Kuuntelussa: Anna Inginmaa, Nämä kujat, 2011

inginmaaHelsinkiläisen laulaja-lauluntekijä Anna Inginmaan ja kitaristi-säveltäjä Veikki Virkajärven folk-laulelmahenkinen omakustanne.

Tekijät itse kuvailevat levyn musiikkia mukana tulleessa saatekirjeessä – oion hieman mutkia tässä – ”uskomattoman kauniiksi popiksi”. Itse en ehkä käyttäisi sanaa ”pop”, sillä omassa mittaristossani Anna Inginmaan sanoittama ja Veikki Virkajärven kanssa säveltämä musiikki menee syvemmälle ja on paljon enemmän kuin kevyttä ulkokultaista taustahälyä.

Kaunista ja tunnelmallista kyllä, melodista ehdottomasti. Inginmaan intiimi, välillä kuiskaava laulutyyli, Virkajärven jäntevä ja varmaotteinen kitarointi sekä väriä antamassa välillä sello, tuossa chanson-haitari, jossain musiikkiin jopa progemaisia sävyjä tuova lyyra – ääni ja instrumentit nivoutuvat saumattomaksi ja orgaaniseksi kokonaisuudeksi. Tarkoittaa erinomaisia sovituksia. Sooloja ei sen kummemmin viljellä – ne taitavatkin olla tällä levyllä ainoita asioita, joita jäin kaipaamaan Virkajärven ilmeikkäisiin ja sujuviin sooloihin Aapo Heinosen levyllä mieltyneenä.

Inginmaan laulutulkinta on sävykästä, intensiivistä, intohimoista ja revittelevääkin – johtunee itse tehdyistä ja siksi sisäistetyistä sanoituksista. Niissä liikutaan pääasiassa suhdekoukeroissa ja -tunnelmissa, välillä tosin aika abstrakteilla ja käsitteellisillä tasoilla. Mikä tämänikäiselle on vain siunaus, sillä eihän ihmissuhdevatkausta ja -purkausta muuten kestäisikään kuunnella… maisemat ja sävyt ovat hyvin kaupunkilaisia.

Jos nyt joitain vertailukohtia pitäisi antaa, niin Inginmaan lauluääni tuo muistumia Johanna Iivanaisesta, rajummista vedätyksistä ja improvisaatioista tulee mieleen Maarit. Sitten: ja tämä nyt voi olla täysin harhainen mielikuva, mutta muutama vapaamuotoinen improvisoinnin poikanen johdattaa David Crosbyn sävellysaihioidensä ympärillä harrastamaan vokaalijamitteluun. Josta herääkin kysymys Inginmaan tulevaisuuden suunnasta: poppiympyröissä kilpailu on armottoman kovaa ja usein ulkomusiikillisiin ominaisuuksiin perustuvaa. Lahjoja – näkemystä, ääntä ja taitoa – varmasti löytyisi vapaampaan, folkista ponnistavaan jazzahtavampaan ilmaisuun.

Ammattilaistasolla siis liikutaan – miksi tämä on kuitenkin jäänyt omakustanteeksi?! Virkajärven mukaan levy-yhtiöllekin tarjottiin, mutta ei sopinut aikatauluihin. Niinpä julkaisu päädyttiin pitämään omissa näpeissä. Tästä vaan on ikävänä seurauksena, että levyn jakelu perustuu myyntiin keikoilla – netistä en ostospaikkaa löytänyt, muutama biisi kylläkin kuunneltavana Annan Myspace-sivulla.

Erinomainen suoritus, kannattaa tutustua sekä levyyn että keikkoihin, kun hollille sattuu.

Pekka

Anna Inginmaa: Nämä kujat (Omakustanne, 2011)

www.myspace.com/annainginmaa; www.annainginmaa.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: