• Retroa vai rockia?

  Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

  Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Zuma ”The Days of Remembering”, 2011

zumaOmakustanne Porvoon suunnalta. Ja kuten kokoonpanon Neil Youngiin viittaavasta nimestä voi päätellä, country-rock-kampea pyöritetään.

Östra Nyland -lehdessä tämä kahdeksan biisin omakustanne sai murska-arvion – kirjoittaja on tainnut arvioida levyn samalla asteikolla kuin minkä tahansa kaupallisen julkaisun. Tuolle skaalalle Zuma ei mielestäni kuulu, sillä kyseessä on selkeästi harraste- ja ehkä projektipohjallakin toimiva kokoonpano.

En tiedä, josko Zuma eli Reima Lindroos (laulu ja akustinen kitara), Kari Veijalainen (kitara), Martin Andersson (koskettimet), Esa Saarela (kitara), Petteri Halvari (basso) ja Kari Notkonen (rummut) sekä taustalaulajat Elisa Sanasvuori ja Eivor Ewalds, keikkailee – sikälikin poiketaan normibändeistä. Keikoillahan bändien yhteissoitto hioutuu, ja opitaan askeltamaan samaan tahtiin. Lopulta, satojen ja ehkä tuhansienkin keikkojen jälkeen yhtye soi parhaimmillaan kuin yksi soitin, kuten Neil Youngin lausuma vertaus kuuluu.

Zuma ei luonnollisista syistä soi niin.

Zuman soinnissa on samoja elementtejä kuin kotikutoisessa ryijyssä: perinteisestä mallista mukailtu kuvio, väreissä maanläheisyyttä, hienoisesti juiliva muoto, huopatossun pehmeyttä ja kauhtuneen villapaidan tuoksua, muutama sojottava lanka – kaiken ei tässä maailmassa tarvitsekaan olla tiptop. Kannattaa myös huomioida, että pitkän ajan kuluessa syntyneet biisit on äänitetty studiossa livenä.

Kuka ehtii versioida?

Näkisin tämän levyn enemmänkin dokumenttina tai demona – ja demona nimenomaan biiseille, ei kokoonpanolle. Sillä pääosin Lindroos-Söderström-kaksikon nimiin merkityt kappaleet ovat genressään hyvinkin toimivia, välillä jopa erinomaisia. Kuten esimerkiksi akustinen, herkästi rullaava aloituskappale ”Wind And Rain”: heleä, hieman surumielinen mutta toiveikas, vaikka tuuli ja sade piiskaavatkin. Hyvä sovitus – sujuva pianofraasi, pätevä soolo akustisella.

Hyviä sovituksellisia ideoita löytyy muistakin biiseistä: urkuja, sähkissooloa, taustakuoroa. Ja kun nyt kuuntelen vetävää ”Golden Garden of the Fairytale” -biisiä, huomaan olevani aikamoisen eri mieltä Östra Nylandin arvostelijan kanssa myös kokonaisuudesta: yhteissoitto sujuu, soolo luistaa vakuuttavasti, Lindroosin laulu on puutteineenkin persoonallista. Musiikillisesti ollaan Youngin ”Ragged Glory” -kaudella, josta itse pidän melkoisesti.

Rouheutta, kohtuudella annosteltuja, sävellyksiä palvelevia soolo-osuuksia. Ja biisit osataan lopettaa silloin, kun ne ovat niille annostellun elämänsä eläneet – vaikka toki esimerkiksi ”Lament Puzzle” melkoisen Youngmaisine sähkökitarasooloineen olisi saattanut vielä jonkin verran jatkuakin. Rauhallinen, jopa hypnoottinen ”Forced Smile” sähköpianoineen voisi puolestaan olla se arkistosta löytynyt kadonnut pala Youngin ”On the Beach”-teosta.

Itseäni tämä kooste viehättää aika lailla. Tosin voin ymmärtää, että levyn persoonallisuus, tietyt epätäydellisyydet ja vanhanaikainen analogisuus eli oikeat soittimet saattavat näinä autotune-aikoina joitain vieroksuttaakin.

En tiedä mistä levyä voi tilata – vai onko kiekko tallennettu vain omaksi ja kavereiden huviksi. Tai tiedänpäs, kun luin Reiman saatekirjeen: levyä voi ostaa Porvoon Riverside Recordsista, ja tilata suoraan Reimalta, kuten hän kommentissaan ilmoittaakin: reima.lindroos@sulo.fi, hinta on 8 euroa + postimaksu – pistä viesti Reimalle.

Pekka

Zuma: The Days of Remembering (omakustanne / Dogmastock K23007, 2011)

Mainokset

2 vastausta

 1. Zuman levyä voi tilata sähköpostitse osoitteella reima.lindroos@sulo.fi
  – Reima

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: