• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Siipisulat ”Siipisulat EP”, 2012

siipisulat

Lintusen sulan keveydellä nautinnollista folkkia,

ripauksella psykedeliaa

ja suopursujen metsäistä raikasta tuoksua!

Näin määrittelee musiikkinsa rovaniemeläinen, jo reilut viisi vuotta sitten perustettu Siipisulat-yhtye. Suureksi innoittajakseen ryhmä nimeää Pekka Strengin ”Kesämaa”-albumin vuodelta 1972.     

Keitsi kuuntelee:

Tämä omakustanteena viime toukuussa ilmestynyt viiden biisin CD on bändin esikoistallenne, jolla soittavat Annika Rapo (laulu, akustinen kitara), Panu Johansson (melodika, piano & muut koskettimet, äänimaisemat) ja Kimmo Keskinarkaus (basso, sähkökitara, peltikohinat). Sittemmin  yhtyeeseen on liittynyt myös basisti Tuomas Seppälä.

Kaikenlaisessa itsensä ilmaisussa suomalainen luonto on ehtymätön inspiraation lähde. Multimonikasvoinen  Äiti Luonto on muusista mahtavin. On aina ollut. On aina sitä oleva.

Sibeliuksen Janne taivasten valtakunnassa ja Loirin Vesku Ivalon piilopirtissään diggailevat taatusti Siipisulkia. Niin vahvasti on rakkaus luontoon ohjannut bändin tekemisiä.

Alun lyhyttä äänimaisemaa (”Intro – lentoonlähtö”) lukuun ottamatta kaikki biisit ovat Annikan luomuksia. Hitaat (jopa korostetun hitaat) tempot, mietiskelevän kauniit (suorastaan hartaat) taustamelodiat / -soinnutukset, vahvasti akustinen yleisilme ja pelkistetyn oivaltavat sovitukset luovat onnistuneen pohjan lauluosuuksille. Samalla hommaan syntyy kontrastia ja särmää, sillä pehmeäsointisen nymfin sijaan Annika on pikemminkin vahvaääninen, kuitenkin sopivasti tyttömäisen  herkkä ’folkpunkhaltiatar’ 🙂

Suotavaa olisi kuitenkin ollut, että biisien sanoitukset olisivat seuranneet CD:tä painetussa muodossa. Nyt niiden seuraaminen on turhan hankalaa.

Bändin soitanta sujuu aivan asiallisesti, hetkittäin hieman kankeasti tosin. Etenkin Panu Johanssonin ilmeikäs pianottelu pitää homman hyvin kasassa. Soittaapa kaveri myös kelpo melodikasoolon päätösbiisissä ”Suopursun tuoksu”. Olisikohan tuo peräti oma suosikkini.

Ai Pekka Streng ja ”Kesämaa”? Vaikka äänitteet eittämättä edustavat samaa genreä, jää yhteys omissa korvissani lähinnä piilosellaiseksi. Kyllä tämä ihan vaan Siipisulilta kuulostaa. Toivottavasti bändi ja Retrokki kohtaavat pian uudestaan. Luonnollisesti!

Pekka kuuntelee:

Kuten Keitsi yllä mainitsee, viittaus Pekka Strengin ”Kesämaahan” on aika – niin, viitteellinen. Strengin lisäksi levyn mukana tulleessa saatteessa mainitaan määritelmä ”psykedeelinen”. Itse kiinnittäisin määrittelyssäni Siipisulat tukevammin maan kamaraan, suomalaiseen maisemaan, ehkä jopa runonlaulajien perinteeseen. Ja toisaalta Emma Salokoski-Johanna Iivanainen-akselille, varsinkin Salokosken esikois-ep:n viattomuus on läsnä tälläkin levyllä.

Jos taas lähdetään kerimään psykedelia-teemaa, ehkäpä Jefferson Airplanen folk-painotteiset biisit, myös David Crosbyn ja Joni Mitchellin ensimmäiset soololevyt kuvaisivat vähän Siipisulkia. Ja Pentangle! Laulajana Rapo pysyy ruodussa ilman isompia improvisaatioita, ääni on kuulas ja herkkä. Vaikka kappaleet ovat keskenään yhtä verkkaisia ja aika saman oloisia, niihin on puhallettu persoonallisia piirteitä: ”Reissulaulussa” toistuva sähkökitarafraasi ja vaelteleva soolo vievät länsirannikolle, ”Suopursun tuoksussa” hanuri korvautuu melodikalla, ”Pesä” värittyy äänitehosteista (myrsky?), ”Lintusen” syntikka tuo ilman järkevää selitystä mieleen sanan ”analoginen”.

Neljän laulun esiintulona tämä Siipisulkien esikoinen on lupaava: melodinen, kokeilevakin. Entä jos kokonaisuus olisi pidempi, täysimittainen (mitä se näinä aikoina tarkoittaakaan)? Plakkarissa on saatteen mukaan biisejä myös yhtyeen muilta jäseniltä. Kuinka ne istuvat Rapon kappaleiden ominaistyyliin? Mahdotonta sanoa kuulematta. Ilman muuta kehittämisen arvoista musiikkia – ja jos tuottajaa tarvitaan, voisin kuvitella esimerkiksi Kim Kuusen (Pihasoittajat) olevan mies paikallaan.

———

Siipisulat ”Siipisulat EP”, omakustanne-CD vuodelta 2012.

www.soundcloud.com/siipisulat.

www.facebook.com/siipisulat

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: