• Retroa vai rockia?

  Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

  Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Colossus-ilta Gloriassa 14.4: Pax Romana, Progression, Time Traveller, Half Apple

Neljä löyhästi proge-nimikkeen alle sovitettavaa bändiä samalla keikalla – hyvästä erinomaiseen ja vähintään mielenkiintoiseen. Kun aloittajan Pax Romanan laulupohjainen proge pääsi vauhtiin, musiikki kulki tanakasti ja värikkäästi. Varsinkin suvannoissa bändin sointia monipuolisti puhaltimineen vanha kunnon Kalle Fält. Pax Romanan musiikilla on oma melodinen lokeronsa, jossa se toimii hienosti. Yhtye valmistelee uutta albumia.

Progression on sekin julkaisemassa levyä. Siitä tulleekin mielenkiintoinen, sillä Jan-Olof Strandbergin maailmanluokan bassotaidot, kaksi erityyppistä kitaristia, kaksi kosketinsoittajaa (toisella lisäksi väriä antamassa viulu) sekä Kimmo Pörstin tukeva rumputyö kuljettivat aika puhdasta jazz-rockia välillä hyvinkin rivakasti ja jopa virtuoosimaisesti. Levyllä on enemmän aikaa fiilistelyyn. Pienessä salissa näin ison kokoonpanon monipuolisesta soitinarsenaalista ja osaamisesta ei ehkä saatu irti kaikkia nyansseja.

Time Traveller eli käytännössä kitaristi Juhani Nisula oli saanut tuekseen Jukka Gustavsonin ja hänen Hammondinsa, paketin täydensivät rumpali Mika Lilja, basisti Jari Loisa ja toinen kosketinsoittaja Timo Ristilä. Nisula on kunnon kitarasankari, joka loihti Stratocasteristaan toinen toistaan vetävämpiä riffejä, sooloja, tyylitelmiä – pitkä kokemus näkyy ja kuuluu.

Time Travellerin kahteen levyyn verrattuna musiikki soi huomattavan verevänä ja orgaanisena. Ei uskoisi, että kavereilla oli takanaan vain kolme muutaman tunnin yhteistä treeniä. Alati levenevistä hymyistä päätellen kokemus ravitsi myös soittajia. Time Traveller oli ainakin itselleni täydellinen – siis positiivinen – yllätys. Erinomaista!

Half Apple – neljä nuorta kaveria länsirannikolta – päästi ilmoille ehkä powerpop-progeksi määriteltävän energiapläjäyksen. Joitain vuosia takaperin Tiger Bombs -niminen bändi miellytti voimapopillaan – Half Apple otti Tiger Bombsin melodisuuden ja energian ja lisäsi siihen muutaman kierteen seikkailunhalua. Lupaava yhtye, juuri ilmestynyt levy odottaa arviota.

Pekka

Mainokset

3 vastausta

 1. Vaikuttipa mielenkiintoiselta illalta. Tähän on syytä todeta, että aina kun Colossus järjestää illan, niin paikalla kannattaa olla, tai jopa pitää. Tammikuinen Kaamos-ilta Tavastialla oli suorastaan huikea. Ja samanhenkiseltä kuulosti tuo Gloria-iltakin. Hyvä Retrokki.

 2. Time Traveller oli kertakaikkiaan mahtava. Ostin välittömästi molemmat levyt ja kuunnellut olen sittemmin paljon. Harvoin on saanut todistaa moista kitaravirtuositeettia, joka toimi keikalla jopa paremmin kuin äänitettynä. Ehdottomasti mukana (ja kaverit kanssa) seuraavalle keikalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: