• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Mist Season ”Reflections”, 2011

mist seasonTäysin ajatonta suomalaista fuusiota, ainesosina rock, jazz ja pienessä määrin kansanmusiikkikin – kokoonpanon nettisivuilla yhdeksi kulmakiveksi on nimetty myös proge.

Alun perin ajattelin vinkata tästä levystä lyhyesti tyyliin ”Autossa soi…”, musiikki kun vaikutti kiinnostavalta. Kirjastosta sokkona kuunteluun otettu kiekko ei kuitenkaan päässyt oikeuksiinsa autossa (kova pakkanen, tuulettimen tohotus), lisäksi sisäsiistissä kuuntelussa musiikista löytyi niin paljon muistinystyröitä herkistäviä elementtejä, että tässä ollaan. En siis tiennyt levystä tai kokoonpanosta etukäteen mitään: ”kannen perusteella sanoisin, että omakustanne tai pieni julkaisija, jotain tuttua soittajien nimissä on…”. Ja kappas, miksannut ja masteroinut Tommi Liuhala, mm. ex-Hi-Hat ja paljon muuta.

Ensimmäiset musiikilliset mielikuvat veivät 70-luvulle, melodiseen ja popimpaan, kuuntelijaystävälliseen jazzrockiin, Spyrogyraan ja Pat Methenyyn. Myös joskus paljon soittimessa pyörineet soundtrackit tyyppiä ”Shaft” ja ”Superfly” tarkentuivat kiinnekohdiksi. Soinnista pitää heti sanoa, että erinomaisen tasapainoinen ja tarpeeksi jykevä – ja sitten taas riittävän herkkä parissa lyyrisemmässä pianobiisissä sekä akustisen kitaran soolovedossa ”Summer Season”. Levyn dynamona näyttää olevan rumpali Kimmo Pörsti, joka on perkussioiden soiton lisäksi sekä tuottanut levyn yhdessä yhtyeen kanssa että kirjoittanut CD-vihkosen tekstin levyn synnystä: biisit äänitetty neljän vuoden aikana, osa niistä lainoja.

Ja aika yllättäviä lainoja – tai oikeastaan lainat ymmärtää, sillä ne on yleensä äänitetty ko. artistin aiemmin julkaistulle tribuuttilevylle! Mm. Kaipa- ja Flower Kings -yhtyeistä sekä useasta soololevystä tutun kitaristin Roine Stoltin ”Lobsterland Groove” (alun perin miehen soolokiekolla ”Hydrophonia” vuodelta 1998), Santanan ”Marathon”-kiekolta peräisin oleva ”Aqua Marine”, useampi biisi italialaisilta soundtrack-levyiltä, ruotsalaisen Ragnarök-bändin ”Promenader”sekä Marianne Nymanin ”Pan” Marun ja Mikaelin Hi-Hat-albumilta ”Destination Nowhere” – aikamatkalta ajattomuuteen tämä levy tuntuu sekä tyylin, soinnin että kappalevalintojen perusteella. Toki mukana on omiakin biisejä, mutta ne istuvat tyylillisesti niin hyvin kokonaisuuteen, että kyllä ”Reflections” on selkeästi yksi yhtenäinen kiekko. Myöskään tuota äänityksellistä, neljän vuoden viivettä ei havaitse.

Musiikin selkärankana sykkivät Pörstin rummut sekä Keijo Hakalan basso – erinomaisen tarkkaa ja tanakkaa, suomalaiseksi myös yllättävän funkpitoista. Tästä varmaankin mielleyhtymä soul-äijien leffascoretyöhön. Vaikka päteviä ja komeita soolojakin viljellään – varsinkin foneilla – pääasiana on kuitenkin kokonaisuus. En lähde avaamaan kiekkoa biisi biisiltä, toteanpahan vain, että näin maukasta ja tyylipuhdasta fuusiota en ole vuosiin kuullut. Musiikki ei ehkä haasta kuuntelijaa, mutta tuskin se on ollut tarkoituskaan, auottuja latuja tässä kuitenkin kuljetaan. Maisemissa on riittävästi valoa ja varjoa, ylä- ja alamäkeä, värejä ja sävyjä – kansanmusiikkimaisiakin, jotta mielenkiinto pysyy vireänä.

Tutustun kokoonpanon nettisivuihin: ”Reflections” on yhtyeen kolmas albumi, lisäksi kitaristi Tommi Varjola on näköjään julkaissut soololevyn, samoin rumpali Pörsti kumppaniensa kanssa nimellä Maahinen. Pörsti sekä fonisti Risto Salmi ja kosketinsoittaja Timo Kajamies ynnä kitaristi Varjola ovat mukana myös Paidarion-yhtyeen äänitteillä – ja sitten löytyy vielä Progression, jo 70-luvulla Jalasjärvellä perustettu jazzrock-yhtye, jossa Pörsti rummutti… Paidarionia ja Progressionia yhdistää myös basisti Jan-Olof Strandberg. Uskon, että kaivelemalla löytyy vielä lisääkin tuotoksia, äijät vaikuttavat niin aktiivisilta.

Proge ja jazzrock elävät edelleen vahvaa renessanssia – löytyykö kuuntelijoita ja ostajia, jotta soittajilla olisi soitto- ja äänitysmahdollisuuksia? Toivottavasti.

Pekka

Mist Season: Reflections (Seacrest SCR-1004, 2011)

www.mistseason.com – valitan, jos linkki ei toimi, ehkäpä sivuja päivitetään? Tämä tuntuu toimivan: http://mistseason.magix.net

www.paidarion.com

www.progression.fi

www.janolofstrandberg.com

www.seacrestoy.com – täältä tilattavissa mm. Mist Seasonin kiekkoja

www.runningmoose.fi – täältäkin saa levyjä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: