Pekka retroilee: Tim Hardin ”1”, 1966, USA

hardinLiian tunnettu ja kulunut aihe Retrokkiin? Ehkä. En totuuden nimessä aikonut tästä kiekosta kirjoittaa, sillä useat levyn kappaleista ovat – jos eivät puhkikuluneita, niin ainakin tuttuja joko Hardinin itsensä tai jonkun muun esittäminä. Eräänä iltana lätkäisin kiekon kuitenkin lautaselle, ja mieleni muuttui.

Samalla muistelin Hardinin traagista elämää: Vietnam-veteraani, aikeita näyttelijäksi, päätyminen blues- ja folk-mieheksi New Yorkissa – ja heroiini, joka varjosti hänen elämäänsä Vietnamista asti ja myös lopetti sen vuoden 1980 viimeisinä päivinä. Silloin ikää oli vain 39 vuotta.

60-luvun alkuvuosina Hardinin tyyli perustui pitkälti bluesiin ja rock’n’rolliin – noilta vuosilta on peräisin Atcolla julkaistu ”This Is Tim Hardin” sekä Verven ”Tim Hardin 4” – joka ei siis todellakaan ole jatkoa eikä edes sukua Verven kolmelle ensimmäiselle Hardin-julkaisulle. Rock’n’roll’n’rhythm&blues-kaudella Hardinin setti koostui paljolti covereista: “Hoochie Coochie Man”, “Blues on the Ceiling”, “Stagger Lee”, “House of the Rising Sun”… oman leimansa tuttuun repertuaariin toi Hardinin vahva ääni – joka kuitenkin koko ajan tuntui olevan särkymäisillään. Tulkintaa tunteella, jopa tuskalla, siitä kaiketi oli kysymys.

Jotain kuitenkin tapahtui vuonna 1965. Olisiko ollut Dylanin tai jonkun muun samasta maaperästä ja kaupungista nousevan singer-songwriterin ansiota, mutta Hardinin tyyli muuttui radikaalisti. Omia sävellyksiä ja sanoituksia alkoi syntyä – ja millaisia! ”Tim Hardin 1” -albumin biisejä kuunnellessa tuntuu, että mies on ollut kuolettavan rakastunut – välillä kaiken maallisen yläpuolella, välillä epävarma vastapuolen tunteista, välillä peloissaan ja jopa epätoivoissaan rakkauden mahdollisesta menetyksestä. ”Reason to Believe”, ”How Can We Hang on to a Dream”, ”Misty Roses” ja ”Don’t Make Promises” elävät syystäkin klassikkoina. Herkkiä balladeja, Hardinin harsoinen laulu, suhdesoppaiset – ja jopa soopaiset – sanat. Vaikka lyriikoissa piehtaroidaan rakkaudentuskissa, sävellysten ja sanoitusten yhdistelmä on niin vakuuttava ja tunteisiin vetoava, että jopa paatuneen seniorin sydän muljahtaa välillä ilkeästi.

Biisejä ei ole turhaan venytetty, vaan ne haihtuvat kun asia on ilmaistu. Jäljelle jää vain haikea tunne – ja halu kuunnella kappale uudelleen. Itsesäälin suossa vellovalle albumi voi olla kohtalokas. Olisiko niin, että Hardinin sydäntä särkevät biisit murensivat miehen omaa uskoa, lisäsivät epätoivoa ja tarvetta paeta todellisuutta.

Musiikillisesti – siis säestysten ja jopa äänityksen suhteen – albumi on aika epätasainen. Joidenkin tietojen mukaan karuihin mies ja kitara tai piano -biiseihin lisättiin taustoja – mm. jousia – jälkikäteen mallia ”Sounds of Silence”. Onneksi siirappia ei ole kuitenkaan liikaa, vaan taustat ovat jazzahtavan ilmavia. Kokonaiskuvaa voisi verrata vaikka samantyyppiseksi tehokkaaksi ja taidokkaaksi mosaiikiksi kuin minkä Nick Draken musiikki ja Robert Kirbyn sovitukset muodostivat. Suurin osa kappaleista on pituudeltaan alle kolme minuuttia. Niinpä albumi on lyhyt – tosin ei niin lyhyt kuin ”Tim Hardin 2”, jonka kesto on noin 22 minuuttia.

Hieno albumi siis, puutteineenkin.

Hardinin myöhemmistä vaiheista lyhyesti. Kakkosellakin on aika monta muiden tulkitsemaksi päätynyttä klassikkoa – ainakin ”The Lady Came from Baltimore” ja ”If I Were A Carpenter” sekä ”Red Balloon”. Yleisilmeeltään vähän valoisampi, mutta sävellyksissä on edelleen mollisävyinen perusvire. ”Tim Hardin 3” on puolestaan live, nelosesta  jo puhuttiinkin. Sitten Hardin siirtyi Columbian artistiksi, ja ainakin ensimmäinen tuon merkin kiekko on aikamoinen taidepaukku puhetta, pitkiä biisejä – aikaansa sidottu kokeilu.

(Verve Forecast FT/FTS 3004, 1966, CD-versio Water 230, myös useita kokoelmia, joilla albumin biisit)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: