• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kiertää maailmaa: Kaseke ”Põletus”, 1983, Viro

Lähdetäänpä taas kiertämään maailmaa vinyylisoittimen avulla. Tällä kertaa matkalle ei kerry mittaa suosittuja oluenhakureissuja enempää. Perin laadukasta musiikkia kun on tehty myös Suomenlahden etelärannalla Virossa.

Aikanaan tätä Kaseke-yhtyeen ainoaksi jäänyttä pitkäsoittoa löytyi pilkkahintaan lähes kirppikseltä kuin kirppikseltä. Ei kuitenkaan enää, sillä nykyisin levy noteerataan kohtuullisen hintavaksi keräilykamaksi kautta Telluksen.

Kaseke perustettiin syksyllä 1980, kun legendaariseksi luonnehdittu punkpoppoo Propeller lopetti toimintansa silloin vielä soveliaisuuden rajat määrittäneen neuvostosensuurin pakottamana. Itse asiassa Propeller oli vain lyhytikäiseksi jäänyt bändiprojekti, kun Viron ensimmäinen ja samalla ylivoimaisesti tärkein rockryhmä Ruja pantiin väliaikaisesti telakalle.

En kuitenkaan ryhdy tässä yhteydessä esitelmöimään virolaisen bändihistorian koukeroista. Kasekesta, Rujasta ja kumppaneista saat hyvinkin yksityiskohtaista tietoa täältä http://home.uninet.ee/~mel/estprog/

Ei muuta kuin ”Põletusta” pyörittämään. Heti kättelyssä huomio kiinnittyy tämän kuusimiehisen instrumentaaliryhmän hulppeaan soittotaitoon. Eritoten kitaristit Ain Varts ja Riho Sibul – yhdessä ja erikseen – lataavat tiskiin huikean upeita, erittäin sounditietoisia fuusioryöpytyksiä ja melodialinjoja. Vahvasti on esillä myös monenlaisia sormioita hipelöivä kosketinsoittaja Mart Metsala, kun taas huilisti Peeter Malkov  jää hieman taka-alalle.

Tasapuolisuuden nimissä todettakoon sekin, että sekä basisti Priit Kuulberg että rumpali Andrus Vaht ovat ensiluokkaisia muusikoita hekin. Mahtavan hyvin svengaa kundeilla – ei mikään ihme, sillä levyn takannessa Kuulberg on pukeutunut legendaarisen suomalaisen äänentoistofirma MS Audiotronin t-paitaan 🙂

Apumiehinä albumilla vierailevat kosketinsoittajat  Margus Kappel, Erkki-Sven Tüür, Tõnu Naissoo ja Olav Ehala, joista kukin on myös säveltänyt yhden biisin levylle.

Parhaimmillaan Kaseke on A-puolen alusta löytyvällä synkkäsointisella, raskaasti polkevalla heavyprogefuusiopalalla ”Elevant” (Kappel), tanssinomaisesti etenevällä vauhtirevityksellä ”Näotused” (Sibul) sekä albumin päättävällä, progea, jatsia ja nykymusiikkia oivallisesti yhdistelevällä ”Põlenud maa”:lla (Tüür).

Vallan kelvokkaita ovat myös kuusi muuta ”Poletus”-biisiä. Erinomaisesta soitannollisista ansioistaan huolimatta ne kuitenkin jäävät karvan verran kasvottomiksi ’osalainoiksi’ kansainvälisiltä alan suuruuksilta.

Hieno levy, ehdottomasti paras progressiivista rockia ja jatsia fuusoiva lätty ainakin omassa Viro-kokoelmassani!

Kaseke ”Põletus”, Melodia C60 19829 008, 1983 

2000-luvun vaihteessa Boheme Music julkaisi albumin CD:nä. ”Põletus”-pitkäsoiton ohella mukana on myös 1981 ilmestynyt neljän biisin EP ”Sõnum”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: