• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kiertää maailmaa: Tommy Broman ”Efter midnatt”, 1976, Ruotsi

Alkuperäisenä aikomuksenani oli ’pika-arvioida’ seuraavaksi aivan toinen kiekko. Sattui kuitenkin niin, että sain äskettäin tuplakappaleen ruotsalaisen ex-Levande Livet -kitaristi Tommy Bromanin ainoaksi  jääneestä sooloalbumista ”Efter midnatt”. Silmämääräisesti ja korvavaraisesti arvioituna parempi yksilö arkistoitui omaan hyllyyn sen toisen päätyessä Prime Cutsin sekalaiseen tarjontaan.

Sen verran vahvasti tuo 1976 purkitettu luomus minuun vetosi, että päätin heti tuoreeltaan hehkuttaa positiivista kuunteluelämystäni Retrokin lukijoille. Tätä kiekkoa kun tuskin monikaan teistä tuntee entuudestaan.

Jo levyn soittatiedot herättivät keskimääräistä suurempaa kiinnostusta, sillä mukana ovat mm. Björn J:son Lindhin, Malando Gassaman ja Janne Bandelin kaltaiset laatusoittajat. Lisäarvoa heltisi myös laatutietoisesta julkaisutoiminnasta tunnetusta YFT-levymerkistä. Kuin myös siitä, että ”Efter midnatt” on instrumentaalikiekko – Tommy Bromanilta oli siis lupa odottaa kelpo näyttöjä Stratocasterin varressa…

No mikä ettei. Soinnikasta särösoundia suosiva Broman on vallan kelvollinen kepittäjä. Ei mitenkään mielettömän omaperäinen, mutta teknisesti perin pätevä ja hyvää makua osoittava sellainen. Lisäksi kaveri tuntuu olevan hyvin selvillä siitä, mitä on tullut studioon tekemään. Motivaatioksi sitä kai voitaisiin kutsua.

Tyylillisesti kiekko on tasapainoinen sekoitus blues-, hard- ja eritoten funkahtavaa jazz-rockia. Vaikka kyseessä on kitaristin soololevy, pääsee toki myös taustabändi näyttämään svengikynsiensä terävyyden.

Pääosin levyn biisit ovat Bromanin omia hengentuotteita. Lainamateriaalia edustavat kanadalaisen folk-laulajatar Bonnie Dobsonin vuonna 1962 säveltämä ”Morning Dew”, easy listening -legenda Victor Youngin ”Delilah” sekä The Sutherland Brothersin alunperin levyttämä ”Sailing”, josta raspikurkku Rod Stewart coveroi jättihitin vuonna 1975. Itse asiassa sinkkunakin julkaistu ”Sailing” on koko albumin munattomin veto, vähän samaa sarjaa kuin Jeff Beckin ”Love is Blue”.

Että tällaista. Ei ”Efter midnatt” maailmoja mullista, mutta on toki kuitenkin retroilun arvoinen luomus. Sääli, että ilmestyessään 35 vuotta sitten levy jäi turhan vähälle huomioille.

Eipä silti, kohtalontovereita sille piisaa pilvin pimein…

Tommy Bromanin ”Efter midnatt” julkaistiin YFT-levymerkillä katalookinumeronaan YFT-503010.  Kiekosta tuskin löytyy uusintajulkaistua sen paremmin vinyyli- kuin CD-formaatissakaan.

Ennen sooloalbumiaan Broman oli mukana Levande Livet -bändissä ja sen harvinaisella, 1973  ilmestyneellä ”Strömmens pärla” -albumilla (Silence SRS 4622). Lisäksi Broman kuului kiistellyn, seksuaalisesti suorasukaisista sanoituksistaan tunnetun laulunlaittaja Tom Zachariasin vakiolevytysmiehistöön. Vuosina 1975 – 1979 yhteisiä levytysprojekteja taisi olla peräti neljän albumin verran, mukaan lukien jopa ruotsalaisen mittapuun mukaan härskit pornolevyt ”Belinda” ja ”Belindas döttrar” vuodelta 1975.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: