Pekka retroilee: Melissa ”Melissa”, 1970

mellissaAmerikkalainen (?) laulaja-lauluntekijä – reliikki hippikaudelta vai tulevien vuosien trubaduurien esiinmarssia ennakoiva visionääri?

Vaikka ilmestymisajankohtansa ja musiikkityylinsä perusteella Melissan samanniminen kiekko ansaitsisi paikan Fuzz, Acid & Flowers -opuksessa, en sitä kirjasta kuitenkaan löydä. Ja koska julkaisija on valtamerkki, amerikkalainen Decca, pikkumerkkeihin ja omakustanteisiin keskittyvän Acid Archives -kirjan plärääminen johtaa sekin vesiperään. Nettihaku? Muutama maininta huutokauppasaiteilla – pari niistä Japanissa. Taustatiedon puute johtaa olemattomiin etukäteismielikuviin, pitänee siis tyytyä kuulokuviin. Enhän tiedä edes Melissan sukunimeä… onkohan taiteilijanimi otettu Melanien innoittamana – tai tyydytty pelkkään etunimeen?

Kannen kuva on syksyinen – ja vähän psykedeelinenkin: ruskan värejä, Melissasta kaksi runotyttömäistä kuvaa akustisine kitaroineen ja olkalaukkuineen, tytön ulkonäössä yhtäläisyyksiä Jennifer Warnesiin. Lauluäänensä ylärekisterissä kuulas ja ilmeikäs, vähän Judy Collinsiin kallellaan, normaalissa lennossa voimaakin löytyy. Joissain tunnelatausta edellyttävissä kappaleissa mainittu Melaniekin tulee vähän mieleen, mutta onneksi vibraatto puuttuu.

Voisin hyvin kuvitella, että opportunistiset levykauppiaat kaupittelisivat tätä kiekkoa acid folk -termin savuverhossa…

Kappaleet ovat kahta lukuun ottamatta Melissan omaa tuotantoa, poikkeuksia ovat Beatle-Paulin ”I Will” valkoiselta tuplalta ja 1930-luvun lama-ajan klassikko ”Brother, Can You Spare a Dime?”. Omissa sävellyksissä on dramatiikkaa, jota sovitukset sekä isot – eivät kuitenkaan sokeriset – jousi- ja puhallintaustat vielä korostavat. Tavoite on selkeästi taiteellinen iskelmällisen vastakohtana. Ei pikkunättiä näpertelyä, vaan taivastahipovaa, korkealle kurottuvaa, äärimmäisen melodista. Biisillisesti kuin Laura Nyro, mutta kontrolloidumpi lauluääni? Sanoituksissa maailmanparantajan sanomaa (”…and the Boys March On”, ”Cry from a Desperate Country”) – siinä suhteessa hippikaudella liikutaan.

Ja sitten tietysti muutama suoraviivaisempi hempeily, tosin niihinkin vivahteikkaat sovitukset tuovat oman rikastavan lisänsä (sovittaja John Lissauer, levyn tuottaja hänen isänsä Robert Lissauer). Olisiko ”I Will” suoraviivaisin biisi? Voin hyvin kuvitella, että levy-yhtiö ei ole oikein tiennyt mitä kiekolla tehdä: ei poppia, ei countrya, ei folkkia – mihis lokeroon tämän nyt laittaisi?

Löytämisen arvoinen levy, saattaisi hyvinkin tulla vastaan ruotsalaisten myyjien levymessulaareissa.

Melissa: Melissa (Decca DL 75260, 1970)

PS. Amerikkalaisesta Deccasta sen verran, että 40-luvulla brittiläisestä kaimastaan kauppojen kautta irtaantunut levymerkki oli 30-, 40- ja 50-luvuilla merkittävä viihteen, big band jazzin, bluesin ja soundtrackien julkaisija. Decca osti Universal-International-merkin vuonna 1952, kunnes 1962 yhdistyi MCA:n kanssa. Sen jälkeen Decca jäi MCA:n alamerkiksi. Merkki haudattiin 1973, Deccan viimeiseksi julkaisuksi jäi Dobie Grayn erinomainen ”Drift Away”.

Country-musiikin julkaisijaksi Decca oli ryhtynyt jo 1934, merkistä muodostui tärkeä lännenmusiikin julkaisija vuosikymmenten ajaksi (Kitty Wells, Ernest Tubb, Patsy Cline, Loretta Lynn…). Deccan country-puoli on herätetty henkiin pariinkiin otteeseen, viimeksi 2008. Uskoisin, että käsissäni oleva Melissan kiekko on jollain tavalla sidoksissa juuri Deccan country-puoleen – ei siis musiikillisesti, vaan julkaisupoliittisesti.

Ja vielä amerikkalaisen Deccan fyysisestä puolesta: vinyylit ovat paksuja ja reunoiltaan kauniisti pyöristettyjä – niin pyöristettyjä, että ne helposti luiskahtavat vähänkin huolimattomista sormista esimerkiksi kiekkoa flipatessa. Ja niin paksuja ja periksiantamattomia, että kovalle alustalle pudotessa halkeamisvaara on melkoinen. Prässäykset ovat kuitenkin erinomaisia: syvät urat, pintanaarmut eivät hevin kuulu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: