Kuuntelussa: Mist Season ”Reflections”, 2011

mist seasonTäysin ajatonta suomalaista fuusiota, ainesosina rock, jazz ja pienessä määrin kansanmusiikkikin – kokoonpanon nettisivuilla yhdeksi kulmakiveksi on nimetty myös proge.

Alun perin ajattelin vinkata tästä levystä lyhyesti tyyliin ”Autossa soi…”, musiikki kun vaikutti kiinnostavalta. Kirjastosta sokkona kuunteluun otettu kiekko ei kuitenkaan päässyt oikeuksiinsa autossa (kova pakkanen, tuulettimen tohotus), lisäksi sisäsiistissä kuuntelussa musiikista löytyi niin paljon muistinystyröitä herkistäviä elementtejä, että tässä ollaan. En siis tiennyt levystä tai kokoonpanosta etukäteen mitään: ”kannen perusteella sanoisin, että omakustanne tai pieni julkaisija, jotain tuttua soittajien nimissä on…”. Ja kappas, miksannut ja masteroinut Tommi Liuhala, mm. ex-Hi-Hat ja paljon muuta.

Ensimmäiset musiikilliset mielikuvat veivät 70-luvulle, melodiseen ja popimpaan, kuuntelijaystävälliseen jazzrockiin, Spyrogyraan ja Pat Methenyyn. Myös joskus paljon soittimessa pyörineet soundtrackit tyyppiä ”Shaft” ja ”Superfly” tarkentuivat kiinnekohdiksi. Soinnista pitää heti sanoa, että erinomaisen tasapainoinen ja tarpeeksi jykevä – ja sitten taas riittävän herkkä parissa lyyrisemmässä pianobiisissä sekä akustisen kitaran soolovedossa ”Summer Season”. Levyn dynamona näyttää olevan rumpali Kimmo Pörsti, joka on perkussioiden soiton lisäksi sekä tuottanut levyn yhdessä yhtyeen kanssa että kirjoittanut CD-vihkosen tekstin levyn synnystä: biisit äänitetty neljän vuoden aikana, osa niistä lainoja.

Ja aika yllättäviä lainoja – tai oikeastaan lainat ymmärtää, sillä ne on yleensä äänitetty ko. artistin aiemmin julkaistulle tribuuttilevylle! Mm. Kaipa- ja Flower Kings -yhtyeistä sekä useasta soololevystä tutun kitaristin Roine Stoltin ”Lobsterland Groove” (alun perin miehen soolokiekolla ”Hydrophonia” vuodelta 1998), Santanan ”Marathon”-kiekolta peräisin oleva ”Aqua Marine”, useampi biisi italialaisilta soundtrack-levyiltä, ruotsalaisen Ragnarök-bändin ”Promenader”sekä Marianne Nymanin ”Pan” Marun ja Mikaelin Hi-Hat-albumilta ”Destination Nowhere” – aikamatkalta ajattomuuteen tämä levy tuntuu sekä tyylin, soinnin että kappalevalintojen perusteella. Toki mukana on omiakin biisejä, mutta ne istuvat tyylillisesti niin hyvin kokonaisuuteen, että kyllä ”Reflections” on selkeästi yksi yhtenäinen kiekko. Myöskään tuota äänityksellistä, neljän vuoden viivettä ei havaitse.

Musiikin selkärankana sykkivät Pörstin rummut sekä Keijo Hakalan basso – erinomaisen tarkkaa ja tanakkaa, suomalaiseksi myös yllättävän funkpitoista. Tästä varmaankin mielleyhtymä soul-äijien leffascoretyöhön. Vaikka päteviä ja komeita soolojakin viljellään – varsinkin foneilla – pääasiana on kuitenkin kokonaisuus. En lähde avaamaan kiekkoa biisi biisiltä, toteanpahan vain, että näin maukasta ja tyylipuhdasta fuusiota en ole vuosiin kuullut. Musiikki ei ehkä haasta kuuntelijaa, mutta tuskin se on ollut tarkoituskaan, auottuja latuja tässä kuitenkin kuljetaan. Maisemissa on riittävästi valoa ja varjoa, ylä- ja alamäkeä, värejä ja sävyjä – kansanmusiikkimaisiakin, jotta mielenkiinto pysyy vireänä.

Tutustun kokoonpanon nettisivuihin: ”Reflections” on yhtyeen kolmas albumi, lisäksi kitaristi Tommi Varjola on näköjään julkaissut soololevyn, samoin rumpali Pörsti kumppaniensa kanssa nimellä Maahinen. Pörsti sekä fonisti Risto Salmi ja kosketinsoittaja Timo Kajamies ynnä kitaristi Varjola ovat mukana myös Paidarion-yhtyeen äänitteillä – ja sitten löytyy vielä Progression, jo 70-luvulla Jalasjärvellä perustettu jazzrock-yhtye, jossa Pörsti rummutti… Paidarionia ja Progressionia yhdistää myös basisti Jan-Olof Strandberg. Uskon, että kaivelemalla löytyy vielä lisääkin tuotoksia, äijät vaikuttavat niin aktiivisilta.

Proge ja jazzrock elävät edelleen vahvaa renessanssia – löytyykö kuuntelijoita ja ostajia, jotta soittajilla olisi soitto- ja äänitysmahdollisuuksia? Toivottavasti.

Pekka

Mist Season: Reflections (Seacrest SCR-1004, 2011)

www.mistseason.com – valitan, jos linkki ei toimi, ehkäpä sivuja päivitetään? Tämä tuntuu toimivan: http://mistseason.magix.net

www.paidarion.com

www.progression.fi

www.janolofstrandberg.com

www.seacrestoy.com – täältä tilattavissa mm. Mist Seasonin kiekkoja

www.runningmoose.fi – täältäkin saa levyjä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: