• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Pekka kuuntelee: Lee Ritenour ”6 String Theory”, 2010

lee ritenourKitaraässän toissavuotinen, lukuisten vierailijoiden tähdittämä ”kitarakarnevaali” – mukana tunnustettuja taitajia sekä muutama nuori lupaus. Kuluneita ja kulumattomampia biisejä, myös pari laulettua schlaageria. Ritenour on mukana enemmänkin kuraattorin ominaisuudessa, sillä hän ei itse edes soita kaikilla raidoilla.

En suoraan sanoen lähtenyt varta vasten Ritenourin kiekkoja kirjastosta etsimään, mutta halusinpa kuitenkin tarkistaa miehen nykyiset – tai oikeastaan toissavuotiset – tekemiset, kun tämä ”6 String Theory” eteen sattui. Edellisestä tutustumisesta (joskus 70-80-lukujen taitteessa) olikin jo aikaa… jazzrockia sieltä pehmeämmästä päästä, välillä funksävyillä terävöitettynä. Alustuksena kuuntelin ”Captain Fingers” -vinyylin – shufflea ja jopa discokomppia, huipputaitavaa kitarointia, persoonallisuutta hiukka ohuelti. Ei tartu rinnuksista ja nosta seinälle, vaan hivelee hieman kunnes haihtuu takavasemmalle.

Niin varmaan haihtuisi tämä ”Kuuden kielen teoriakin”, jos mukana ei olisi selkeän ja tunnistettavan profiilin omaavia persoonia, sellaisia kuin Mike Stern, George Benson, Robert Cray, Pat Martino (!) ja varsinkin tällä levyllä räväyttävä Steve Lukather. Soittajia ja laulajia on siis musiikkikentän laidasta laitaan: Joe Bonamassa, B.B.King, Neal Schon, Slash, John Scofield, Keb’ Mo, Taj Mahal… biisit osallistujalistan mukaisesti sekalaisia. Jonka tässä yhteydessä luen vain eduksi!

Ritenour kertoo CD-vihkosessa, että ajatus tämänkaltaisen levyn tekoon putkahti hänen seikkaillessaan YouTuben loputtomien videoiden ihmemaassa, jossa periaatteessa kuka tahansa voi saada taitonsa kenen tahansa kuultavaksi ja nähtäväksi. Tietty pätkä johdattaa taas seuraavaan videoon ja niin edelleen, loputtomasti – yksi netin hienouksista! Jotenkin tähän liittyy myös vuosittainen Yamaha 6 String Theory Guitar Competition, ymmärrykseni mukaan Ritenour on mukana järjestelyissä, lisäksi kilpailussa hyvin pärjänneillä on mahdollisuus päästä levyttämään.

Kuusi kieltä, kymmeniä kielivirtuooseja

Kitarasankaruutta sanan perinteisessä merkityksessä edustavat ”68” ja ”In Your Dreams”, joissa Ritenour, Lukather, Schon ja Slash näyttävät, mitä tarkoittaa, kun instrumentti niin sanotusti istuu käteen ja soitto lähtee lonkalta. ”68” laukkaa vastustamattomasti toinen toistaan sujuvampien ja maukkaampien soolojen kirittämänä, ”In Your Dreams” tekee saman rauhallisemmassa tempossa.

Tunnettujen nimien lisäksi Ritenourin kaartiin ovat päässeet myös nuorempaa polvea edustavat Guthrie Gowan, Shou Boubli (16 vee, akustinen kitara) ja Joe Robinson (18 vee, akustinen kitara) sekä Andy McKee. Hämmästyttävin on englantilainen Guthrie Gowan, joka basisti Tal Wilkenfeldin, rumpali Vinnie Colaiutan ja urkuri Larry Goldingsin vauhdittamana osoittaa uskomatonta sorminäppäryyttä säilyttäen kuitenkin otteen oman sävellyksensä tunnepuoleen – aikamoista menoa tämä ”Fives”!  Ja ”Freeway Jam” (Jeff Beck: ”Blow by Blow”) – Max Middletonin biisi 70-luvulta toimii jykevänä ponnahduslautana Ritenourin, Mike Sternin ja japanilaisen Tomoyasu Hotein sooloille. Kova meininki, oisko tässä biisissä komppi voinut potkia vieläkin tuhdimmin?

Musiikillisesti korkeatasoisen kokonaisuuden täydentää erinomainen äänitys ja miksaus – jopa meikäläisen vajavaisilla ja monen hifistin ylenkatsomilla laitteilla musiikki toistuu tanakasti ja selkeästi. Pieni tumma pilvi taustalla kuitenkin väijyy: ollaanko taas lähestymässä jonkinlaista virtuositeetin kulminaatiota? Hetkeä, jolloin taito, osaaminen ja tekniikka hautaavat tunteen ja ajatuksen?

www.leeritenour.com

Lee Ritenour: 6 String Theory, 2010 (Concord Music 888072319110)

PS. Ehkä yksi osoitus levyn kohderyhmästä – eli kitarasankareista ja sankareiksi halajavista on CD-vihkosen luettelo kunkin kitaristin käyttämistä soittimista ja vahvistimista. Ritenourin oma lista on vaikuttava! Ei siis se pelkkä taito, vaan myös ne välineet. Levyn kuuntelun tekee mielenkiintoisemmaksi myös maininnat kanavista, joille soittajat on miksattu – ”Ritenour vasemmalla, Schofield oikealla”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: