• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kiertää maailmaa: Golden Earring ”Eight Miles High”, 1969, Hollanti

Hollantilaisen rock-musiikin ikibändi (toiminnassa yhä), Haagissa jo 1961 perustettu Golden Earring on jäänyt meikäläiselle hieman hähmäiseksi tapaukseksi. Satunnaisten, pitkälle aikavälille osuneiden kuuntelukokemusten perusteella olen tottunut pitämään sitä lähinnä osaavana pop- ja hard rock -ryhmänä, joka ei kuitenkaan herätä sen isompia intohimoja.

Edelleenkään en omalla suosikkilistallani nosta yhtyettä puukenkärokin ylimpään aateliin. Ainakin osittaiseen mielipiteen tarkistamiseen on kuitenkin tarvetta.

Likimainkaan kaikkia Golden Earring(s) -pitkäsoittoja en ole koskaan kuullut / vaivautunut vielä kuuntelemaan. Taitavat nuo kauan sitten luodut ennakkokäsitykset istua turhan tiukassa. Oikeastaan ensimmäisen kerran sain kunnolla turpiini viime keväänä, kun kuuntelin kunnolla vuonna 1973 ilmestyneen ”Moontan” -kiekon. Vallan hyvää ja jopa kohtuullisen mielikuvituksellista raskasta rokkiahan tuo. Eikä albumilta löytyvä jättihitti ”Radar Love” ole yhtään paskempi biisi sekään.

Nyt levylautasella on pyörinyt jo useamman kerran 1969 ilmestynyt ”Eight Miles High”, jota voitaneen pitää tietynlaisena vedenjakajana bändin varhaisuralla. Samassa yhteydessä yhtyeen nimestä on pudonnut tuo monikkomuodon s-kirjain pois.

Alkuvuosien siisti popmeininki on vaihtunut ajan hengen mukaiseen hippihulinaan, kolmen minuutin siloposkinen pehmoilu radikaalisti ronskimpaan pitkätukkairrotteluun. Tuskin Hollannin vapaamieliseksi tunnettu huumelainsäädäntö on ainakaan jarruttanut muutosta…

Synkkäsävyisellä urkuriffillä levyn avaava ”Landing” kertoo heti, että Golden Earring on siirtynyt operoimaan jonnekin progen, psykedelian ja hard rockin välimaastoon. A-puolen parasta antia on kuitenkin pitkästä huilu-kitaraintrosta raisuksi heavy progeksi repeävä ”Song of a Devil’s Servant”. Vieläkin parempaa on kuitenkin luvassa levypuoliskoa käännettäessä.

”Eight Miles High”:n takasivun täyttävä, The Byrdsin songbookista plokattu nimibiisi on melkoista tajunnanlaajennustavaraa alusta loppuun. Hieman turhaan tekijänoikeustulot napsahtivat David CrosbynJim McGuinnin ja Gene Clarkin pankkitileille, sillä alkuperäisestä psykeklassikosta on jäljellä vain raamit. Loppu onkin sitten villiä free form -revittelyä, josta koko nelikko pääsee runsain mitoin osalliseksi sekä jamikollektiivina että oman soittimensa taitajina.

En varmaan mene hirveästi metsään, jos kuvittelen kuulevani lopputuloksessa vahvoja kaikuja Creamista, ”A Saucerful of Secrets” -periodin Pink Floydista sekä varhaisesta Grateful Deadista. Rajaan takaa tulvineilla krautrock-vaikutteilla sopivasti höystettynä, tietty.

Kunnianhimoista meininkiä pop-imagon juuri karistaneila julleilta, joista yksikään ei vielä tuolloin ollut mikään varsinainen virtuoosi oman instrumenttinsa käsittelyssä. Eipä tuo isommin haittaa, sillä intoa ja uskallusta ryhmällä riittää sitäkin enemmän. Keikoilla bändi saattoi kuulemma jammata biisiä jopa kolmen vartin verran. Aiemmin esittämäni olettamus ’hippinortin’ polttelusta saa lisävahvistusta…

Kokonaisuutena ”Eight Miles High” on aivan ansiokas ajankuva 1960-luvun lopun rockmusiikin murroksesta. Parasta Golden Earringia se tuskin kuitenkaan on. Lukemani perusteella levy kun kalpenee selvästi seuraavalle, 1970 ilmestyneelle ”Golden Earring” -pitkäsoitolle.

En ole kiekkoa koskaan kuullut. ”Eight Miles High”:n perusteella sen pikainen tsekkaaminen on kuitenkin pakkorako…

Marraskuussa 1969 kauppoihin pamahtanut ”Eight Miles High” on Golden Earring(s) -yhtyeen järjestyksessä viides pitkäsoitto. Hollannissa levy julkaistiin Polydorilla (656 019), Englannissa Major Minorilla (SMLP 65) ja USA:ssa Atlanticilla (SD 8244). Uusintapainoksia sekä vinyylinä että CD:nä löytynee useampia.

Bändille omistettuja nettisaitteja on useita. Esimerkiksi näistä on hyvä aloittaa http://www.goldenearring.nl/home ja http://members.ziggo.nl/casper.roos/index.html.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: