• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 41 muun seuraajan joukkoon

 • Mainokset

Pekka käy keikalla: Kaamos 6.1.2012

kaamosEsiintyihän Tavastialla Colossuksen järjestämässä 15-vuotisjuhlaillassa myös Ageness sekä Jeavestone – mutta kyllä Kaamosta oli tultu katsomaan.

Illan aloitti Ageness – Tommy Erikssonilla on uudehkot soittokumppanit, joista kitaristi Petteri Hirvanen revitteli tyylitietoisesti ja varmasti. Wigwam-Piirpauke-Genesis-akselilla liikuttiin, jopa niin paljon, että Agenessin setin päättäneessä Wigwam-lainassa Cheap Evening Return bassoa soitti vierailijana Måsse Groundstroem!

Jeavestone on sitten tapaus sinänsä: kalajokilaisten sympaattinen into nostatti hyväntuulisen virneen. Levyillä kavereiden (ja daamin) musiikki tuottaa musiikillisen yllätyksen toisensa jälkeen – siis positiivisen yllätyksen. Never a dull moment! Kuten ei myöskään lavalla. Voisiko musiikkia kutsua glam-progeksi? Vauhdikasta meininkiä, jossa instrumentaalista virtuositeettia tärkeämpää oli kokonaisuus. Kiperistäkin sovituksista selvittiin kiitettävästi: on taidettu harjoitella aika lailla! Ei taustamusiikiksi.

Kaamoksen settiin sali täyttyi – rohkaisevaa nähdä, että legendalla on uskolliset ja innokkaat ystävänsä! Perusryhmää Johnny Gustafsson, Ilpo Murtojärvi, Kyösti Laihi ja Jakke Leivo oli täydennetty perkussionistilla, toisella, syntikkaan keskittyneellä kosketinsoittajalla sekä kahdella taustalaulajalla – joista toinen oli Murtojärven tytär. Lavan taakse oli viritetty taustalakana, joka toisti levykannesta tutun kuvan.

Setin ytimenä oli luonnollisesti Deeds And Talks, joka kuultiinkin kokonaisuudessaan, alusta loppuun. Levyä rutkasti kuunnelleena – silloin ja nyt myöhemminkin – totean: svengiä oli levytettyjä biisejä enemmän, armottoman paljon enemmän! Yhteissoitto sujui niin luontevasti ja orgaanisesti, että voisi kuvitella miesten soittaneen ammatikseen yhdessä vuosikaudet. Mikä ei kuitenkaan taida pitää paikkaansa? Jos kappaleella oli levyllä hienoinen lattarivivahde, lavalla se korostui: kappale lähti huimaan kiitoon. Ja jos biisiä kuljetti levyllä jykevä basson ja rumpujen yhteistyö, lavalla soitosta ilmiselvästi nauttivan Jakke Leivon basso ja laulava rumpali Gustafsson löivät tahtia levyversiotakin tymäkämmin.

Vaikka Murtojärvi Kaamoksen instrumentalismin tähti onkin, hän ei missään vaiheessa noussut tai nostanut itseään valokeilaan – kyseessä on nimenomaan bändi, jossa kaikilla soittajilla ja laulajilla, myös ydinkokoonpanoa täydentävillä, on oma luonteva osansa. Sooloja toki oli, mutta nekin hoidettiin pieteetillä, ammattimaisesti, elvistelemättä. Ja ne soolot! Ne lähtivät lonkalta luontevasti, vaivattomasti ja armottoman taitavasti ja ketterästi. Joissain soolo-osuuksissa Laihi ja Murtojärvi vuorottelivat, kävivät taidokasta vuoropuhelua. Kitara oli alkuosassa konserttia miksattu ehkä turhankin piiloon.

Sen tarkemmin yksittäisiin biiseihin paneutumatta voinee sanoa, että Deeds And Talks on osoittautunut tämän konsertin valossa hyvinkin aikaa kestäväksi kokonaisuudeksi. Kun albumi oli soitettu, Gustafsson kuulutti Kaamoksen soittavan vielä yhden biisin. Mikäs se sitten olisi?! Levyltä ylijäänyt kappale? Lainabiisi? Combination-kokoonpanon sävellys? Murtojärven soolo? No ei, vaan täysin uusi Kaamos-teos! Varoituksen sanoina Gustafsson totesi, että kyseinen biisi on pitkä – ja että ”katsotaan mitä tästä tulee”.

Pitkähän se oli. Moniosainen. Ehkä progressiivisin Kaamoksen kappaleista, jos progressiivisuudella tarkoitetaan rytmivaihdoksia, kiperiä käännöksiä, moni-ilmeisyyttä, soitannollista taituruutta. Mitä muuta uusi biisi sitten tarkoittaa? Yhtyeen uutta tulemista? Uutta Kaamos-julkaisua ehkä? Toivotaan parasta!

Pekka

4 vastausta

 1. Kävin konsertissa ja totesin samat asiat. Monellakin tapaa nostalginen juttu, kun oli Deeds and Talksin ilmestyessä nuori pitkätukkainen musiikin harrastaja. Se kolahti jo silloin kovaa, mutta valitettavasti ajoitukseltaan ihan väärään aikaan… muut musiikkijutut myi paremmin.

  • Terve! Totta puhut epäonnisesta ajankohdasta – ja ehkä myös epämuodikkaasta julkaisijasta. Matti ja Teppoon kun ei osannut yhdistää merkittävää progressiivisuutta… Mutta parempi myöhään jne. t. Pekka

 2. Encore biisi oli Todd Rundgrenin Utopia Theme, jota Kaamos soitti jo 70-luvulla. t.juha

  Kaamos
  Tavastia Klubi, Helsinki, Finland
  5 January 2012

  Taped & edited
  Lineage: SP-CMC-2 > Edirol R-09HR > wav 24bit > Audacity > wav 16bit > TLH (fix SBEs, Flac level 5)

  01 Strife
  02 Are You Turning
  03 Delightful
  04 Barokki
  05 Isabelle Dandelion
  06 Moment (Now)
  07 When Shall We Know
  08 Suit-Case
  09 Utopia Theme

  Total 1 h

  =====

  Kaamos is a Finnish progressive rock band formed in 1973. They released one album, Deeds and Talks, in 1977. The first 8 tracks of this show are the songs from that album. Utopia Theme is a Todd Rundgren cover.

  Kaamos are:
  Johnny Gustafsson/vocals, drums
  Ilpo Murtojärvi/guitar
  Kyösti Laihi/keyboards
  Jakke Leivo/bass

  Saana Murtojärvi/backing vocals
  Sanna Vartiainen/backing vocals
  Ilari Hongisto/percussion
  Kai Stenman/keyboards

  • No jopas! En todellakaan tiennyt tuota viimeistä biisiä – eikä kyllä tunnistanut myös kuuntelemassa ollut innokas Rundgren / Utopia-fanikaan… aina sitä oppii. Kiitos kommentista ja opetuksesta! t. Pekka
   PS. Tosin nyt kun muistelen, niin puhuimme parin kaverin kanssa kyllä Rundgrenista ja Utopiasta, mutta se ei yhdistynyt Kaamoksen settiin – olisiko kuitenkin ollut alitajuista, heh.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: