• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Pax Romana ”Let All Men Know ‒ This Is Sacred Ground”, 2012

pax romana let all menAikuisen yhtyeen kolmas levy, sävyllisesti entistä rikkaampaa progerockia. Aiemmilla levyillä vieraillut Kalle Fält nyt mukana täysjäsenenä, myös keikoilla.

Edellisen Pax Romanan levyn kehuin tällä sivustolla, taisi olla jo toissa vuonna. Löysin paljon hyvää, kuulin potentiaalia jopa teemalliseen kokonaisuuteen. Ja tällä levyllähän on teema, tosin väljä sellainen. Bion mukaan levyn nimi on otettu melbournelaisesta sotamuistomerkistä, sen ”viesti on laajennettu koskettamaan tuhottua luontoa ja loppuun palaneita ihmisiä havainnoiden, kommentoiden ja ottaen kiihkeästi osaa”.

Siinä missä edellinen kiekko koostui napakoista, hyvinkin iskevistä biiseistä, tämä uusi hengittää vapaammin ja rauhallisemmin. Toki tältä uutuudeltakin löytyy kiinteitä biisejä, mutta tunnistan ‒ tai ainakin kuvittelen tunnistavani ‒ aikuisemman oloisen yhtyeen, joka osaa höllätä juoksuaan, kun hengästyminen on näköpiirissä. Ja kun tahtia downshiftataan, Kalle Fältin rooli korostuu. Foni sävyttää kuulasta maisemaa, soittajien ja kuuntelijan syke hidastuu, mielikuville ja ajatuksille avautuu sävykäs, avara kangas. Samaa henkeä jatkaa omalla impressionistisella tavallaan Reidar Särestöniemen maalaus levyn kannessa.

Välillä kitarasoolo komistaa ja tukevoittaa Fältin simppeleitä, mutta tehokkaita fonilinjoja (”Acheron”), toisaalla uskaltaudutaan akustisen kitaran vietäviksi (”Batman”). Pidän erityisesti laulaja-kitaristi Matti Inkisen hieman särkyneestä ja herkästä laulutulkinnasta. Se ei ehkä vauhdikkaammissa, sähköisissä biiseissä toimi yhtä hyvin kuin kaimansa Matti Kervisen juurevampi ja aggressiivisempi Lou Reedmäinen laulutyyli, mutta tämän kokonaisuuden maanläheisissä ja kaskisavuisissa biiseissä Inkisen nöyrä tyyli pääsee oikeuksiinsa.

Vaikka albumi on kokonaisuutena edeltäjäänsä harkitsevampi ja tunnelmallisempi, vauhtiakin löytyy: ”Second to None” voisi sulavine kitaralinjoineen olla Dire Straits, ”Soul Basementissä” funk-iskut kirittävät biittiä. Pax Romanan laventunut ja syventynyt musiikillinen ilmaisu viehättää tällaista iäkkäämpää ja harvemmin teinihurmosta kaipaavaa kuuntelijaa. Ehkä rauhallisempi, pohdiskelevampi tyyli ja pidemmät kaaret tuovat myös paremmin esille kokoonpanon musiikilliset vahvuudet. Mielenkiintoista nähdä, malttavatko kaverit downshiftata keikoilla.

Pekka

Pax Romana: Let All Men Know ‒ This Is Sacred Ground (Presence PRECD 036, 2012)

www.paxromana.fi

www.runningmoose.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: