• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Aapo Heinonen Quintet ”Healing Flows”, 2013

aapo heinonenMoi taas Aapo, Ville, Pasi, Tomi ja Veikki. Tosi nastaa kuulla teistäkin / teitäkin taas pitkästä aikaa 🙂

No joo, pitkästä ja pitkästä. Eihän siitä ole kuin vajaat kaksi vuotta (huhtikuu 2011), kun CD-pesässä pyöri pianisti / kosketinsoittaja Aapo Heinosen nimissä vain hieman aiemmin julkaistu albumi ”A Daydream Between Nightmares”. Soittajat olivat kuitenkin samat kuin tällä ”Healing Flows” -uutuudellakin – tosin nyt kundit saavat tukea myös kahdelta tytöltä, laulaja Teija Sotikoffilta ja viulisti Lotta Pitkäseltä.

Aivan perustellusti uusi levy on julkaistu bändin nimissä, sillä Mr. Heinonen on siirtänyt leijonanosan solistisesta vastuusta fonisti Ville Vannemaalle ja kitaristi Veikki Virkajärvelle. Villen tekninen taitavuus ja tulkinnallinen voima tulivat selväksi jo esikoisella, mutta Veikki pääsee kunnolla vauhtiin vasta nyt. Aikamoista kypsymistä on kaverissa kahden vuoden aikana tapahtunut.

Kaikki albumin biisit säveltänyt Aapo näyttää omaksuneen enemmänkin band leaderin roolin. Erinomaisesti hän homman klaaraakin. Ja esittelee toki mittavia kykyjään myös soolosoittajana.

Myös basisti Pasi Toivanen ja rumpali Tomi Saikkonen ansaitsevat pelkkiä kehuja suorituksestaan.    

Älkää pyytäkö minua sijoittamaan ”Healing Flows”:ia mihinkään tiettyyn nykyjatsin alakategoriaan, genreen. Siihen ei asiantuntemukseni riitä. Mutta leimalapuista viis, pidän kuulemastani – kaikista kahdeksasta biisistä – vallan paljon.

Ilmavuus, hyväntuulisuus ja rentous. Siinä muutamia keskeisiä tulkinallisia avainmääreitä, jotka ovat iskostuneet takaraivoon ”Healing Flows”:ia kuunnellessani. Sovitusten ja äänityksen selkeys, soundimaailman konstailemattomuus, miksauksen harkittu vähäeleisyys ja ko. eväillä luotu ’intiimisti iso’ tilatunne ruokkivat ajatusta, että livenä esimerkiksi Malmitalon estradilla kvintetti kuulostaisi kutakuinkin samalta, aivan yhtä hyvältä. Se lienee ollut tarkoituskin.

Säveltäjänä Aapo Heinonen on ensisijaisesti lyyrikko, jolla on kyky luoda kauniita, usein suorastaan hartaita, melodioita. Jos ”Healing Flows” -kiekolta haluaa etsiä soivaa suomalaista identiteettiä, bongautuu se ehkä parhaiten juuri sieltä. Esimerkistä käyköön ”Orphanarium” -opuksen sopraanosaksilla kuljetettu kirpeän haikea teema. Toisaalta Virkajärven espanjalaisvaikutteisen kitarasoolon myötä biisin suomenkielinen nimi voisi olla vaikkapa ”Aavasaksalta Sevillaan” 🙂

Löytyy levyltä toki rankempaakin menoa. Rockin ja jatsin fuusiota lähentelevä ”Insight into Sight!?” on melkoista rytmillistä ilotulitusta, jolla Veikki muuten repäisee ’kevytsärökitarastaan’  kiekon rankimman soolonsa.

Albumin lattarisävytteinen nimiraita ”Healing Flows” antaa musiikille viljalti uutta perspektiiviä kun Virkajärven kitaran ja Vannemaan fonin ohella pääinstrumenttina käytetään Teija Sotikoffin sanatonta laulua. Erinomainen oivallus ja suoritus!

Teijaa kuullaan myös albumin päättävällä herkän kauniilla pianovetoisella ”News from the Past”:illa, joka kertoo Heinosen kuunnelleen myös chopininsa, debussynsa ja coreansa 🙂 Mukana biisillä on myös viulisti Lotta Pitkänen.

Olen pirun hyvällä tuulella ”Healing Flows”in taas kertaalleen kuunneltuani. Aapo Heinonen Quintetin musiikki on siis jälleen saavuttanut päämääränsä…

Pankaapa pojat ilmoittaen, kun saatte muilta kiireiltänne sovittua keikan Malmitalolle…

Keitsi

Aapo Heinonen Quintet ”Healing Flows”, Prophone PCD 136, 2013

Tässäpä vielä muutama linkki Aapo Heinonen Quintetista kiinnostuneille:

https://fi-fi.facebook.com/ahqmusic

http://www.myspace.com/aapoheinonen

http://www.youtube.com/watch?v=Tdv9DFouBhs

http://webmagx.jazzrytmit.com/index.php/2009-03-18-20-04-02/2010-01-12-15-29-06/3607-aapo-heinonen-quintet-healing-flows

Muuten, levyn julkaissut Prophone-levymerkki on sekin syytä noteerata linkillä merkittävänä suomalaisen jatsin ’tukiorganisaationa’:

http://www.fg-naxos.fi/uutisia.asp?page=2010-03-01

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: