• Then there was one

    Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

    Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 41 muun seuraajan joukkoon

  • Mainokset

Keitsi retroilee: Food ”Forever Is a Dream”, 1969, USA

Näyttääkö tämä muka hienon psykedelialevyn kannelta?

Aivan toinen kiekko odotteli työpöydän kulmalla pääsyä kynäilyn kohteeksi. Passailkoon se siellä vielä hetken vuoroaan, sillä levylautasella par’aikaa kolmatta kertaa putkena pyörivä Foodin ”Forever Is a Dream” inspiroi minua juuri nyt ’pikakirjoittamiseen’.

Levy kuuluu sarjaan ’huikeita löytöjä omasta levyhyllystä’. Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta, mistä ja koska olen kiekon hankkinut. Luullakseni se tuli puoli-ilmaisena ’täytekamana’ 1990-luvun alussa jostakin amerikkalaisen Goldmine-lehden huutokaupasta. Siihen aikaan kun Jenkeistä kannatti vielä tilata isompia levypunttia kerralla – jos nimittäin jaksoi odotella kuukauden verran tavaran saapumista meriteitse.

Heti kohta Suomeen rantauduttuaan Food löysi oman aakkospaikkansa hyllyssäni. Tosin ilman auttavaakaan esikuuntelua, sillä ennakolta arvioituna huomattavasti kiinnostavampaa tavaraa kertyi koko ajan nurkkiin niin tuhottomasti.

Kymmenisen vuotta sitten levykokoelmani (nimittäin ensimmäistä kertaa) alkoi olla suurempi kuin sille varattu seinätila. Ei muuta keräilykriteerien uudelleenarviointiin ja raakkaushommiin. Useamman hyllymetrin verran 12-tuumaista vinyyliä siirsin ilman isompia henkisiä tuskia suoraan kierrätykseen. Vaan aika paljon kertyi kiekkoja myös kasaan, joka oli (ja yhä on) tarkoitus tsekata tarkemmin tuonnempana.

Siihen läjään päätyi myös Food. Ja tympeän tylsine kansineen olisi siellä vieläkin, jollen olisi pari päivää sitten bongannut kiekkoa erään ulkomaisen keräilijäkollegan kaipuulistalta. Onneksi oli bändin nimi jäänyt mieleen.

Nopea tsekkaus netissä kertoi, että tämän aikanaan tyystin tuntemattomaksi jääneen chicagolaisbändin ainoa pitkäsoitto on tänään ylen arvokas ja himoittu psykedelinen keräilylevy. Itse asiassa  Galdalfin, Common Peoplen ja ehkä Euphoriankin ohella sitä pidetään ison Capitol-merkin parhaana antina 1960-luvun lopun amerikkalaiselle psykedelialle.

Ja joo, kyllä vain, onhan tämä vallan hieno levy. Unenomaista, mietiskelevää, melodista, välillä reippaasti raisumpaakin pop-psykeä, jonka taustalla ujeltaa ja leijuu pitkiä melodiakaaria suosiva, välillä jänniin viuluimitaatioihin yltyvä fuzz-kitara. Ja kun oikein korviani höristän, tulee Bill Wuckovichin soitosta paikoin mieleen King Crimsonin Robert Fripp. Bobista on tullut kitaristimaailman elävä legenda, mutta mitä tapahtui Billille? Taisivat mennä miekkosen kiistämättömät lahjat täysin hukkaan.

Pehmeä-ääninen, hyvin miellyttävästi laulava ja tekemisiinsä antaumuksella eläytyvä vokalisti Steve White on yhtyeen ehdoton keulahahmo. Taka-alalla pysyttelevä mutta vahvan panoksen bändin kokonaissoinnille antava kosketinsoittaja Ted Ashford on laatumusikantti hänkin. Mitään pahaa sanottavaa en keksi myöskään basisti Erick Scott Filipowitzista tai rumpali Barry Mrazista. Perin on pätevä ja homogeeninen bändi tämä Food, jonka etniset juuret ovat nimilistan perusteella vahvasti tuolla Balkanin suunnalla.

Levyn kaikki kaksitoista lyhyttä / lyhyehköä biisiä ovat yhtyeen omaa tuotantoa, tekijöinä – yhdessä ja erikseen – White, Wukovich ja Ashford. Yhtään täytepalaa en joukosta löytänyt. Pikemmin päinvastoin, sillä biisit sopivat mainiosti yhteen muodostaen luontevan, korvaa alusta loppuun miellyttävän kokonaisuuden. Samalla laventaisin tyylimääritelmää tuonne progen puolelle.

Suurimpia suosikkejani on hitaasti keinuva, ilmava ja liki majesteettiseksi kasvava nimibiisi ”Forever Is a Dream”, jossa on käytetty myös puhaltimia vähäeleisen maukkaasti.  Kappaleen keskellä on kitaran ja koskettimien hallitsema hieno suvantovaihe, joka toistuu myös lopussa suorana linkkinä vauhdikkaaseen, vahvasti rullaavaan psykedeliapalaan ”Naive Prayers”.

Samaa siirtymämetodia on käytetty myös kääntöpuolella, nyt tosin päin. Kiekon kaikista biiseistä ehkä eniten hittipotentiaalia sisältävä ”Traveling Light” heittää kehiin tarttuvaa, rankan kitarariffin ryydittämää rytkypsykeä, josta päästään pianon avituksella mietiskelevään, utuiseen ”Leaves”iin. Ralliin hienouksiin voidaan lukea komean kitarakuvion tuella luotu vaikuttava modulaatio ynnä vallan kelvollinen kertosäe.

Että mihinkö Foodin ”Forever Is a Dream”ia sitten vertaisin? Enpä oikein tiedä. Välähdyksenomaisia assosiaatiota mm. H. P. Lovecraftiiin, Mashmakhaniin ja The West Coast Pop Art Experimental Bandiin on kyllä käynyt mielessä. Moisia fiilislähtöisiä pikamutuja ei kuitenkaan kannata ottaa edes puolivakavasti – ”Forever Is a Dream” on syytä tsekata ihan omin korvin, niin kuluneelta kuin moinen toimintakehotus ehkä kuulostaakin.

Vaan eipä löytynyt sen paremmin Gandalfia, Common Peoplea kuin Euphoriakaan tuosta kuuntelua odottavien äänitteiden hyllystä. Pari muuta kohtuullisen mielenkiintoista kiekkoa kuitenkin 🙂

Food ”Forever Is a Dream”, Capitol ST-304, USA 1969. Levy on uusintajulkaistu sekä vinyylinä että CD:nä, ja lienee koko lailla helppo löytää näiltäkin leveyspiireiltä.

Bändistä on dokumentoitu siksi nirkoisesti tietoa, ettei nettisivustoista ole juurikaan apua. Ehkä täällä http://tyme-machine.blogspot.com/2009/06/food-forever-is-dream-us-1969.html kannattaa kuitenkin pistäytyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: