• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Retrokki kuuntelee: Utopianisti ”Utopianisti”, 2011, Suomi

Markus Pajakkalan (saksofonit, huilu, koskettimet, rummut, laulu) luomus, useamman vuoden aikana sävelletty hurja ja haastava, lähes täysin instrumentaalinen progejazzrockmonsteri. Pajakkalan näpit ovat pelissä myös yhtyeissä Poutatorvi, Liljan Loisto, Jani Niemi & Wiima, Reijo-Pekka Kuusela ja Hopeatähti sekä Snekka.

Pekka kuuntelee

Räväkän punainen kansi ja kuvassa elämöivä hahmo jättävät sisällön aika lailla avoimeksi – luen kantta niin, että nyt yritetään murtaa rajoja tai tehdä jotain maata mullistavaa. Musiikillisesta tyylistä, esiintyjästä tai mahdollisesta konseptista kansi ei kerro mitään. Eteenpäin siis, avoimin mielin!

Joudun ensitahdeista hektisen musiikkikarusellin pyörteisiin. Rullaava, puhaltimien vetämä rockabilly-svengi imaisee mukaansa. Kiperä riffi seuraa toistaan, lyhyet soolot täplittävät vastustamattomasti jyräävää boogie-junaa – ja vaikka alussa tasatahtiin poljetaankin, jatkossa mutkikkaammatkin tahtilajit taittuvat notkeasti ja svengaavasti. Uskomatonta, että valtaosa soittimista on yhden ja saman miehen soittamia!

Hengästyn – en kuitenkaan sanoitusten ja tarinoiden seuraamiseen, sillä biisit ovat yhtä lukuun ottamatta instrumentaaleja. Kuten joku ulkomainen arvioitsija osuvasti kirjoitti, ”olen koko levyn soitettuani henkisesti täysin puhki. Siitä huolimatta käännän kiekon uudelleen ja uudelleen”. Vauhti saattaa jonkin biisin ajaksi rauhoittua kiihtyäkseen taas uudelleen.  Vaikka sävellyksissä on vauhtia, niissä on myös koukkua – välillä erittäin kieroa koukkua, joka todellakin venyttää kuuntelijan vieteriä ja sisäistämiskykyä. ”Onko ihan pakko kuunnella näin ahdistavaa musiikkia?”, ähkäisi vaimo, kun paahdoin tätä autostereoista.

Puhallinvetoinen King Crimson? Arktinen Zappa? Energiajuomapataan pudonnut Anssi Tikanmäki? Bailubändi Balkanilta? Mulatu Astatke yökerhon sykkeessä? Tuossahan niitä mieleen juolahtaneita vaikutteita, joskus kaikki yhdessä ja samassa biisissä! Ihailen Markus Pajakkalan kokonaisnäkemystä ja -toteutusta, joka vaikutteista huolimatta kantaa omillaankin. Näkemyksen lisäksi arvostan intohimoa ja mielikuvitusta, sillä vain parissa kohtaa riffit jäävät ohikiitäväksi hetkeksi polkemaan paikoillaan. Niin, puhun mieluummin instrumentaaliriffien varaan rakennetuista kappaleista kuin perinteisistä säkeistö-kertosäe-melodioista. Ehkä sen vuoksi levy kestääkin kuuntelua.

Aikamoinen näyttö Pajakkalalta! Ja koska tämän levyn sävellykset ovat syntyneet useamman vuoden aikana, odotan mielenkiinnolla seuraavaa askelta – se toisen levyn näytön paikka… Mikä muuten tuleekaan olemaan moneen yhtyeeseen sekaantuneen miehen varsinainen ”päätyö”? Soittaja? Säveltäjä? Tuottaja?

Keitsi kuuntelee

Pekka tuossa jo summasikin ansiokkaasti tuntemuksiaan ”Utopianisti”:sta.  Turhan toiston välttämiseksi yritän hoitaa oman leiviskäni hieman eri perspektiivistä, perin juurin positiivista kimppanäkemystä henkilökohtaisilla hajahavainnoilla syventäen.

Hurjia tempoja tosi tanakan fonisektion piiskaamana. Huikean taidokasta musiointia sekä bändi- että yksilötasolla. Rytmien, tunnelmien,  desibelien, soitinnuksen ja sovituksellisten oivallusten ilotulitusta. Soittamisen iloa ja hurttia sävelhuumoria. Erinomaisesti äänitettyä ja tuotettua tavaraa, etenkin pienen budjetin omakustanteeksi.

Koti-Suomen suvisesta iltahämystä New Yorkin savuisiin jazzklubeihin, ranskalaiselta rantabulevardilta itämaisen sulttaanin haaremiin, Rion sambakarnevaaleilta Kosmoksen kummajaisia kurkkimaan…

Kadehdittavan soittotaidon lisäksi Mr. Pajakkalalla on poikkeuksellisen monipuolinen / laaja-alainen näkemys tekemisiinsä, myös ylipäätänsä musiikkiin. Jokainen biisi sisältää kasapäin koukkuja ja yksityiskohtia, jotka saavat Muzak-Matin haromaan hiuksiaan. Kaverin musiikissa ei ole mitään varman päälle rakentuvaa keskivertoa. Pikemminkin kutsuisin meininkiä  musiikkiterapialla luovaksi toiminnaksi formuloiduksi  ADHD:ksi…

Ei mikään ihme, että lähettämässään meilissä Markus totesi ”Utopianistin”:n saaneen osakseen melko ristiriitaisen vastaanoton. Jotkut ovat pitäneet musiikkia leppoisana, toiset taas aivan sairaana.

Minun korvissani Frank Zappa on ollut – ja lienee sitä edelleenkin – Pajakkalan ykkösvaikuttaja. Niin runsaasti tarjolla on Frank-vainaalta tuttuja kähäräisiä ja suupielet hymyyn pakottavia perusaineksia. Kunnianosoituksena Keksintöjen Äitien ikimuistoiselle isähahmolle Markus on jopa ristinyt yhden biiseistä ”Waltz for FZ”:ksi.

Toisena merkittävänä esikuvana uskallan pitää levyn aputuottajana toiminutta ja Markukselle myös sävellysoppia antanutta Anssi Tikanmäkeä, tuota kansallisromanttisten sävelkuvien ja -kuvaelmien armoitettua mestarimaalaria.

Vaikka ”Utopianisti” on ilmiselvästi Markus Pajakkalan sooloprojekti, ei kyseessä ole mikään yli-itseriittoinen egotrippi. Päinvastoin, sillä myös levyllä mukana olevat lukuisat ’apusoittajat”’ saavat luvan loistaa. Vibrafonia, marimbaa ja ksylofonia soittava J-P. Jääskeläinen, hienoa pystybassottelua ”Kärry”-biisissä esittelevä Ville Rauhala sekä ”Markus-sedän letkeämpi klezmer”:issä sitarilla sooloileva Antero Mentu jäivät erityisen hyvin  mieleen. Unohtamatta Markus Luomalan elämänmakuista hanurointia ranskanleivälle ja punaviinille  tuoksahtavassa valssissa ”Bordeaux”.

Jos olisin vanhoilla päivilläni Pekan kanssa bändiä kasaamassa, ottaisin salamana yhteyttä Markus Pajakkalaan. Vai ottaisinko sittenkään? Noinkohan siitä sittenkään syntyisi mitään hedelmällistä, jos kaveri soittaa jok’ikistä instrumenttia huomattavasti paremmin kuin yhtyeen muut jäsenet? Ja varmaan tyyppi panisi meidät heti kättelyssä treenaamaan vain omia biisejään. Lisäksi julli on jopa komeampi kuin minä, Pekasta puhumattakaan 🙂

 —

Utopianisti ”Utopianisti”, Lusti LUSTICD006, 2011

Ostettavissa / ladattavissa täältä http://utopianisti.bandcamp.com/. Katso myös The Making of Utopianisti: http://www.studiopylly.com/.

Hello Frank, kuis panee?

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: