Keitsi kuuntelee: Mashmakhan ”Mashmakhan”, 1970, Kanada

Tämä bändi ja pitkäsoitto menivät minulta totaalisesti ohi reaaliaikaisena ahaa-elämyksenä. Itse asiassa tutustuin kanadalaiseen Mashmakhaniin kunnolla vasta viitisen vuotta sitten porukan toisen ja viimeiseksi jääneen ”The Family” -albumin myötä.

Muistan olleeni varsin varauksellinen pläjäyttäessäni lätyn ensi kertaa levylautaselle, sillä kannen perusteella luvassa saattoi hyvinkin olla kasvotonta kantrirokkia.  Ennakkoluulot saivat kuitenkin kovaa kyytiä jo parin ensimmäisen biisin aikana. Mainio – joskaan ei maailmaa mullistava – pitkäsoitto!

Sitä on myös tämä vuotta aiemmin ilmestynyt esikoinen. Hienoja melodioita, upeita lauluharmonioita, taidokasta / ruudikasta soitantaa. Poppia, psykedeliaa, progea. Luontevia ratkaisuja ja kunnianhimoisia koukkuja. Art rock -termiä tuskin noihin aikoihin tunnettiin, mutta ihan mainiosti se tähän(kin) yhteyteen istuisi.

Kokonaisvaltaisena kuunteluelämyksenä kiekossa on kaikki kohdallaan. Ja se kaikki pitää sisällään paljon, ääripäinään bändin hevisti humpahtava jättihitti ”As the Tears Go By” ja yli kuusiminuuttinen afropsykeprogeopus ”Letter from Zambia”. Erilaisuudestaan huolimatta molemmat biisit sopivat mainiosti samalle levylle, jonka tyylillistä / sisällöllistä rakennetta ei ole pyritty rajaamaan miksikään kapea-alaiseksi ’primäärikohderyhmän’ kalasteluksi.

Watch out, oman aikansa montrealilaisesta katuhuumesta nimen napannut Mashmakhan saattaa aiheuttaa euforiaa!

Bändin esikoisalbumi julkaistiin alunperin Kanadan Columbialla, katalookinumerona ELS-365. Jenkkipainos ilmestyi Epicillä tunnuksenaan E 30235, tosin ilman avautuvia kansia. Molemmat levyt löytynevät myös CD-formaatissa, todennäköisesti yksissä ja samoissa kansissa. Lisätietoa Mashmakhanista voit lukea vaikkapa täältä http://www.canadianbands.com/Mashmakhan.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: