• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Kuuntelussa: Pax Romana ”And the Dance Begins Again”, 2009

pax-romanaViisi kaverusta päättää 30 vuoden tauon jälkeen kokoontua ja musisoida – lopputulos on niin hyvä, että päätetään tehdä levy. Ja toinen. Tämä on se toinen.

Vaikka Pax Romana -yhtyeen edellisen levyn olin puolihuolimattomasti kuunnellutkin – ilman sen kummempaa vaikutusta ja aivopoimuihin koteloitunutta muistikuvaa – tämä toinen albumi löi aika ällikällä. Tai oikeastaan siirsi aikakoneeseen. Sitten luin äijien historiaa netistä, ja ymmärsin: alun perin Pax Romana (suom. Rooman rauha) toimi 70-luvun puolivälin kaukaisemmalla puolella Iisalmen suunnalla, ja sieltä musiikillisajalliset vaikutteetkin kumpuavat.

Taru Pax Romanasta?

En mahda sille mitään, että jo muutaman kuuntelun perusteella miellän tämän albumin kokonaisuutena, ja nimenomaan teemakokonaisuutena mallia ”Tommy”. Osittain tämä johtuu varmaan siitä, että kaksi-kolme biisiä eroaa levyn huippumelodisesta ja aika pehmosta kokonaisilmeestä rajumpina vetoina. Yksittäisinä poikkeuksina ne ehkä hajottavat, mutta erilaisina ne kuitenkin kuljettaisivat ja monipuolistaisivat teemaa tai tarinaa upeasti. Vanhan äijän horinaa? Voi olla, mutta aistin bändissä – vaikka vain ajoittain kokoontuvasta kaveriporukasta olisikin kysymys – olevan määrätietoisuutta, kypsyyttä ja kärsivällisyyttä pitempiin kaariin. Sillä jo yksittäisissä biiseissä on runsaasti nautittavaa ja kuuntelua kestävää tarttumapintaa.

Erityisesti pidän hyvistä, kutakin kappaletta palvelevista sovituksista – luonnollisia, loogisia, melodisia ja tarkoituksenmukaisia. Otetaan vaikka esimerkiksi nimikappale. Upea aloitus – jännite kasvaa, biisi kääntyy uljaaksi Pink Floyd -henkiseksi, jähmeän arvokkaasti eteneväksi, melankolisin maustein sävytetyksi melodiaksi. Rytminvaihdos ja vauhti kiihtyy kiihkeän viulun, raivoisan taustalaulun ja kitarasoolon kirittämänä. Huh. Huomio kiinnittyy saundin ja soiton ammattimaisuuteen – täyttä tavaraa!

Hajahuomioita

Levyllä ydinbändiä – Jouko Höytämö, rummut, Ilpo Komulainen, basso, Jukka Höytämö, kitarat, Matti Kervinen, koskettimet ja laulu sekä Matti Inkinen, kitarat ja laulu – vahvistaa aikamoinen joukko vierailijoita, mm. Kalle Fält (sopraanofoni), Maria Hänninen (viulu ja taustalaulu) sekä Jari Loisa (nauhaton basso).

Yli 7-minuuttinen ”Flutter”-instrumentaali sopisi myös Kataya-yhteyeen ”Voyager”-kiekolle – purjehditaan vuoroin kosketin-, vuoroin kitaravetoisissa leppeissä tuulissa, rullaavissa mainingeissa. Kohokohtia on myös melodinen ”Maria”, jota värittää Kalle Fältin foni – loppuun vetäistään Pekka Pohjolamainen kansanmusiikkiosio.

Alussa mainitsemani tarinamaisuus toteutuu lopetusbiisissä ”A Christmas Carol from Flanders” – kai se sijoittuu maailmansodan aikaan. Sopisi muuten hartaan melodiansa ja melankolisen sanoituksensa puolesta vaikkapa Stingin levylle… onneksi tässä Pax Romanan vedossa on tarpeen rosoinen tulkinta.

Kokonaisuutta toistakymmentä kertaa kuunnelleena muutama nippeliluokan asia pistää korvaan. Kritiikin kohteita on kuitenkin niin muutama ja niiden mittaluokka niin pieni, että vaikutus kokonaisuuteen on minimaalinen.  No, ”I’m In a Train” -biisin syntikkasoolon sointi ei ehkä kuulu joukkoon. ”High Tide” -Stones-boogien sooloinstrumentiksi olisi syntikkaa paremmin sopinut räkäinen foni. Kakkosbiisi ”Nobody Never Knows” jankkaavine kertosäkeineen jäädyttää peliä – tosin sen kitarasoolo on komea!

Kenelle?

Voin vakuuttaa, että Pax Romana kolahtaa sinulle, joka olet elänyt kiihkeimmät musiikinharrastus- ja maunmuokkausvuotesi 70-luvulla ja kaipaat ajatonta, krumeluureista ja pintakiillosta piittaamatonta pop-progea, klassista Genesistä, Pink Floydia ja ehkä Wigwamiakin.

Pekka

Pax Romana: And the Dance Begins Again (Presence Records PRECD 017, 2009).

http://www.paxromana.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: