Pekka kuuntelee: Graham Nash ”Songs for Beginners”, 1971

nashUskallan nyt – kun säällinen aika tämän blogin perustamisesta on jo kulunut – paneutua yhden suursuosikkini tuotantoon, tarkemmin hänen ensimmäiseen sooloalbumiinsa.

Ensin lienee selityksen aika.

Kesällä 1969 eräs lapsuudenystäväni soitti – särisevästä Blaupunkt -matkaradiosta tai pienestä kelanauhuristaan, en muista – Marrakesh Express -biisin. Ihastuin välittömästi: akustinen ja ilmava, melodinen ja menevä, kompakti kappale. Taidokasta ja erottuvaa vokalisointia: kolme kovin erilaista mutta uskomattoman hienosti yhteen soivaa lauluääntä. David Crosby, Stephen Stills & Graham Nash, ex-Byrds, ex-Buffalo Springfield & ex-Hollies.

Vähän myöhemmin ilmestyi ensimmäinen Crosby, Stills & Nash -albumi. Biiseiltään hajanainen ja sekava, juuri sen vuoksi mielenkiintoinen ja toistuvaa kuuntelua kestävä – soi vielä tänäänkin. Kolmen vahvan persoonan kolmea erilaista sävellystyyliä yhdistää akustisvoittoinen yleissointi sekä ainutlaatuisesti yhteen soivat ja myöhemmin paljon matkitut lauluharmoniat. Crosbyn pop-konventioista piittaamattomat, osin improvisoidut melodiat, Stillsin ryhdikkäämmät, r&b-vaikutteiset sävellykset sekä Nashin haikeat, välillä naivit ralla- ja lallatukset viehättivät kaikki omalla tavallaan.

Jo Woodstockissa trio täydentyi Neil Youngilla. Eikä sitten kestänytkään kauaa, kun yhtye räjähti omaan mahdottomuuteensa. Onneksi kuitenkin syntyi Deja Vu. CSN on koossa ja kiertää edelleen, Y on ollut satunnaisesti mukana silloin, kun se hänen omiin tarkoitusperiinsä on sopinut.

Respektiä!

Uuden aikakauden supertähdet kiinnostivat sekä yleisöä että levy-yhtiöitä myös omillaan – jokainen pääsi vaivatta tekemään ensimmäisen soololevynsä, joista jokainen on tällaisen höyrähtäneen ja ehkä sen vuoksi vähän kritiikittömän fanin mielestä merkittävä ja vieläkin kuuntelua kestävä. Tarkoitan siis Crosbya, Stillsia ja Nashia, Young oli osoittanut sooloarvonsa jo aikaisemmin.

Graham Nashin ensimmäinen soolokiekko Songs for Beginners valikoitui tähän sen vuoksi, että kiekosta on ilmestynyt Nashin tyttären Nile Nashin masinoima tribuuttiversio – Be Yourself -nimisellä levyllä tämän päivän artistit esittävät omat versionsa Songs for Beginnersin biiseistä. Mukana ovat Nile Nashin lisäksi mm. Vetiver, Brendan Benson, Robin Pecknold (Fleet Foxes), Bonnie ’Prince’ Billy sekä Alela Diane. Versiot ovat aika uskollisia alkuperäisille, musiikillisesti kiekko ei maata mullista (Bonnie ’Prince’ Billy kuitenkin laulaa versioimansa Simple Man -biisin jostain syystä espanjaksi). Koska kuitenkin sympatiseeraan originaalia melkeinpä uskonnollisella hartaudella, Be Yourself lämmittää jo ajatuksena. Levyn mukana tulevassa vihkosessa haastateltu Joel Bernstein toteaa 60-70-lukujen taitteessa sävellettyjen kappaleiden olevan edelleen relevantteja, monet samat teemat pätevät vielä tänäänkin.

Hienoa on myös se, että levyllä esiintyvät artistit ovat kertoneet Songs for Beginners -kiekon innoittaneen heitä omalla muusikon urallaan. Maailmaa ei voi valloittaa tuntematta maailman historiaa.

Inspiraatiota vaaleasta ja tummasta.

Sitä Bernstein ei kerro, että Songs for Beginners on paitsi yhteiskuntakriittinen (Military Madness, Chicago, Be Yourself), myös eroalbumi: Joni Mitchell oli juuri jättänyt Nashin. Legendan mukaan I Used To Be a King olisi kirjoitettu juuri eroiltana… Suhteista (tai juuri tuosta suhteesta) kertovat myös Sleep Song ja Simple Man. Albumin yleispätevänä teemana lienee positiivisen ajattelun ja tekemisen voima, hippi-ideologia: vain tekemällä voi vaikuttaa sekä omaan elämäänsä että maailman menoon. Nashia kuvataan ihmisenä aika yhdenmukaisesti humaanina, kohteliaana, rehellisenä, sympaattisena – saman kuvan saa myös miehen – ehkä joskus jopa kiusallisen naiveista – sanoituksista.

Biisit ovat loppujen lopuksi suhteellisen yksinkertaisia ja suoraviivaisia: myös CSN-triossa Nash tuotti ne melodisesti tarttuvimmat, popahtavat, jopa sokeriset kappaleet (Our House, Teach Your Children). Pari balladia, iskevämmät Military Madness ja Chicago – sävellyksellisesti tasapainoinen kokonaisuus.

Soitannollisesti Songs for Beginners on mieleeni. Ilmava, maanläheinen, Joel Bernsteinin mukaan hyvin pitkälle studiolivenä äänitetty, ilman turhia krumeluureja. Soittajat ovat Nashin lähipiiristä: Calvin Samuels, Dallas Taylor, Johnny Barbata, Neil Young (”Joe Yankee”)… vierailijoita ovat mm. Dave Mason, Phil Lesh, Jerry Garcia (steelkitara I Used To Be a King -biisissä) ja David Lindley. Oman gospel-vivahteena tuovat taustalaulajat (mm. Vanessa Fields, Shirley Matthews, Clydie King, Rita Coolidge). He korvaavat verevämmällä suorituksellaan Crosby, Stills & Nash -trion korviahivelevät harmoniat.

Sitten seurapiiriuutinen: Rita Coolidge täytti Joni Mitchellin paikan Nashin tyttöystävänä, tarinan mukaan Nash varasti Coolidgen Stephen Stillsiltä, seurauksena oli miesten välien viileneminen joksikin aikaa. Stillshän oli tehnyt Coolidgen innoittamana omalle ensimmäiselle soolokiekolleen biisit Cherokee ja Sit Yourself Down. Nash kertoo oman versionsa tilanteesta biisissä Better Days. No, jostainhan miesten on innoitusta etsittävä…

Otsa rypyssä, nyrkki pystyssä.

Tämän ensimmäisen soolokiekkonsa jälkeen Nash on tehnyt sekä soolo- että duolevyjä David Crosbyn kanssa. Kaikki eivät ole kestäneet aikaa – esimerkiksi Innocent Eyes tuntuu kovin pinnalliselta ja puunatulta, osin tuon ajan pliisun ja siloitellun saundimaailman takia. Sen sijaan ympäristökriittinen ja Nashin tuotannosta sähköisenä erottuva Earth & Sky on teemoiltaan ajankohtaisempi kuin koskaan: ärhäkät sanoitukset puhuttelevat Meksikonlahden öljytuhon jälkimainingeissa.

Jo Songs for Beginners -albumille Nash tuotti profeetallisia sanoituksia, näin hän kirjoitti kappaleessa Be Yourself noin 40 vuotta sitten: We needed a tutor / So built a computer / And programmed ourselves not to see / The truth and the lying / The dead and the dying / A silent majority / Don’t theorize / Are they telling lies / The ones that they learn on T.V./What a way to be free.

Graham Nash ”Songs for Beginners”, Atlantic SD 7204 / K 40237

www.grahamnash.com, www.crosbystillsnash.com, www.csny.com, www.crosbynash.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: