• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Keitsi retroilee: Julius Victor ”From the Nest”, 1970, USA

Vielä puolisen vuotta sitten en edes tiennyt tällaisen pitkäsoiton olemassaolosta. Bändin nimi, albumin titteli kuin myös levymerkki olivat kaikki minulle entuudestaan tuntemattomia. Niinpä en osannut edes kaivata kiekkoa kokoelmani jatkeeksi…

Vaan sitten kävi niin, että madridilainen ystäväni Enrique lähetti minulle päivitetyn tekstitiedoston (ei kansikuvia siis) vaihtotavarastaan. Äijän tuoreutukset ovat kuitenkin niin suppeita, että joudun yleensä kahlaamaan listaa läpi yhä uudestaan ja uudestaan. Vaihtokauppojen tekemistä vaikeuttaa myös se, että miekkosen kuntoluokituksissa on paljonkin toivomisen varaa.

No, kun en muuten löytänyt riittävästi kurantteja herkkuja, päätin plokata sokkona melko huonokuntoiseksi epäilemäni Julius Victor -albumin. Kiekon titteli ”From the Nest” kun antoi ounastella, ettei artistinimen taakse ainakaan kätkeytynyt joku espanjalainen, ainoastaan Madridin seudulla suosiota niittänyt, viihdelaulaja…

Ei todellakaan! Kyseessä on 1960-luvun lopulla ilmeisesti New Yorkissa perustettu ’heavy psychedelic’ -kvartetti, jonka taustoista kukaan ei tunnu tietävän juuri mitään. Näin paljon sain selville, kun lopulta innostuin setvimään asiaa netistä. Myös se tuli selväksi, että ”From the Nest”:in originaalipainokset ovat nykyisin varsin haluttuja ja hintaviakin.

Musiikillisesti Julius Victor operoi keskitempoisen, vahvasti urkuvetoisen ja melko raskassointisen progepsykedelian parissa. Soitossa on vahvoja vaikutteita bluesista ja jatsista, lauluosuudet ovat pääosin ruudikasta mutta hieman monotonista r&b-pohjaista revittelyä. Jenkkibändeistä mieleen tulevat mm. Iron Butterfly, Vanilla Fudge ja H.P. Lovecraft, mutta hetkittäin ajatukset harhautuvat myös varhaisen brittiprogen puolella, esim. Procol Harumin ja Black Widow’n tuonaikaisiin hengentuotteisiin.

Julius Victorin soitossa ei ole suuremmin moittimista. Urkuri / pianisti Kimball Lee on eittämättä ryhmän kingi, mutta hyvin se sujuu homma muiltakin. Levykansissa ei ole tietoa siitä, kuka kundeista hoitaa lauluosuudet. Vahvasti kuitenkin epäilen, että asialla on rumpali Lawrence ”Zea” Engstrom. Miksikö? No, koska kaikki albumin kahdeksan rallia ovat hänen kynäilemiään, tosin kahdessa kumppanina on ollut kosketinsoittaja Lee.

Biiseistä suurimpia suosikkejani ovat progressiivisesti rönsyilevä ”Legend of the Indian Boy”, funkysti svengaava urkublues ”Black Knife”, miellyttävästi keinuva ja melodisilta arvoiltaan maininnan arvoinen ”Circus Lady” sekä kiekon magnum opus, yli 11-minuuttinen jatsahtava ”Fall of Days”, jolla eritoten Lee urkuineen pääsee loistamaan.

Tämän joulun alla 1969 maineikkaassa nykkiläisessä Record Plant -studiossa taltioidun levyn on muuten tuottanut jazz-hemmo Ahmad Jamal kumppaninaan Jamil Sulieman Nasser, alan miehiä hänkin. Itse asiassa levyn julkaissut AJP Records oli osa Ahmad Jamal Production Corporationia.

Ihan kelpo kiekko tämä ”From the Nest”, vaikkei mihinkään ylisanoihin aihetta annakaan. Samalla se on oiva esimerkki albumista, joka saa ansaitsemaansa arvostusta vasta vuosikymmeniä ilmestymisensä jälkeen. Olen hyvinkin iloinen siitä, että ystäväni Enriquen laiskuus vaihtokamalistojen päivityksessä saattoi meidät yhteen.

Täytyypä pitää silmät auki, jos vaikka kunnoltaan hieman parempi yksilö putkahtaisi esiin svedupettereiden messulaatikoista 🙂

Julius Victor ”From the Nest”, AJP Records AJP LPS-5160, USA 1970.

Italialainen Akarma / Dodo -lafka uusintajulkaisi levyn sekä LP- että CD-formaatissa 2001, mutta helpoimmin Julius Victoriin pääsee tutustumaan 2010 ilmestyneellä Gear Fab -CD:llä – ei ehkä löydy Anttilasta, mutta cdon.comista kylläkin.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: