• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Time Traveller ”Chapters III & IV”, 2011, Suomi

Seinäjokelainen multi-instrumentalisti ja säveltäjä Juhani Nisula on pitkän linjan rokkareita. Pääinstrumenttiaan kitaraa Juhani on vinguttanut useissa paikallisissa bändeissä, joista tunnetuin on 1990-luvun taitteessa parikin pitkäsoittoa julkaissut Elvis Breznev.

Nelisen vuotta sitten keräilijäkollegani Hakalan Pertti kertoi hyvän ystävänsä Juhanin vääntävän kotitalonsa kellarissa materiaalia sooloalbumia varten. Perin kunnianhimoista instrumentaaliprogetrippiä oli kuulemma lupa odottaa.

Vuonna 2008 Time Traveller -artistinimellä julkaistu ”Chapters 1 & 2” olikin – aina kansitaidetta myöten – kelpo lisä suomiprogen turhan suppeaan historiikkiin. Myös useampi ulkomaan ystäväni ihastui kiekkoon siksi paljon, että pyysivät siltä kuulemalta lähettämään myös tulevat Chapters-trilogian osat levykokoelmansa kaunistukseksi.

Kuukausi sitten ilmestynyt ”Chapters 3 & 4” onkin jo tuottanut viljalti positiivista feedbackia sähköpostiini. Häpeäkseni levyarvion valmistuminen on kuitenkin kestänyt luvattoman pitkään.

Toisaalta olen nyt soittanut kiekon läpi parisenkymmentä kertaa ja pitänyt kuulemastani heti ensi treffeistä lähtien. Kuitenkin vasta nyt se alkaa kolahtaa oikein kunnolla.

Musiikkia luonnehtisin sinfoniseksi heviprogeksi, jossa raskas poljento rankkoine riffittelyineen lyö kättä komeille sävelkaarille ja päällekkäisäänityksillä luodulle leveälle sointimatolle.

Säveltäjänä Juhani Nisula on koskettavien melodioiden mestari, sanoisinko suorastaan romantikko. Mutta asuu miekkosessa myös pesunkestävä äijärokkari, joka lataa hempeilemättä / häpeilemättä testosteronia tiskiin.

Time Travellerin esikoiseen verrattuna ”Chapters 3 & 4” on selvästi kitarapainotteisempi luomus. Hyvä niin, sillä juuri kitaran varressa Juhani on omimmillaan. Myös musiikillisten vaikutteiden kirjo on aiempaa monipuolisempi. Vuosien saatossa Seinäjoen suunnalla on raskaan rokin ja monen sortin progen ohella tullut kuunneltua ahkerasti myös fuusiokitaran mestareita. Ja onpa levylautasella pyörinyt ainakin muutama maailmanmusiikkikiekkokin – siitä todisteena toimii vahvasti intilaisvaikutteinen ”Mind Wide Open”.

Koska kyseessä on yhteensä kymmenestä soivasta palikasta koostuva teema-albumi, ei yksittäisten biisien sen yksityiskohtaisempi ruotiminen tunnu tarkoituksenmukaiselta. Kokonaisuutta kuuntelen, Mr. Nisulan koostamaa matkakertomusta musiikille sielunsa omistaneen miehen seikkailusta maailmassa, jossa kaikki sanottava sanotaan sanoitta. Ainakin vielä tällä kertaa.

Jutellessani jokin aika sitten Pekan kanssa aiheesta hän luonnehti (myönteiseen sävyyn toki) levyä ’yhdeksi pitkäksi kitarasooloksi’. Kai asian voi noinkin kuulla, vaikka omissa korvissani levyn runsaat kitaraosuudet stemmoineen ja tuplauksineen toimivat lähinnä melodioiden kuljettajina. Itse asiassa se on aika yllättävää, sillä kyllä Juhanilla riittäisi rahkeita solistiseen briljeeraukseenkin.

Kitaran ohella lukuisia kosketin- sekä muutamia vieraampia kielisoittimia näpelöivä Nisula on värvännyt rumpaliystävänsä Zeko Takamäen vakijäseneksi Time Travelleriin. Apujoukkona levyn tekoon ovat ansiokkaasti osallistuneet Timo Ristilä (koskettimet), Petteri Hietamäki (tenorisaksofoni ja huilu) sekä Petri Kivimäki (tenorisaksofoni). On siinä mäkiä kerrakseen 🙂

Levy on äänitetty vuoden 2010 aikana Juhanin isännöimässä Magic Mushroom  -studiossa Seinäjoella. Hetkittäin tuntuu siltä, ettei hyvänkään kotipajan kapasiteetti oikein tahdo riittää näin monisyisen, runsaasti päällekkäisäänityksiä sisältävän materiaalin optimaaliseen taltiointiin. Vaan minkäs teet, perinteisillä äänilevyteollisuuden ’panos-tuotos’ -lähtökodilla ei Time Traveller -tarinaan olisi kirjoitettu ensimmäistäkään lukua…

Nyt niitä sentään on luvassa kaksi lisää!

Keitsi

——

Time Traveller ”Chapters III & IV” julkaistiin sekä vinyyli- (Jäänsärkijä JSLP 11) että CD-formaatissa ( Presence PRECD 030), joita molempia voit tilata vaikkapa täältä www.runningmoose.fi. Time Travellerin MySpace-sivut biisinäytteineen löydät puolestaan täältä www.myspace.com/aikatraveller.

Progressiivisen rock-musiikin ykkössaitteihin lukeutuva Progarchives teki muuten Juhanista ihan kelpo haastattelun, jonka voit lukea täältä www.progarchives.com/forum/forum_posts.asp?TID=78427.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: