• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Keitsi kuuntelee: Mashmakhan ”Mashmakhan”, 1970, Kanada

Tämä bändi ja pitkäsoitto menivät minulta totaalisesti ohi reaaliaikaisena ahaa-elämyksenä. Itse asiassa tutustuin kanadalaiseen Mashmakhaniin kunnolla vasta viitisen vuotta sitten porukan toisen ja viimeiseksi jääneen ”The Family” -albumin myötä.

Muistan olleeni varsin varauksellinen pläjäyttäessäni lätyn ensi kertaa levylautaselle, sillä kannen perusteella luvassa saattoi hyvinkin olla kasvotonta kantrirokkia.  Ennakkoluulot saivat kuitenkin kovaa kyytiä jo parin ensimmäisen biisin aikana. Mainio – joskaan ei maailmaa mullistava – pitkäsoitto!

Sitä on myös tämä vuotta aiemmin ilmestynyt esikoinen. Hienoja melodioita, upeita lauluharmonioita, taidokasta / ruudikasta soitantaa. Poppia, psykedeliaa, progea. Luontevia ratkaisuja ja kunnianhimoisia koukkuja. Art rock -termiä tuskin noihin aikoihin tunnettiin, mutta ihan mainiosti se tähän(kin) yhteyteen istuisi.

Kokonaisvaltaisena kuunteluelämyksenä kiekossa on kaikki kohdallaan. Ja se kaikki pitää sisällään paljon, ääripäinään bändin hevisti humpahtava jättihitti ”As the Tears Go By” ja yli kuusiminuuttinen afropsykeprogeopus ”Letter from Zambia”. Erilaisuudestaan huolimatta molemmat biisit sopivat mainiosti samalle levylle, jonka tyylillistä / sisällöllistä rakennetta ei ole pyritty rajaamaan miksikään kapea-alaiseksi ’primäärikohderyhmän’ kalasteluksi.

Watch out, oman aikansa montrealilaisesta katuhuumesta nimen napannut Mashmakhan saattaa aiheuttaa euforiaa!

Bändin esikoisalbumi julkaistiin alunperin Kanadan Columbialla, katalookinumerona ELS-365. Jenkkipainos ilmestyi Epicillä tunnuksenaan E 30235, tosin ilman avautuvia kansia. Molemmat levyt löytynevät myös CD-formaatissa, todennäköisesti yksissä ja samoissa kansissa. Lisätietoa Mashmakhanista voit lukea vaikkapa täältä http://www.canadianbands.com/Mashmakhan.html

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: