eBayssa liikkuukin.

Kiekko pitkästä aikaa lautaselle, lepakot Goodmansien suuntaan. Joo, tällaisena muistan Morningin: ei mitään uutta eikä maata mullistavaa, vaan iloisesti rokkaava hedelmäsalaatti kauden parhaista antimista. Välillä häivähtää melodisten Bryan MacLean -biisien aikainen hentoarominen Love, jossain makua terävöitetään pikantisti Pocon tahtiin, laulumallia on otettu useassakin kohdin aikakauden megamenestyjistä Crosbysta, Stillsistä ja Nashista.

Ja sitten on jotain täysin omaa: erinomaisen orgaanista ja täyteläistä yhteissoittoa, välillä huikeaa svengiä kun soittajat sille päälle sattuvat. Mättösvengin sijasta Morningin meno on kepeää ja helmeilevää, kakkospuolen pitkässä, osin jazz-vaikutteisessa biisissä ”And I’m Gone ” suorastaan hurmoksellista. Upeasti vääntävien urkujen, kevyesti laukkaavan ja sooloilevan pianon, ilmavasti sykyttävien akustisten kitaroitten, tietä viitoittavan basson ja menoa kiidättävien rumpujen päälle kutoutuu moniääninen lauluharmonia ‒ länsirannikkoa parhaimmillaan.

Mistä tulet, minne menet?

Aikaisemmin mainituista ainesosista Arthur Leen Love on muutenkin sidoksissa Morningiin: yhtyeen dynamoihin kuuluva Jay Lewis (laulu, kitara, banjo) kuului Love-kokoonpanoon ”Four Sail” -kiekon aikoihin nimellä Jay Donnellan. Love ei toki ollut ainoa etappi Lewisin / Donnellanin pitkällä uralla. En kuitenkaan tee Retrokissa tarkempaa ruumiinavausta Morning-yhtyeen jäsenistä ja vaiheista, sillä Nick Warburton on kirjoittanut yhtyeestä esimerkillisen perinpohjaisen, haastatteluihin perustuvan artikkelin omaan blogiinsa. Artikkeli / historiikki on niin kattava, että en tähän sitä suomenna ja lainaa, vaan kehotan lukemaan täältä .

Nickin blogista voit lukea myös Morningin muiden jäsenten siihenastisista ja sen jälkeisistä seikkailuista.

Yhtyeen ytimen tällä esikoiskiekolla muodostivat laulunkirjoittajat Jay Lewis, Jim Hobson (laulu, koskettimet) sekä Barry Brown (laulu, kitara), tätä trioa täydensivät Jim Kehn (laulu, kitara, rummut), Terry Johnson (kitara) ja Bruce Wallace (basso). Huomaa ”laulu” peräti neljän bändiläisen meriiteissä! Parissa biisissä erinomaiset harmoniat hivelevät. Kun pelkästään lauluääniä ajattelee, Morningin häiskät eivät ole yksittäisinä vokalisteina suuria persoonallisuuksia. Yhdessä äänet soivat kuitenkin sulavasti.

Ja just nyt, out of nowhere, tuli mieleen samalta rannikolta muutamia vuosia aikaisemmin ponnistanut yhtye, jossa myös oli sama määrä laulajia, loistavia säveltäjiä ja erinomaisia instrumentalisteja. Siis Moby Grape! Kun Morning ja Moby Grape pistetään vieri viereen, Morning voittaa otteen kepeydessä. Moby Grape puolestaan valuttaa vinyylille enemmän primitiivistä intohimoa ja vähemmän puleerattua viimeistelyä. Ero on samantyyppinen kuin Arthur Leen ja Bryan MacLeanin sävellysten välillä ‒ Morning on siis MacLeanin puolella aitaa. Itse asiassa: rauhallinen ”Early Morning” voisi olla Bryan MacLeanin laulukirjasta. Akustisten kitaroitten vetämänä balladina alkava, countryrytmiseksi kehittyvä ja lopulta pianovetoiseksi Allman Brothers -vedoksi yltyvä biisi on kuin Morning pienoiskoossa. Kappale tiivistää yhtyeen vahvuudet: harkitut sovitukset, loistavan yhteissoiton ja hivelevät harmoniat. Saman kaavan toteuttaa myös ”Easy Keeper” jo runsaassa kahdessa kirkkaana loistavassa minuutissa. Heleät sähkökitarat juhlivat; useamman kitaran toistamat melodiset kuviot säväyttävät.

Lähinnä Pocoa on ”It’ll Take Time” ‒ mukava countryrock-ralli; huomaa siis että ei country-ralli. ”Roll ’Em Down” on Morningia maanläheisimmillään. Ollaan The Bandin kartoittamassa, loivasti kumpuilevassa maastossa. Laulussa sopivasti paatosta ja puristusta, kuoro kuitenkin Bandia puhtoisempi. Richard Manuel -pianoa, stilikassa vierailee Al Perkins, Lewis näppäilee banjoa ‒ mainio, klassinen americana-biisi. Joillekin ehkä liian kevyt, radioille liian rupinen. Minulle juuri sopiva.

Pahaksi onneksi Morningin esikoinen ilmestyi ennen Eagles-aikaa, muuten yhtye olisi voinut hyvinkin pärjätä noissa karkeloissa. Morningilta tosin puuttui sliipattu kuorrutus ja kimalle ‒ ja se yksi tarvittava hittibiisi. Yhtyeeltä puuttui myös se hullu nero (sanoiko joku Arthur Lee?) ja erottuva keulakuva. Sääli.  Morningin ‒ ja tietty Eaglesien ‒ jälkeen markkinoille tulvi yrittäjiä, jotkut onnistuneempia kuin toiset. Amazing Rhythm Aces, Ozark Mountain Daredevils, Pure Prairie League… olihan noita. Ja jos nuo nimet sytyttävät, sytyttää myös Morning.

Uusi aamu

Tämän esikoisensa jälkeen yhtye levytti vielä ”Struck Like Silver” -nimisen kiekon (Fantasy/Vault 9402). Myös se on etsimisen arvoinen: biisit ovat monimuotoisempia, mukana pari keikkasetistä tuttua lainakappaletta (Joni Mitchellin ”For Free”, Hoyt Axtonin ”Never Been To Spain”). Myös kolmatta pitkäsoittoa suunniteltiin ja pari kappaletta kuulemma jo äänitettiinkin. Yhtye hajosi, jäsenet häipyivät kuka minnekin.

Jäljelle jäi kaksi erinomaista albumia, joihin kehotan tarttumaan heti tilaisuuden tullen. Ainakin ykkönen löytyy myös digitaalisena lättynä.

Pekka

Morning: Morning (Vinyyli: US-painos Vault SLP 138, UK-painos Liberty LBS 83463, 1970; CD: Wounded Bird WOU 1380, 2009)

www.nickwarburton.com/wordpress/?cat=13

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: