Keitsi kiertää maailmaa: Kaseke ”Põletus”, 1983, Viro

Lähdetäänpä taas kiertämään maailmaa vinyylisoittimen avulla. Tällä kertaa matkalle ei kerry mittaa suosittuja oluenhakureissuja enempää. Perin laadukasta musiikkia kun on tehty myös Suomenlahden etelärannalla Virossa.

Aikanaan tätä Kaseke-yhtyeen ainoaksi jäänyttä pitkäsoittoa löytyi pilkkahintaan lähes kirppikseltä kuin kirppikseltä. Ei kuitenkaan enää, sillä nykyisin levy noteerataan kohtuullisen hintavaksi keräilykamaksi kautta Telluksen.

Kaseke perustettiin syksyllä 1980, kun legendaariseksi luonnehdittu punkpoppoo Propeller lopetti toimintansa silloin vielä soveliaisuuden rajat määrittäneen neuvostosensuurin pakottamana. Itse asiassa Propeller oli vain lyhytikäiseksi jäänyt bändiprojekti, kun Viron ensimmäinen ja samalla ylivoimaisesti tärkein rockryhmä Ruja pantiin väliaikaisesti telakalle.

En kuitenkaan ryhdy tässä yhteydessä esitelmöimään virolaisen bändihistorian koukeroista. Kasekesta, Rujasta ja kumppaneista saat hyvinkin yksityiskohtaista tietoa täältä http://home.uninet.ee/~mel/estprog/

Ei muuta kuin ”Põletusta” pyörittämään. Heti kättelyssä huomio kiinnittyy tämän kuusimiehisen instrumentaaliryhmän hulppeaan soittotaitoon. Eritoten kitaristit Ain Varts ja Riho Sibul – yhdessä ja erikseen – lataavat tiskiin huikean upeita, erittäin sounditietoisia fuusioryöpytyksiä ja melodialinjoja. Vahvasti on esillä myös monenlaisia sormioita hipelöivä kosketinsoittaja Mart Metsala, kun taas huilisti Peeter Malkov  jää hieman taka-alalle.

Tasapuolisuuden nimissä todettakoon sekin, että sekä basisti Priit Kuulberg että rumpali Andrus Vaht ovat ensiluokkaisia muusikoita hekin. Mahtavan hyvin svengaa kundeilla – ei mikään ihme, sillä levyn takannessa Kuulberg on pukeutunut legendaarisen suomalaisen äänentoistofirma MS Audiotronin t-paitaan 🙂

Apumiehinä albumilla vierailevat kosketinsoittajat  Margus Kappel, Erkki-Sven Tüür, Tõnu Naissoo ja Olav Ehala, joista kukin on myös säveltänyt yhden biisin levylle.

Parhaimmillaan Kaseke on A-puolen alusta löytyvällä synkkäsointisella, raskaasti polkevalla heavyprogefuusiopalalla ”Elevant” (Kappel), tanssinomaisesti etenevällä vauhtirevityksellä ”Näotused” (Sibul) sekä albumin päättävällä, progea, jatsia ja nykymusiikkia oivallisesti yhdistelevällä ”Põlenud maa”:lla (Tüür).

Vallan kelvokkaita ovat myös kuusi muuta ”Poletus”-biisiä. Erinomaisesta soitannollisista ansioistaan huolimatta ne kuitenkin jäävät karvan verran kasvottomiksi ’osalainoiksi’ kansainvälisiltä alan suuruuksilta.

Hieno levy, ehdottomasti paras progressiivista rockia ja jatsia fuusoiva lätty ainakin omassa Viro-kokoelmassani!

Kaseke ”Põletus”, Melodia C60 19829 008, 1983 

2000-luvun vaihteessa Boheme Music julkaisi albumin CD:nä. ”Põletus”-pitkäsoiton ohella mukana on myös 1981 ilmestynyt neljän biisin EP ”Sõnum”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: