Pekka kuuntelee: Reg King “Reg King”, 1971

 

regkingKuuntelin ihastellen tätä kiekkoa, kun sain uudelleenjulkaisun käteeni joskus vuosi sitten – alkuperäistä vinyyliä en ole onnistunut löytämään. Ihmettelin silloin, miksi Reg King, miehen aikaisempi kokoonpano the Action sekä siitä lohjennut Mighty Baby eivät ole supertähtiä – kuten ei myöskään Blossom Toes – kaikki tavalla tai toisella samaa musiikillista puuta. Näissä yhtyeissä suhanneiden soittajien (tai ainakin yhden soittajan, Alan ”Bam” Kingin) suurin suosio taisi tulla myöhempinä vuosina nimellä Ace, hittihän oli How Long?

Jokin aika sitten ”kuuntelemani” Gary Farr sujahtaa aika vaivattomasti Reg Kingin kanssa samaan lokeroon: samoja soittajia, sama aikakausi. Muutakin yhteistä löytyy: the Actionin managerina yhtyeen soul/mod-kaudella hääri Gary Farrin veli Rikki Farr – ja todellakin hääri, kertomusten mukaan katastrofaalisin tuloksin. Rikki Farr tuli myöhemmin kuuluisaksi Isle of Wight -festarin järjestäjänä.

Täältäkö Paul Weller on ideansa ammentanut?

Musiikillisesti Reg King on Gary Farria raskaampi: kun kuuntelin cd:tä autossa, kysäisi vaimo onko kyseessä mahdollisesti Led Zeppelin? No, Zeppeliniä – ja erityisesti Robert Plantia – muistuttaa ehkä Kingin kaiutettu ja usein päällekkäisäänitetty laulu sekä jonkin biisin tiukka riffittely. Kokonaisuutena musiikki on kuitenkin lähempänä keskitien rockia kuin Zeppelinin toisaalta tanakkaa riffirockia, toisaalta verevää folkkia. Yksi Kingin kiekon vahvoista elementeistä on koskettimet, pääasiassa urut, kuten kolmosbiisissä That Ain’t Living. Ihan tulee klassinen Procol Harum ja Matthew Fisherin kaksi ekaa sooloalbumia mieleen. Myös Traffic onki samoilla apajilla, eikä ihme, sillä Steve Winwood vierailee tälläkin levyllä. Huhujen mukaan fölissä olisi myös Brian Auger, vaikka hän kuulemma itse toisin väittääkin.

Reg Kingin uhkaava, tiristetty lauluääni kuuluu Steve Marriott -koulukuntaan – myöhemmistä vokalisteista Paul Weller on ikääntyessään tavoittanut samaa äijämäisyyttä. Wellerin kiekotkin yltävät yhtä täysipainoiseen lopputulokseen: nuoruuden angsti on saanut tehdä tilaa musiikillisesti täysipainoisille kokonaisuuksille. Ja Marriottista, tai oikeastaan Humble Piesta vielä sen verran, että tuon bändin keskikauden valkoisen miehen soul tummine taustalaulajineen kuuluu myös Kingin kiekolla, nyt taustalaulajana Doris Troy.

Ei ole kolmen kitaran Fleetwood Macin voittanutta

Fleetwood Mac putkahti tähän yli 11 minuuttisen Savannah-biisin vuoksi. Siinä Mick Taylor, Jo Wright sekä Reg King itse rytmikitrassa ja Brian Auger uruissa kirittävät, yllyttävät ja härnäävät toisiaan aikamoiseen lentoon. Ihan ei kuitenkaan päästä Peter Green-Jeremy Specer-Danny Kirwan-meininkiin mallia Oh Well ja Green Manalishi.

Joku valitteli Savannah-biisin pitkää kestoa – mutta mitä ihmettä: tätä menoahan kuuntelisi ilokseen vaikka korvat vereslihalla! Biisi tosin hajoaa puolivälin jälkeen, kunnes rummut poimivat naurettavan nopean rytmin. Muutama maukas, tunnusteleva kitarafraasi ja siihen se herkku taipuu.

In My Dreams voisi hyvin olla Rekku Rechardtin kynästä – ylväs, kristallinkirkkaasti etenevä riffi, vähän epämukavat sointuvaihdot. Kuulostaa hieman tekemällä tehdyltä tai useammasta palasesta kasatulta – siis Wigwamilta! Wigut muistuvat mieleen myös soitinnuksesta: piano ja urut. Ja jos hakemalla hakee, ehkä Kingin laulusta löytyy samaa intohimoa ja paloa kuin Gustavssonilta.

Albumin viralliseksi lopuksi Gone Away, hymni, oodi, kaunis urkuvetoinen jäähyväinen parhaaseen Procol-perinteeseen.

Tätä kiekkoa olen kuunnellut useaan otteeseen, useaan kertaan kyllästymättä. Albumi edustaa mielestäni 70-luvun alun parasta englantilaista rock-perinnettä. Maanläheinen, nöyrä, sisukas, omistautunut. Kansi tosin on melkoisen hirveä…

-.-.-.-.-.-.-.-

Reg King kuoli syöpään pari kuukautta sitten (8.10.2010) 65-vuotiaana.

Reg King: Reg King (United Artists UAS29157, 1971). Uudelleenjulkaisu CD:llä Circle CPW C106 (mukana bonusraitoja, mm. varhaisia versioita albumin biiseistä).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: