• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kuuntelee lisää jouluaiheista musiikkia: Marcus Viana ”Fantasia de Natal”, 1989, Brasilia

”Heavy Christmas” -kiekkoa (kuulokkeet päässä) himokkaasti hinkatessani tulin pohtineeksi, josko levyhyllystäni löytyisi ensimmäistäkään sellaista jouluaiheista pitkäsoittoa, jolla voisin mahdollisesti sulostuttaa myös armaan siippani elämää. Ja kuitenkin säilyttää samalla musiikilliset kasvoni…

Ensimmäisenä mieleen tuli arvostettu brasilialainen viulisti ja kosketinsoittaja Marcus Viana, joka vuonna 1979 aloitteli menetyksekästä musiikkiuraansa sinfonisen progebändi Sagrado Coracao de Terran primus motorina.  1990-luvulta lähtien Viana on kunnostautunut etenkin elokuvamusiikin säveltäjänä, esittäjänä ja julkaisijana. Netistä (lisään loppuun jonkun käyttökelpoisen linkin) löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa miehen urasta ja aikaansaannoksista.

Vuonna 1989 ilmestynyt ”Fantasia de Natal” on instrumentaalialbumi, jolla Viana tulkitsee perinteistä joulumusiikkia omista lähtökohdistaan. Viisikielisen sähköviulun ohella hän soittaa levyllä Rolandin digitaalista pianoa ja useampia syntetisaattoreita. Homma on purkitettu miehen omassa Sonhos & Sons -studiossa – samalla nimellä kulkee myös Vianan perustama pieni mutta sitäkin pippurisempi levy-yhtiö.

Nuo edellä mainitsemani ’omat lähtökohdat’ eivät edusta minkään maailman radikalismia. Tuhanteen kertaan kuullut tutut sävelmät kuulostavat ihan oikealta joulumusiikilta. Sovituksissa on kuitenkin vahva sinfonisen, paksuja sävel- ja sointikerrostumia suosivan sähköprogen leima. Myös toteutuksellisesti palikat ovat koko lailla hyvin kohdallaan.

Ihan mielikseen ”Fantasia de Natal” -kiekkoa kuuntelee. Progressiivinen minäni ei pane hirveästi hanttiin, vaikka ämyreistä soljuu ilmoille ”Hark! The Herald Angels Sing”:in, ”Jingle Bells”:in, ”O du fröhliche”:n ja ”Stille Nacht”:in kaltaisia kuluneita xmas-klassikoita, joiden suomenkielisiä titteleitä en tähän hätään lähde tsekkaamaan. Vähän menee homma hetkittäin viihteen puolelle, mutta menkööt. Armaani onnellinen hymy (on rouva vielä sen verran jouluisissa tunnelmissa) on kevyesti sen arvoinen…

Oma kappaleeni Marcus Vianan ”Fantasia de Natal” -albumista on ilmestynyt brasilialaisella Arteciência -levymerkillä (803.882) vuonna 1989. Uskoakseni kyseessä on originaalipainos. CD:nä levy on julkaistu 1993 jo mainituksi tulleella Sonhos & Sons -levymerkillä.  Mr. Vianasta voit halutessasi lukea lisää vaikkapa täältä http://www.answers.com/topic/marcus-viana

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: