• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Pekka retroilee: Bert Jansch ”Moonshine”, 1973, Englanti

janschTämä taisi olla aikoinaan ensimmäisiä kuulemiani ja vakavammin kuuntelemiani Bert Jansch -kiekkoja – muistelen, että ostin levyn käytettynä Töölön raitiovaunuhallien kupeessa, aivan Töölönkadun alussa vähän aikaa sijainneesta divarista.

Olisiko ollut niin, että divari muutti sittemmin Asematunneliin ja siitä tuli Pop-City? Vai oliko se lyhytaikainen Pop-Cityn sivutoimipiste? Silloinkin taisi muuten olla kevättalvi, teräksisen kirkas ja läpikuultava ilma, pistävä auringonpaiste joka ei kuitenkaan lämmittänyt.

No joka tapauksessa: Pentangleen olin jo tutustunut ja tykästynyt, joten suurin piirtein tiesin mitä tuleman piti. Ehkä kuitenkin odotin vielä puristisempaa musiikkia mallia mies ja akustinen kitara. Häikäistyin jo silloin – ja nyt uudelleen – ilmavasta ja äärimmäisen melodisesta, hieman surumielisestä kokonaisuudesta.

Ehkä melankolia tulee Janschin kaikki maailman murheet sisäistäneestä äänestä, ehkä kaipausta huokuvista sävellyksistä – osa tradeja, muutama oma. Sovitukset eivät ainakaan melankoliaa häivytä, päinvastoin. Musiikki ei välttämättä ole kaukana Pihasoittajien kakkosalbumin kaihoisista biiseistä – esimerkkinä aloituskappale ”Yarrow” yksinkertaisine mutta kiehtovine huiluineen. Biisinä se on ”Scarborough Fair” -muunnelma – tai toisinpäin. Mollivoittoisesta materiaalista huolimatta Janschin äänessä on vakuuttavuutta, lohtua, määrätietoisuutta – vaikka elämä on täynnä murhetta, jokainen päivä on elettävä rohkeasti, vaikeudet kohdattava silmästä silmään.

Albumin vahvat miehet ovat Janschin lisäksi basisti Danny Thompson, viulusti Ali Bain, sähköbasisti Tony Visconti sekä kolmeen biisiin sähkökitaramagiaansa loihtiva Gary Boyle (kansissa Garry Boyle). Erityisesti kannattaa mainita Viscontin silloinen vaimo Mary Visconti eli Mary Hopkin, joka upeasti kristallinkirkkaalla äänellään säestää Janschin miehekkäämpää vokalisointia Ewan MacCollin paljon lauletussa ”The First Time Ever I Saw Your Face” -klassikossa – kappaleeseen on saatu uutta ulottuvuutta jazzahtavalla sovituksella.

”Moonshine” – nimibiisi – on aivan nappisuoritus. Yleistunnelmaan ja sävellyksenä / sanoituksena se sopisi vaikkapa Nick Draken albumille: surumielinen, aika lohduton sanoitus, Janschin oma, perinteeseen nojaava folk-sävellys, kuitenkin juuri esimerkiksi Drakea väkevämpi, mullantuoksuisempi esitys. Muistan muutaman vuoden takaisen Richard Thompsonin soolokeikan Huvilateltassa. Tanakka etukeno, ”teen-tätä-tositarkoituksella” ja ”vankeja ei oteta” -asenne. Tänne ei ole tultu leikkimään muusikkoa, vaan olemaan muusikko! Samanlainen on ”Twa Corbies” – Jansch ja akustinen kaksin.

”Oh My Father” päättää levyn upeasti: Gary Boylen sähkökitara, Tony Viscontin basso ja Laurie Allenin rummut – mieleen juolahtavat Jefferson Airplanen viimeiset vuodet, varsinkin ”Bark”. Jäntevä, uhmakas laulu, Boylen sähkökitaran kaiutetut syntymärääkäisyt ja kuolemanhätää ja epätoivoa ilmentävät soolot, Viscontin jyrisevän basson kuljettama perusta, Allenin tukeva komppi – jämäkkä loppuniitti.

”Moonshine” taisi jäädä vähän väliinputoaja-albumiksi. Edellinen ”Rosemary Lane” oli täysin soolo ja samalla miehen viimeinen kokonaisuus Transatlanticille. ”Moonshinen” seuraaja, Michael Nesmithin tuottama ja jenkkimuusikoiden kanssa toteutettu ”L.A.Turnaround” aloitti muutaman albumin Charisma-kauden. Ei siis ihme, että tämän ainoaksi Reprise-albumiksi jääneen levyn alkuperäisiä nauhoja ei ole löydetty CD-julkaisuja varten.

Bert Jansch: Moonshine ((Reprise K44225 (UK), MS 2129 (US), 1973).

Varhainen CD-versio kopioitu vinyyliltä (Jansch Records, 1995), uudempi kopioitu aikaisemmalta kopiolta: Castle Music CMRCD112, 2001 – nauhat siis kateissa.

http://www.bertjansch.com/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: