• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kiertää maailmaa: Tantra ”Mistérios e Maravilhas”, 1977, Portugali

Portugalilaisten progekiekkojen osalta levykokoelmani valikoima on valitettavan suppea. Niitä kun ei ole olemassa niin hirveästi…

Sinfonisen progen genreen sijoittuva Tantra kuuluu portugalilaisen edistyksellisen rockmusiikin peruskaartiin yhdessä Petrus Castrusin, José Cidin, Sagan ja Ananga Rangan kanssa. Bändistä ei ole saatavilla juurikaan tietoa, onneksi sentään diskografia on hallussa. Vasta 1970-luvun puolivälissä diktatuurin ja sensuurin ikeestä vapautuneen maan ’progehistoriikki’ kaipaa kipeästi kirjoittajaa.

Nelimiehisen Tantran vuonna 1977 ilmestynyt esikoisalbumi ”Mistérios e Maravilhas” on varsin kunnianhimoinen luomus. Silmiini osuneet rinnastukset Genesikseen, Yesiin, Gentle Giantiin ja muihin brittiprogen ikoneihin eivät tee täyttä oikeutta yhtyeelle. Vaikutteita – välillä vahvojakin –  en kiistä, mutta kyllä Tantran tekemisissä on silti ihan oma taiteellinen poltteensa.

Levyn aloittaa rytmi- ja tunnelmavaihdoksilla leikittelevä sinfoninen”A Beira do Fim”. Huomio kiinnittyy heti kättelyssä bändin erinomaisiin soitannollisiin valmiuksiin. Eritoten kosketinsoittaja Armando Gama ja rumpali Toze Almeida tuntuvat olevan parhan A-ryhmän pelimanneja. Myös alkukieliset lauluosuudet (pääosin kiekko on instrumentaalikamaa) kuulostavat vallan hienoilta.

”Aventuras de um Dragao num Aquario” on kaunis akustinen kitarainstrumentaali, lajissaan aivan pätevä välipala. Levypuoliskon päättää kevyellä pianointrolla käynnistyvä nimibiisi, jota luonnehtisin progressiivisen jazz-rockin ja Iberian niemimaan isolta itänaapurilta omaksutun flamenco-rockin ristisiitokseksi. Kitaristi Manuel Cardoso tuntuu olevan vallan sukkelasorminen kaveri.

Ei muuta kuin ahteri ylös työtuolista ja kiekkoa kääntämään.

Kestoltaan koko albumin pisin, rumpali Almeidan säveltämä ”Maquina da Felicidade” edustaa Tantraa kokeellisimmillaan. King Crimsonin ”Red”-ajoilta tuttu, voimakkaita emotionaalisia jännitteitä luova  ’intervallihyppely’ purkautuu hyvällä maulla toteutettuun rumpusooloon, jossa pönttöjä on panoroitu maukkaasti kanavasta / korvasta toiseen. Biisin loppuosa (2/3 kokonaiskestosta) tarjoaa kuultavaksi runsain  mitoin kiperiä käännöksiä ja nopeavaikutteisia tunnepiikkejä.

Etusivun tavoin myös takapuolelle on kahden pitkän ja energisen bändiopuksen väliin läntätty rauhoittava one-man-välisoitto. Lyhyt ”Variacoes Sobre uma Galaxia” paljastaa, että Armando Gama on hyvinkin saattanut haaveilla joskus konserttipianistin urasta.

Pitkäsoiton loppukaneetin tiskiin takoo kiharainen, osin Gentle Giant -vaikutteinen progepala ”Partir Sempre”. Tyrkyllä on taas tuokio portugalinkielistä laulantaa – ei kuitenkaan aivan yhtä onnistuneesti kuin ”A Beira dom Fimissä”.

Ihan mainio esikoislevy tämä ”Misterios e Maravilhas”. Lukemieni hajakomenttien perusteella (levyä en ole koskaan kuullut) 1979 ilmestynyt ”Holocausto” on kuitenkin vielä sitäkin parempi. Sitä vastoin bändin kolmosalbumi ”Humanoid Flesh” vuodelta 1981 kävi aikoinaan anelemassa leposijaa  levykokoelmassani. Suureksi pettymyksekseni musiikki oli kuitenkin niin valjua new wave -vetoista maintreamia, että annoin heti kohta kiekolle kenkää 😦

Tantra ”Mistérios e Maravilhas”, EMI 8E 068-40454, alkuperäinen vinyylijulkaisu vuodelta 1977. Ranskalainen Musea-firma on julkaissut sen CD:nä tunnuksella FGBG 4224. Käsittääkseni vieläkin tuoreempi CD-versio on olemassa.

Tantrasta ja bändin levyistä voit lukea lisää täältä www.progarchives.com/artist.asp?id=327. Portugalilaisesta progesta pääset paremmin kärryille täältä http://progressive.homestead.com/portugalprog.html

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: