• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Crazy World ”The Return of the Clown”, 2012

crazy worldMika Järvisen kokoaman superbändin “ooppera” – tai ainakin teemallinen kokonaisuus.

Rock-ooppera – tai teemallinen tahi tarinallinen kokonaisuus, kuinka vain – taitaa siintää aika monen vähänkään kunnianhimoisemmin musiikkia pusaavan rock-taitelijan ajatuksissa. Ja toteutuksiakin tietysti on, toiset onnistuneita, toiset yritykseksi tussahtaneita. Jotkut ovat sitten jääneet riippakiviksi tekijöilleen: onnistuneisiin palataan yhä uudelleen ja uudelleen, epäonnistuneet ovat saattaneet viedä tekijänsä hulluuden partaalle, ja ne muistetaan mainita aina, kun ko. taitelijasta puhutaan.

Nyt samaa vaarallista juoksuhiekkaa tarpoo Mika Järvinen ja muu kotimaisista supersoittajista koostuva Crazy World – Mika siis osana yhtyettä. Timo Kämäräinen, Lauri Porra, Anssi Nykänen ja Esa Kotilainen lienevät tuttuja nimiä kaikille vähänkään rockia seuraaville. Yhtyeellä on takanaan jo yksi kiekko muutaman vuoden takaa – ja tekijöillä tietty vaikka kuinka monia erityyppisiä bändejä, kiekkoja ja keikkoja. Järvisen aikaisempi ”tukikohta” oli Five Fifteen, jo 1990-luvulla matkansa aloittanut heavy-progemonsteri. En tiedä, onko tuo bändi kuopattu lopullisesti, yhtyeen nettisivuilla viimeisin maininta on vuodelta 2008.

Mutta Five Fifteen lienee jollain tasolla toiminut tämän kiekon innoittajana, sillä yhtyeen vuonna 2001 ilmestyneen levyn nimi on ”Death of a Clown”… ja tämän uuden siis ”The Return of the Clown”. Seikkailivatko aikaisemmalla kiekolla tämän uutuuden sankarit Crazy Clown Wilde, Krazy Kid Kentucky, Johnny Jester Boston, Lolita Love ja muutama muu sirkuksen hahmo, sitä ei tarina kerro enkä minä tiedä, kun en ole ko. levyyn törmännyt.

Olen nyt kuunnellut tämän uuden kokonaisuuden useampaan kertaan, useammassa erässä. Löydän edelleen uutta ja innostavaa. Killeribiisejä (avausbiisi ”Every Good Wish All to You”, ”Pearls Before Swine”, ”For Son to Father” – ainakin) löytyy useita, musiikki on tanakkaa 70-lukupohjaista rockia ei ehkä kokeellisin, mutta kunnianhimoisin maustein ryyditettynä. Nyt soi ”I Think I Saw My Brother’s Eyes”: Kotilaisen soolo kuin suoraan Wigwamilta, Kämäräisen vastaavan sorminäppäryys ällistyttää. Noista mainituista ”Pearls Before Swine” on silkkaa 70-luvun Whota – räjähtävä alku, Nykäsen ja Porran rytmiryhmä näyttää kuinka voimarockissa pitää täräyttää, jos halutaan olla tosissaan. Biisi lopetetaan accapellana.

Helmiä yksittäisistä biiseistä: ”She Could Be Your Motherissa” Kämäräisen hedelmäisen poreileva soitto, barokkivaikutteita soolomelodiassa. ”From Son to Father” – akustisvoittoinen aloitus, ylväs kitarakuvio, hymnimäiset koskettimet vaikkapa Matthew Fisherin tyyliin. ”Clown’s Gotta Go” räjähtää käyntiin Nykäsen Bonham-tykityksellä, Porra hyppää kelkkaan… häh! Onko tämä Mud-yhtyeen ”Tiger Feet”? No ei, mutta rivakassa tempossa rytkytään, Kotilaisen lyhyt mutta sitäkin hurjempi soolo. Kämäräinen ja Porra loistavat soolo-osuuksillaan ”Mrs. Politician” -biisissä.

Sovituksellisia ideoita ja yksityiskohtia on järkyttävän paljon, kiekko kestää kuuntelua todella hyvin. Kyllä tämän selkeästi progen puolelle voi luokitella, esimerkiksi ”The Return of the Clown” tarjoaa kolme osaa. Muutama iso kertosäe ja 70-luvun rockin mahtipontisuuttakin – ”ylevä”-sanan merkityksessä – löytyy. Pelkäksi taustamusiikiksi tämä on liian kunnianhimoista ja äkkiväärääkin, kehotan keskittymään, sillä syytä on. Tarinasta tai teemasta sen verran, että ilman sanojen lukemista juonen seuraaminen lienee aika mahdotonta, kertojina kun on jo yhdessä biisissä vähän tapauksesta riippuen hyvinkin monta eri henkilöä. Siksi vinyylin sanaliite on enemmän kuin paikallaan.

Levy on siis saatavissa digitaalisen muoviläpyskän lisäksi myös korkeatasoisena tuplavinyylinä, mukana tekstiliite – jota todella tarvitaan, jos tarinasta on tarkoitus päästä perille. CD:n bonusbiiseinä Zeppelin- cover ”Since I’ve Been Loving You” (vai Zeppelin, heh) ja live-versio ”The Clown in the Swing” -biisistä, vinyylillä ”Immigrant Song”, coverit äänitetty jo vuonna 2007! Eivätkä tämän levyn äänityksetkään ihan tuoreita ole – kesältä ja syksyltä 2010. Säätöä on siis riittänyt, jotta kiekko / kiekot on saatu julkaistua.

Pekka

Crazy World: The Return of the Clown (Presence PRECD-033, tuplavinyyli Near Mint/Playground NMR002), 2012

www.myspace.com/crazyworldband

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: