• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 41 muun seuraajan joukkoon

 • Mainokset

Free Design @ Shindig

free designJa peräti lehden kannessa! En kuitenkaan valita, sillä juttu sai minut kaivamaan esiin espanjalaisen Siesta-merkin vuosikausia sitten julkaisemat kolme Free Design -kokoomaCD:tä.

60-luvun lopulla vaikuttaneena lauluyhtyeenä Free Design eittämättä kuuluu Shindig-skuuppiin – musiikillisesti sisarukset Chris, Sandra ja Bruce sekä myöhemmin myös Ellen Dedrick osuvat sinne miedomman rasvaprosentin harmonioitsijoihin. Tosin vuosikymmenen vaihtuessa seiskalla alkavaksi yhtyeen – ja ennen kaikkea Chris Dedrickin sävellys- ja sovitustaitojen – kehittyessä myös musiikki sai uusia, innostavia ulottuvuuksia.

Alkuaikojen aika puhtoiset ja suoraviivaiset Peter, Paul & Mary -vaikutteiset originaalit ja coverit saivat kehittyneempiä, jopa kokeellisia sävyjä. Parhaimmillaan Free Designin kappaleet ja laulusovitukset lähestyivät Brian Wilsonin jo muutamia vuosia aikaisemmin luomia vokaali-innovaatioita: upeita, moniäänisiä harmonioita, ei-enää-niin-selväpiirteisiä biisirakenteita… muottia ei kuitenkaan rikota vaikka vokaalirajoja venytetään. Tukea saadaan taustoista, joilla ammattitaitoaan esittelevät tuon ajan parhaat studiomuusikot.

Wilsonin veljesten lisäksi myös Association-yhtye muistuu mieleen, ja olihan noita muitakin: The Parade, Golden Gate, Gordian Knot, Curt Boetcherin viritelmät Sagittarius ja Millennium, Sunshine Company, Critters, Cowsills, Collage,  Harper’s Bizarre, Fifth Dimension, jopa Brothers Four ja luonnollisesti Mamas & Papas. Free Design oli kuitenkin selkeästi monia mainittuja yhtyeitä omaperäisempi – sen erotti toki monista muista sunshine-pop-yhtyeistä myös se, että naruja eivät vedelleet ulkopuoliset tuottajat, sovittajat ja säveltäjät, vaan homma hoitui perheen kesken.

Light In The Attic -merkki on julkaissut alun perin Enoch Lightin Project 3 -labelilla ilmestyneitä levyjä uudelleen CD:nä ja MP3-muodossa – ainakin tällä hetkellä formaatit ovat nuo, itse odotan jostain noita vinyyleitä tupsahtavaksi…

Pekka

PS. Jo silloin, kun nuo Siestan kokoomaCD:t hankin, ihmettelin miksi albumien biisit oli siroteltu sikin sokin kolmelle kiekolle. Joku löyhä teema kultakin levyltä löytyy, mutta mieluummin olisin ottanut biisit alkuperäisessä järjestyksessä, tällainen vanha, kaavoihin kangistunut, alkuperäisiä radikaalisti uudistaviin konsepteihin nuivasti suhtautuva jäärä kun olen.

Mainokset

4 vastausta

 1. Terve! Siis ymmärsinkö oikein: kaipaat Free Designia vinyylinä? Näitähän on viime aikoina ollut liikkeellä aika runsaasti, halvallakin. Ainakin Light In The Attic on julkaissut niitä, luultavasti joku halvempikin firma, sillä muistaakseni niitä on ollut myynnissä noin kympin hintaan. Ja nuo Siestatkin on julkaistu tuplakymppituumaisina. Terveisin, Pasi

  • Terve, ja kiitos viestistäsi! Joo, Free Designin vinyylejä olen syrjäsilmällä puolihuolimattomasti katsellut, mutta eipä ole vastaan tullut. Light In The Atticin julkaisut ovat tuttuja – ehkä päädyn lopulta niihin, tosin firman nettisivujen mukaan vinyylejä ei tällä hetkellä ole saatavilla. Noista Siestan kokoelmista en niin perusta, biisien järjestys kun on mitä sattuu. Hieno bändi – tai ehkä paremminkin yhtye – kuitenkin! t. Pekka

   • Jaa, tuon viestini jälkeen tutkin asiaa ja ei niitä vinyylejä tosiaan enää kauheasti ole liikkeellä. Enkä löytänyt vahvistusta käsitykselleni että niitä olisi alkuperäisessä muodossaan julkaissut myös joku muu firma kuin LITA. Outoa, niin se muisti toimii. Jos liikut Fennican suunnalla niin siellä on pari Attic-vinyyliä vielä myynnissä. T: Pasi
    PS: Just taannoin kuuntelin pitkästä aikaa sitä sulta kirpparilta ostamaani Buffalo Springfieldin konserttinauhaa jossa poliisit keskeyttävät keikan koska yleisö villiintyy liikaa. Fantastista!

   • Terve!

    Tosta Buffalo Springfield -kasetista: taisin sen joskus aikoinaan puolihuolimattomasti kuunnella, joten muistikuvia ei ole – pitnee metsst jostain digitaalisena versiona. Viel olisi ne Neil Young -kasetit varastossa, jos kiinnostaa?

    Tytyykin kyd Fennicassa, josko Erkalla viel olisi noita vinyyleit. t. Pekka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: