• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Pekka kuuntelee: Poco ”From the Inside”, 1971

 

pocoRichie Furay (ex-Buffalo Springfield), Paul Cotton (ex-Illinois Speed Press), Timothy B. Schmit (ex-Glad), Rusty Young ja George Grantham (ex-Boenzee Cryque) – country rockin dream team ja From the Inside omasta mielestäni tämän kokoonpanon kuningaskiekko.

Toki bändin kolme edellistäkin levyä olivat omilla persoonallisilla tavoillaan mukavia: Pickin’ Up the Pieces nöyrä ja mullantuoksuinen, kakkoskiekko Poco jopa hivenen psykedeelinen (lähes koko kakkospuolen kattava Nobody’s Fool/ El Tonto De Nadie, Regressa lukuisine sähkis- ja steelsooloineen!), kolmas Deliverin’ riemukas, tiukasti soitettu livealbumi. Joidenkin mielestä vasta tätä käsiteltävänä olevaa albumia seuraava A Good Feelin’ to Know on todellinen ässäkiekko…

Ehkä tämä on vain kuvitelmaani: From the Inside on se harvinainen ohikiitävä hetki, jolloin viisi taitavaa, vielä nuoruuden intoa puhkuvaa mutta kannuksensa jo ansainnutta muusikkoa suhtautuu toisiinsa uteliaasti, kirittää toisiaan ennakkoluulottomasti, tarjoaa ja kehittelee ideoita intohimoisesti ja avoimesti.

Täytebiisiä en löydä tältä levyltä etsimälläkään! Debyyttinsä Pocon riveissä tekevän Paul Cottonin melodinen, akustisten kitaroiden kuljettama Bad Weather on kiehtonut jo ensikuulemalta, saman miehen Railroad Days antaa kiekolle sähköisen selkärangan. Timothy B. Schmitin hauras nimibiisi naulaa tyyliä miehen myöhempien – myös Eagles-aikojen – sävellyksille.

Richie Furayn Do You Feel It, Too alkaa tarkoituksellisen kangertelevasti, etenee levollisena country-soul-palana – komeaa kitaroiden yhteenlaulua, kolme erityyppistä sooloilijaa suurustaa kukin tahollaan ja vuorollaan maukasta keitosta. Furayn vokaaleissa on puristettua paatosta, joka silmänräpäyksessä vaihtuu taivaalliseksi harmoniaksi. Vasta nyt huomaan, että levyn on tuottanut itse Steve Cropper – olisiko tuo extra-paatos tuliainen Memphisistä?

Ehkä tämän ja kahden seuraavan Poco-levyn erinomaisuus johtuu juuri kolmesta lahjakkaasta säveltäjästä – kohtahan sävellyskynänsä teroitti myös neljäs eli Rusty Young. Kokonaisuus rimmaa myös toteutuksen tasolla luontevien sovitusten, moniäänisen, vähän rosoisen laulun ja persoonallisten kitarasoolojen suhteen. Se iskee silloin kun se iskee.

From the Inside Epic KE 30753, julkaistu myös cd:llä.

Poco levyttää ja kiertää vieläkin, lippua pitävät ylhäällä Rusty Young ja Paul Cotton.Viralliset sivut:  www.poconut.org, josta linkkejä monille Poco-fanisivuille. Muita kotisivuja: www.richiefuray.com, www.paulcotton.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: