• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

Retrokki kuuntelee: Siipisulat ”Siipisulat EP”, 2012

siipisulat

Lintusen sulan keveydellä nautinnollista folkkia,

ripauksella psykedeliaa

ja suopursujen metsäistä raikasta tuoksua!

Näin määrittelee musiikkinsa rovaniemeläinen, jo reilut viisi vuotta sitten perustettu Siipisulat-yhtye. Suureksi innoittajakseen ryhmä nimeää Pekka Strengin ”Kesämaa”-albumin vuodelta 1972.     

Keitsi kuuntelee:

Tämä omakustanteena viime toukuussa ilmestynyt viiden biisin CD on bändin esikoistallenne, jolla soittavat Annika Rapo (laulu, akustinen kitara), Panu Johansson (melodika, piano & muut koskettimet, äänimaisemat) ja Kimmo Keskinarkaus (basso, sähkökitara, peltikohinat). Sittemmin  yhtyeeseen on liittynyt myös basisti Tuomas Seppälä.

Kaikenlaisessa itsensä ilmaisussa suomalainen luonto on ehtymätön inspiraation lähde. Multimonikasvoinen  Äiti Luonto on muusista mahtavin. On aina ollut. On aina sitä oleva.

Sibeliuksen Janne taivasten valtakunnassa ja Loirin Vesku Ivalon piilopirtissään diggailevat taatusti Siipisulkia. Niin vahvasti on rakkaus luontoon ohjannut bändin tekemisiä.

Alun lyhyttä äänimaisemaa (”Intro – lentoonlähtö”) lukuun ottamatta kaikki biisit ovat Annikan luomuksia. Hitaat (jopa korostetun hitaat) tempot, mietiskelevän kauniit (suorastaan hartaat) taustamelodiat / -soinnutukset, vahvasti akustinen yleisilme ja pelkistetyn oivaltavat sovitukset luovat onnistuneen pohjan lauluosuuksille. Samalla hommaan syntyy kontrastia ja särmää, sillä pehmeäsointisen nymfin sijaan Annika on pikemminkin vahvaääninen, kuitenkin sopivasti tyttömäisen  herkkä ’folkpunkhaltiatar’ 🙂

Suotavaa olisi kuitenkin ollut, että biisien sanoitukset olisivat seuranneet CD:tä painetussa muodossa. Nyt niiden seuraaminen on turhan hankalaa.

Bändin soitanta sujuu aivan asiallisesti, hetkittäin hieman kankeasti tosin. Etenkin Panu Johanssonin ilmeikäs pianottelu pitää homman hyvin kasassa. Soittaapa kaveri myös kelpo melodikasoolon päätösbiisissä ”Suopursun tuoksu”. Olisikohan tuo peräti oma suosikkini.

Ai Pekka Streng ja ”Kesämaa”? Vaikka äänitteet eittämättä edustavat samaa genreä, jää yhteys omissa korvissani lähinnä piilosellaiseksi. Kyllä tämä ihan vaan Siipisulilta kuulostaa. Toivottavasti bändi ja Retrokki kohtaavat pian uudestaan. Luonnollisesti!

Pekka kuuntelee:

Kuten Keitsi yllä mainitsee, viittaus Pekka Strengin ”Kesämaahan” on aika – niin, viitteellinen. Strengin lisäksi levyn mukana tulleessa saatteessa mainitaan määritelmä ”psykedeelinen”. Itse kiinnittäisin määrittelyssäni Siipisulat tukevammin maan kamaraan, suomalaiseen maisemaan, ehkä jopa runonlaulajien perinteeseen. Ja toisaalta Emma Salokoski-Johanna Iivanainen-akselille, varsinkin Salokosken esikois-ep:n viattomuus on läsnä tälläkin levyllä.

Jos taas lähdetään kerimään psykedelia-teemaa, ehkäpä Jefferson Airplanen folk-painotteiset biisit, myös David Crosbyn ja Joni Mitchellin ensimmäiset soololevyt kuvaisivat vähän Siipisulkia. Ja Pentangle! Laulajana Rapo pysyy ruodussa ilman isompia improvisaatioita, ääni on kuulas ja herkkä. Vaikka kappaleet ovat keskenään yhtä verkkaisia ja aika saman oloisia, niihin on puhallettu persoonallisia piirteitä: ”Reissulaulussa” toistuva sähkökitarafraasi ja vaelteleva soolo vievät länsirannikolle, ”Suopursun tuoksussa” hanuri korvautuu melodikalla, ”Pesä” värittyy äänitehosteista (myrsky?), ”Lintusen” syntikka tuo ilman järkevää selitystä mieleen sanan ”analoginen”.

Neljän laulun esiintulona tämä Siipisulkien esikoinen on lupaava: melodinen, kokeilevakin. Entä jos kokonaisuus olisi pidempi, täysimittainen (mitä se näinä aikoina tarkoittaakaan)? Plakkarissa on saatteen mukaan biisejä myös yhtyeen muilta jäseniltä. Kuinka ne istuvat Rapon kappaleiden ominaistyyliin? Mahdotonta sanoa kuulematta. Ilman muuta kehittämisen arvoista musiikkia – ja jos tuottajaa tarvitaan, voisin kuvitella esimerkiksi Kim Kuusen (Pihasoittajat) olevan mies paikallaan.

———

Siipisulat ”Siipisulat EP”, omakustanne-CD vuodelta 2012.

www.soundcloud.com/siipisulat.

www.facebook.com/siipisulat

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: