Keitsi kiertää maailmaa: Tommy Broman ”Efter midnatt”, 1976, Ruotsi

Alkuperäisenä aikomuksenani oli ’pika-arvioida’ seuraavaksi aivan toinen kiekko. Sattui kuitenkin niin, että sain äskettäin tuplakappaleen ruotsalaisen ex-Levande Livet -kitaristi Tommy Bromanin ainoaksi  jääneestä sooloalbumista ”Efter midnatt”. Silmämääräisesti ja korvavaraisesti arvioituna parempi yksilö arkistoitui omaan hyllyyn sen toisen päätyessä Prime Cutsin sekalaiseen tarjontaan.

Sen verran vahvasti tuo 1976 purkitettu luomus minuun vetosi, että päätin heti tuoreeltaan hehkuttaa positiivista kuunteluelämystäni Retrokin lukijoille. Tätä kiekkoa kun tuskin monikaan teistä tuntee entuudestaan.

Jo levyn soittatiedot herättivät keskimääräistä suurempaa kiinnostusta, sillä mukana ovat mm. Björn J:son Lindhin, Malando Gassaman ja Janne Bandelin kaltaiset laatusoittajat. Lisäarvoa heltisi myös laatutietoisesta julkaisutoiminnasta tunnetusta YFT-levymerkistä. Kuin myös siitä, että ”Efter midnatt” on instrumentaalikiekko – Tommy Bromanilta oli siis lupa odottaa kelpo näyttöjä Stratocasterin varressa…

No mikä ettei. Soinnikasta särösoundia suosiva Broman on vallan kelvollinen kepittäjä. Ei mitenkään mielettömän omaperäinen, mutta teknisesti perin pätevä ja hyvää makua osoittava sellainen. Lisäksi kaveri tuntuu olevan hyvin selvillä siitä, mitä on tullut studioon tekemään. Motivaatioksi sitä kai voitaisiin kutsua.

Tyylillisesti kiekko on tasapainoinen sekoitus blues-, hard- ja eritoten funkahtavaa jazz-rockia. Vaikka kyseessä on kitaristin soololevy, pääsee toki myös taustabändi näyttämään svengikynsiensä terävyyden.

Pääosin levyn biisit ovat Bromanin omia hengentuotteita. Lainamateriaalia edustavat kanadalaisen folk-laulajatar Bonnie Dobsonin vuonna 1962 säveltämä ”Morning Dew”, easy listening -legenda Victor Youngin ”Delilah” sekä The Sutherland Brothersin alunperin levyttämä ”Sailing”, josta raspikurkku Rod Stewart coveroi jättihitin vuonna 1975. Itse asiassa sinkkunakin julkaistu ”Sailing” on koko albumin munattomin veto, vähän samaa sarjaa kuin Jeff Beckin ”Love is Blue”.

Että tällaista. Ei ”Efter midnatt” maailmoja mullista, mutta on toki kuitenkin retroilun arvoinen luomus. Sääli, että ilmestyessään 35 vuotta sitten levy jäi turhan vähälle huomioille.

Eipä silti, kohtalontovereita sille piisaa pilvin pimein…

Tommy Bromanin ”Efter midnatt” julkaistiin YFT-levymerkillä katalookinumeronaan YFT-503010.  Kiekosta tuskin löytyy uusintajulkaistua sen paremmin vinyyli- kuin CD-formaatissakaan.

Ennen sooloalbumiaan Broman oli mukana Levande Livet -bändissä ja sen harvinaisella, 1973  ilmestyneellä ”Strömmens pärla” -albumilla (Silence SRS 4622). Lisäksi Broman kuului kiistellyn, seksuaalisesti suorasukaisista sanoituksistaan tunnetun laulunlaittaja Tom Zachariasin vakiolevytysmiehistöön. Vuosina 1975 – 1979 yhteisiä levytysprojekteja taisi olla peräti neljän albumin verran, mukaan lukien jopa ruotsalaisen mittapuun mukaan härskit pornolevyt ”Belinda” ja ”Belindas döttrar” vuodelta 1975.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: