Kuuntelussa: Zuma ”The Days of Remembering”, 2011

zumaOmakustanne Porvoon suunnalta. Ja kuten kokoonpanon Neil Youngiin viittaavasta nimestä voi päätellä, country-rock-kampea pyöritetään.

Östra Nyland -lehdessä tämä kahdeksan biisin omakustanne sai murska-arvion – kirjoittaja on tainnut arvioida levyn samalla asteikolla kuin minkä tahansa kaupallisen julkaisun. Tuolle skaalalle Zuma ei mielestäni kuulu, sillä kyseessä on selkeästi harraste- ja ehkä projektipohjallakin toimiva kokoonpano.

En tiedä, josko Zuma eli Reima Lindroos (laulu ja akustinen kitara), Kari Veijalainen (kitara), Martin Andersson (koskettimet), Esa Saarela (kitara), Petteri Halvari (basso) ja Kari Notkonen (rummut) sekä taustalaulajat Elisa Sanasvuori ja Eivor Ewalds, keikkailee – sikälikin poiketaan normibändeistä. Keikoillahan bändien yhteissoitto hioutuu, ja opitaan askeltamaan samaan tahtiin. Lopulta, satojen ja ehkä tuhansienkin keikkojen jälkeen yhtye soi parhaimmillaan kuin yksi soitin, kuten Neil Youngin lausuma vertaus kuuluu.

Zuma ei luonnollisista syistä soi niin.

Zuman soinnissa on samoja elementtejä kuin kotikutoisessa ryijyssä: perinteisestä mallista mukailtu kuvio, väreissä maanläheisyyttä, hienoisesti juiliva muoto, huopatossun pehmeyttä ja kauhtuneen villapaidan tuoksua, muutama sojottava lanka – kaiken ei tässä maailmassa tarvitsekaan olla tiptop. Kannattaa myös huomioida, että pitkän ajan kuluessa syntyneet biisit on äänitetty studiossa livenä.

Kuka ehtii versioida?

Näkisin tämän levyn enemmänkin dokumenttina tai demona – ja demona nimenomaan biiseille, ei kokoonpanolle. Sillä pääosin Lindroos-Söderström-kaksikon nimiin merkityt kappaleet ovat genressään hyvinkin toimivia, välillä jopa erinomaisia. Kuten esimerkiksi akustinen, herkästi rullaava aloituskappale ”Wind And Rain”: heleä, hieman surumielinen mutta toiveikas, vaikka tuuli ja sade piiskaavatkin. Hyvä sovitus – sujuva pianofraasi, pätevä soolo akustisella.

Hyviä sovituksellisia ideoita löytyy muistakin biiseistä: urkuja, sähkissooloa, taustakuoroa. Ja kun nyt kuuntelen vetävää ”Golden Garden of the Fairytale” -biisiä, huomaan olevani aikamoisen eri mieltä Östra Nylandin arvostelijan kanssa myös kokonaisuudesta: yhteissoitto sujuu, soolo luistaa vakuuttavasti, Lindroosin laulu on puutteineenkin persoonallista. Musiikillisesti ollaan Youngin ”Ragged Glory” -kaudella, josta itse pidän melkoisesti.

Rouheutta, kohtuudella annosteltuja, sävellyksiä palvelevia soolo-osuuksia. Ja biisit osataan lopettaa silloin, kun ne ovat niille annostellun elämänsä eläneet – vaikka toki esimerkiksi ”Lament Puzzle” melkoisen Youngmaisine sähkökitarasooloineen olisi saattanut vielä jonkin verran jatkuakin. Rauhallinen, jopa hypnoottinen ”Forced Smile” sähköpianoineen voisi puolestaan olla se arkistosta löytynyt kadonnut pala Youngin ”On the Beach”-teosta.

Itseäni tämä kooste viehättää aika lailla. Tosin voin ymmärtää, että levyn persoonallisuus, tietyt epätäydellisyydet ja vanhanaikainen analogisuus eli oikeat soittimet saattavat näinä autotune-aikoina joitain vieroksuttaakin.

En tiedä mistä levyä voi tilata – vai onko kiekko tallennettu vain omaksi ja kavereiden huviksi. Tai tiedänpäs, kun luin Reiman saatekirjeen: levyä voi ostaa Porvoon Riverside Recordsista, ja tilata suoraan Reimalta, kuten hän kommentissaan ilmoittaakin: reima.lindroos@sulo.fi, hinta on 8 euroa + postimaksu – pistä viesti Reimalle.

Pekka

Zuma: The Days of Remembering (omakustanne / Dogmastock K23007, 2011)

Mainokset

2 vastausta

  1. Zuman levyä voi tilata sähköpostitse osoitteella reima.lindroos@sulo.fi
    – Reima

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: