• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Millainen ihminen omistautuu vinyylille?

Vaikka verkko vilisee musiikkiblogeja, harvassa on niin mielenkiintoisia aineksia, että niitä tulisi seurattua säännöllisesti.

Itselleni yksi poikkeuksista on Eilon Paz -nimisen kaverin toimittama Dust & Grooves (www.dustandgrooves.com), ehkä aiheensa vuoksi: Paz esittelee blogissaan vinyylikeräilijöitä, pääasiassa USA:sta, joskus myös muualta. Kaveri on ammatiltaan käsittääkseni valokuvaaja, niinpä hän myös kuvaa tapaamiaan keräilijöitä kokoelmiensa parissa.

Ja mitä tyyppejä!

Samoin kuin Record Collectorissa esitellyillä keräilijöillä, myös Pazin kohteilla on erityispiirteitä (en tarkoituksella sano ”vinksahduksia”, sillä tuntuu, että kaikille keräilijöille vinyyli ja kunkin keräilykohde ovat elämää suurempia asioita – ja niinhän ne meille ovat). Jotkut keräävät vain sinkkuja, yksi ainoastaan Sesame Street -sarjaan liittyviä levyjä, toinen afrikkalaista vinyyliä.

Oma suosikkini tähän asti esitellyistä keräilijöistä on istanbulilainen, karussa kellarihuoneistossaan asuva Mustafa, jonka pääasiallinen keräilykohde on turkkilainen transvestiittiartisti Zeki Muren. Mustafa ei kuitenkaan ole ylläolevan kuvan kaveri; hän on Jonathan Toubin Brooklynista. Toubin tekee DJ-keikkoja, joilla soittaa harvinaisia soul-sinkkuja – ja tietysti kahmii levyjä aina kun voi. ”Hänen huoneensa on kammottava luola, täynnä päällekkäin pinottuja, merkkaamattomia sinkkulaatikoita, täydessä epäjärjestyksessä oleviin 12″-tuumaisiin sekoittuu vaatekappaleita…”. Toubin on siis poikkeus yleensä niin järjestelmällisten keräilijöiden joukossa.

Nyt Paz on kasaamassa keräilijöitä esittelevää kirjaa, jonka hän aikoo toteuttaa joukkorahoituksella Kickstarterin kautta: kirja toteutetaan, mikäli tarpeeksi moni sitoutuu rahoittamaan projektia, rahoitussumman voi itse valita. Tietysti jo yksikin rahakas riittää… Sijoitukselleen saa vastikkeen, joka riippuu rahoitussummasta: julkaistava kirja, t-paita, jne. Osallistuminen on superhelppoa, suosittelen!

Pekka

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: